Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΑΚΑΡΕΑΣ, ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΑΡΧΙΘΑΛΑΜΗΠΟΛΟΣ ΕΓ/ΟΓ ΔΙΑΓΟΡΑΣ

Τι ήταν αυτό που σε έφερε στη θάλασσα? Βιοποριστική ανάγκη ή αγάπη για τη θάλασσα?
Στην αρχή καθαρά αγάπη για τη θάλασσα. Από 12 χρονών κατέβαινα στο λιμάνι και κατέγραφα ερασιτεχνικά τα βαπόρια της εποχής, το ΜΙΝΩΣ, το ΦΑΙΣΤΟΣ, το ΚΑΝΤΙΑ, κ.α. 13-14 χρονών παίζαμε μπάλα με τα πληρώματα των κρουαζιεροπλοίων που δένανε τότε στη παγόδα. Αυτό που μου έχει μείνει χαραγμένο μέσα στη μνήμη μου είναι όταν ήμουν 4-5 χρονών και κάποια μέρα βρισκόμουν μπροστά από τη πλώρη του ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ. Αυτή η εικόνα της θάλασσας να καθρεφτίζεται πάνω στη πλώρη του πλοίου θα μου μείνει αξέχαστη. Όταν τελείωσα τις σπουδές μου, λόγω της οικονομικής κατάστασης εκείνης της εποχής το είδα και λίγο βιοποριστικά. Μ άρεσαν οι δημόσιες σχέσεις, η επαφή με τον κόσμο και έτσι αποφάσισα ν ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα.

Αυτή τη στιγμή εργάζεσαι στην ακτοπλοΐα, στην BLUE STAR FERRIES, σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο. Πες μας 2 λόγια.
Ξέρω από πολύ παλιά τον ιδρυτή της, τον κ. Παναγόπουλο. Πάντα ήξερα ότι υπάρχει οργάνωση. Η εταιρία για μένα δεν ήταν έκπληξη παρόλο που δεν είχε τύχει να ταξιδέψω ποτέ μαζί της.

Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει?
Είναι ανθρωποκεντρική. Έχει κοινωνικό πρόσωπο και πάντα ξέρει να σέβεται τόσο τους επιβάτες της όσο και τους υπαλλήλους της όσα πλοία και να έχει. Συγκεκριμένα για μας τα πληρώματα η BLUE STAR FERRIES υποστηρίζει εμάς και εμείς αυτή. Έχει ένα γραφείο το οποίο συνέχεια μας υποστηρίζει συνέχεια και μπορεί κάποιος ν ακουμπήσει πάνω του. Συγκεκριμένα για μας που δουλεύουμε στο Αιγαίο , η θάλασσα αυτή είναι μία από τις δυσκολότερες. Είναι το “CHAMPION LEAGUE” και εκεί έχει καταφέρει η εταιρία να έχει συγκεντρώσει την ελίτ των καπεταναίων, των μηχανικών, του ξενοδοχειακού πληρώματος. Tην καλή εικόνα δεν την έχει δημιουργήσει μόνο το ξενοδοχειακό αλλά και οι καπεταναίοι. Είναι κύριοι, πραγματοποιούν κοινωνικές σχέσεις, είναι άνετοι, δεν είναι απόμακροι. Και το βλέπουμε καθημερινά από τον καπετάν Γιάννη τον Πασχάλη, από τον καπετάν Γιάννη το Κοντόπουλο,  από τον καπετάν Παναγιώτη το Καραμόσχο, κ.α. Η φήμη μιας εταιρίας σε καμία περίπτωση δεν χτίζεται μόνο από τον αρχικαμαρότο. Είναι ένα πάζλ επιτυχίας που ο καθένας βάζει τα κομματάκια του.

Τι είναι ο επιβάτης για σένα για το Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο του ΔΙΑΓΟΡΑ αλλά και για τα υπόλοιπα άτομα του ξενοδοχειακού τμήματος του πλοίου?
Ο επιβάτης είναι αυτός που του εξασφαλίζει τα προς το ζην για την οικογένεια του. Είναι κάτι «ιερό» για μένα και ας έχει άδικο. Τώρα για τα άτομα που απαρτίζουν το ξενοδοχειακό τμήμα του ΔΙΑΓΟΡΑ εγώ δεν θα είμαι αυτός που θα τους υπαγορεύσει να έχουν την ίδια λογική μαζί μου. Τους λέω ότι πρέπει να αγαπάνε τους επιβάτες και να είναι πάντα κοντά τους.

Οπότε τι περιμένει ο επιβάτης από εσάς?
Ο επιβάτης περιμένει να εξυπηρετηθεί από ένα καλά οργανωμένο προσωπικό το οποίο θα του παρέχει άνεση, ασφάλεια, κατανόηση και εξυπηρέτηση. Αυτό αποτελεί την προσωπική εξυπηρέτηση του επιβάτη. Πάντα βέβαια με χαμόγελο που θα το προτιμούσα να είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Σε όλη τη πορεία σου μέχρι τώρα ποιο άτομο ήταν αυτό που σε έχει βοηθήσει περισσότερο?
Την εποχή που ξεκίνησα εγώ ήταν η εποχή που μαζεύανε τους ανθρώπους από τα καφενεία για να τους κάνουν ναυτικούς. Η ζωή μέσα στα φορτηγά ήταν τραχιά και δύσκολη. Για μένα η καριέρα μου ξεκινά από την ROYAL CRUISE LINES κι εκεί υπάρχει ένας άνθρωπος ,ο Νίκος ο Καλασαρίνης, Δ/ντης Πληρωμάτων τώρα στην εταιρία. Ήταν ο άνθρωπος που μετά τα κρουαζιερόπλοια μου έδωσε την ευκαιρία να εργαστώ και στην ακτοπλοΐα και να με εμπιστεύεται τώρα στη θέση που βρίσκομαι.

Ποιες δυσκολίες εντόπισες κατά την διάρκεια του θερινού δρομολογίου από Πειραιά-Ρόδο-Θεσ/νίκη?
Αυτή η γραμμή είχε σίγουρα το κάτι ιδιαίτερο. Περισσότερα λιμάνια, αλλά σαν γραμμή μας άρεσε και ειλικρινά θα θέλαμε να έχουμε περισσότερο χρόνο παραμονής στη Συμπρωτεύουσα. Ο χρόνος που χρειαζόταν για να ετοιμαστεί το βαπόρι ήταν λίγος αλλά τα καταφέραμε και αυτό είναι που απομένει. Για όλους εμάς τους ναυτικούς αυτό το ταξίδι ήταν μια καλή εμπειρία που ευχόμαστε να επαναληφθεί και του χρόνου.

Πώς είναι οι σχέσεις σου με τα υπόλοιπα άτομα που στελεχώνουν το ξενοδοχειακό μέρος του ΔΙΑΓΟΡΑ?
Όλο το προσωπικό που αποτελεί το ξενοδοχειακό του ΔΙΑΓΟΡΑ είναι πολύ καλό. Είναι οργανωμένο και δεν οφείλεται μόνο σε εμένα αλλά και στους προκατόχους μου. Αυτό που θέλω να πω και να καταστήσω σαφές είναι ότι Αρχικαμαρώτος για μένα δεν σημαίνει αυτός που θα μοιράζει ποινές δεξιά και αριστερά, που θα νευριάσει για κάτι που έγινε λάθος κι αμέσως θα επιπλήξει τον υφιστάμενο του. Αρχικαμαρώτος είναι αυτός που ταυτόχρονα εκπαιδεύει και διαχειρίζεται το προσωπικό του. Δεν είσαι εκεί μόνο για τη λάμψη. Είσαι για να πάρεις αυτόν τον άνθρωπο, να του δείξεις, να τον βοηθήσεις ν αντιληφθεί τα καθήκοντα του.

Οι νέοι που έρχονται να δουλέψουν μαζί σου ,πως τους βλέπεις, έρχονται περισσότερο από ανάγκη βιοποριστική ή υπάρχουν άλλοι λόγοι που τους οδηγούνε σε αυτή τη κίνηση?
Οι απόψεις είναι διχασμένες. Είναι 50-50. Οι συνθήκες που επικρατούν στη στεριά σίγουρα δεν είναι και οι καλύτερες για τους σημερινούς νέους. Βέβαια εδώ δεν είναι ένα μέρος που θα μπει οποιοσδήποτε και θα το αλώσει. Είναι ένα μέρος που έχει σημαντικές ευθύνες, είσαι υπεύθυνος με τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων. Θέλει τάξη και πειθαρχία. Και ίσως η κρίση επιδράσει θετικά στο τομέα μας και φέρει Έλληνες και θητεύουν κοντά μας.

Πως θα σχολίαζες το επιβατικό κοινό της ακτοπλοΐας? Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές με αυτό της κρουαζιέρας?
Το χρονικό διάστημα που είμαι στην ακτοπλοΐα έχω διαφορετικές προσλαμβάνουσες απ’ ότι στην κρουαζιέρα. Εμείς έχουμε εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζουμε όλες τις καταστάσεις, ευτυχώς με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Υπάρχει κάποιο ευχάριστο ή δυσάρεστο γεγονός που σου χει μείνει αποτυπωμένο?
Δυσάρεστο γεγονός είναι αυτό που σχετίζεται μόνο με την ασφάλεια σου. Χαρακτηριστικά θυμάμαι το πέρασμα μας από τον Ατλαντικό το 1987 με το ROYAL ODYSSEY που μας είχαν σπάσει οι βάρκες και φτάσαμε στις Αζόρες σε άσχημη κατάσταση, υποφέροντας κυριολεκτικά. Ευχάριστη στιγμή είναι κάθε στιγμή που έχεις έναν χαρούμενο άνθρωπο απέναντι σου. Υπάρχουν πολλά περιστατικά που μας χαροποίησαν και μας έκαναν να νοιώσουμε ωραία. Τελευταίο ευχάριστο γεγονός ένα γράμμα από ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από τη Κάλυμνο που μου έστειλε ευχαριστήρια επιστολή για τη βοήθεια που τους προσφέραμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Επίσης ευχάριστες στιγμές στη καριέρα μου είναι ότι έχω σερβίρει διάσημα πρόσωπα, όπως τον πρώην Πρόεδρο των Η.Π.Α κ.Κάρτερ, τον πυγμάχο Μοχάμεντ Άλι, την ηθοποιό Μπάρμπαρα Καρέρας, έλληνες εφοπλιστές, κ.α.

Αναπολώντας αυτές τις όμορφες στιγμές θα ήθελε να γυρίσεις πίσω στην κρουαζιέρα?
Τώρα είμαι καλά. Είμαι κοντά στο σπίτι μου, βλέπω την οικογένεια μου. Πρώτα έκανες μήνες να τους δεις. Τώρα μπορείς και συνδυάζεις αυτό που λέμε οικογένεια και θάλασσα. Το επάγγελμα του ναυτικού είναι παρεξηγημένο. Όλοι μιλάνε πως παθαίνεις μια «λαμαρινίαση», πως σκληραίνεις ζώντας μέσα στη θάλασσα. Εγώ ευτυχώς δεν το πέρασα αυτό το πράγμα, παραμένω παιδί όπως ήμουν όταν άρχισα να δουλεύω στα φορτηγά. Το βαπόρι είναι το επάγγελμα μου, σε αυτό πρέπει να ζω και να δουλεύω. Αλλά από κει και πέρα δεν αμελώ και την οικογένεια μου. Είμαι περήφανος γιατί ποτέ δεν έλειψα πολύ καιρό στα παιδιά μου. Τα μεγάλωσα και εξακολουθώ να παραμένω δίπλα τους.

Υπάρχει κάποιο πλοίο το οποίο να είσαι δεμένος συναισθηματικά μαζί του? Και εννοούμε από τα κρουαζιερόπλοια μιας και ήσουν τα περισσότερα χρόνια εκεί μέσα.
Εμένα μ’ άρεσε πολύ το MILLENIUM και το SUMMIT, της CELEBRITY. Αλλά δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να βγάλω έξω τον ΔΙΑΓΟΡΑ, το BLUE STAR 1 & 2 και το SUPERFAST ΧΙ σαν πρόσφατες εμπειρίες.

Ζώντας μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στα κρουαζιερόπλοια έχεις συναντήσει πολλές εθνικότητες ανθρώπων. Πες μας λίγα λόγια για αυτούς τους «διαφορετικούς» ανθρώπους.
Έχω συναντήσει 63 διαφορετικές εθνικότητες,63 διαφορετικές κουλτούρες. Μπορεί να μην έχουν ναυτική κουλτούρα αλλά έχουν κουλτούρα και άποψη για το ξενοδοχειακό που είναι και η δουλειά μου.Μην ξεχνάτε ότι οι Ινδοί μπάτλερ είναι στα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου και οι Φιλιπινέζοι είναι πολυτάλαντοι. Αυτό που με ενώνει εμένα με αυτούς, δεν είναι μόνο η διεθνής γλώσσα τα αγγλικά, αλλά και οι θεσπισμένοι κανόνες που υπάρχουν και κάνουν ευκολότερη τη δουλειά μου, απέναντι σε διαφορετικές θρησκείες και εθνικότητες.

Έχεις σκεφτεί καθόλου τη ζωή σου σαν συνταξιούχος ναυτικός?
Για μένα η σύνταξη είναι μακριά ακόμα. Υγεία να έχουμε και να μπορέσω να είναι γερός να βοηθήσω τα παιδιά μου.

Κλείνοντας πες μας 2 λόγια για τη παρέα του ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ.
Είστε ένα κόσμημα γι αυτό το μοντέρνο κόσμο του διαδικτύου. Τo site σας είναι μια υπέροχη προσπάθεια μέσα στο χώρο της ακτοπλοΐας και μόνο ο τίτλος του αρκεί. Έχω διαβάσει όλα τα αφιερώματα σας και ιδιαίτερα αυτό του ΔΙΑΓΟΡΑ και μπορώ να πω ότι η αντικειμενικότητα και η ηθική ξεχειλίζει. Μένετε ουδέτεροι και να ξέρετε ότι θα είστε πάντα καλοδεχούμενοι.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
668ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα