Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

2021-Η δράση της ΠΕΝΕΝ σε αριθμούς

Το 2021, μέσα στα ασφυκτικά αυταρχικά και αντιδημοκρατικά πλαίσια των απαγορεύσεων που θέσπισε η κυβέρνηση στο όνομα της πανδημίας, η ΠΕΝΕΝ είχε μια πλούσια και πολύμορφη αγωνιστική δράση με κυρίαρχη αναφορά στα ναυτεργατικά και εργατικά προβλήματα θέτοντας ως προτεραιότητα μια σειρά αιτήματα και διεκδικήσεις.

Πρόκειται για μια πρωτοπόρα και πολυσήμαντη δράση η οποία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το υπόλοιπο εργατικό συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα.

Μια σύντομη ανασκόπηση αυτής της δράσης καταθέτουμε παρακάτω σημειώνοντας σε αριθμούς τις δράσεις και αγώνες της ΠΕΝΕΝ το 2021!!!

  • Οργανώσαμε, συνδιοργανώσαμε ή συμμετείχαμε σε 7 απεργίες. Αναλυτικά αυτές είναι μία 4ήμερη, μία 3ήμερη, μια 48ωρη και τέσσερις 24ωρες, συνολικής διάρκειας 13 ημερών.
  • Μία στάση εργασίας (για την μέρα εκφώνησης της απόφασης για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής).
  • Οργανώσαμε – συνδιοργανώσαμε ή συμμετείχαμε σε 39 συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια ή οργανωμένες διαμαρτυρίες.
  • Οργανώσαμε μια κατάληψη (ΕΦΚΑ Πειραιά)
  • Οργανώσαμε, συνδιοργανώσαμε ή συμμετείχαμε σε 29 παραστάσεις διαμαρτυρίας (ΥΕΝ -ΝΑΤ – Οίκο Ναύτη – Υπουργεία Εργασίας -Υγείας – Εξωτερικών).
  • Δηλώσαμε στήριξη και αλληλεγγύη σε 225 αγώνες εργαζομένων, σωματείων – φορέων και συλλογικοτήτων με αναφορά εργατικά – κοινωνικά – λαϊκά προβλήματα (απολύσεις – καταστολή κ.λπ)
  • Πραγματοποιήσαμε περισσότερες από 117 οργανωμένες συσκέψεις σε καράβια με θεματολογία: εργασιακά – ΣΣΕ – Ανεργία – αναστολές Συμβάσεων – δημόσια υγεία – νόμος Χατζηδάκη και νόμος Κεραμέως (εκπαίδευση).
  • Πήραμε μέρος σε 13 κινητοποιήσεις το περιεχόμενο των οποίων ήταν αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό αλλά και για την υπεράσπιση των πολιτικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
  • Είχαμε συμμετοχή σε 9 κεντρικά συλλαλητήρια – διαδηλώσεις (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) που είχαν αναφορά κυρίως εργατικά προβλήματα και διεκδικήσεις.
  • Για τα προβλήματα του κλάδου μας και ευρύτερα των Ναυτεργατών και απόμαχων της θάλασσας, εστάλησαν από την ΠΕΝΕΝ 197 έγγραφα, δελτία τύπου και καταγγελίες όπως ναυτικά ατυχήματα, ενδιαίτηση, κρούσματα κορωνοϊού, παραβιάσεις ΣΣΕ, καθυστέρηση μισθών, συνταξιοδοτικά προβλήματα, ΕΛΟΕΝ, Οίκο Ναύτη, Εστία Ναυτικών.
  • 4 τηλεσυσκέψεις με μέλη μας, Ναυτεργάτες και συνταξιούχους και 4 ανοιχτές Γενικές Συνελεύσεις για τον κλάδο μας και δεκάδες οργανωτικές συσκέψεις.
  • Τέλος με βάση καταγγελίες και παρεμβάσεις μας κατατέθηκαν από πολιτικά κόμματα στην Βουλή 27 αναφορές – ερωτήσεις και μία επερώτηση.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια τεράστια αγωνιστική συνεισφορά της ΠΕΝΕΝ και του κλάδου μας, η οποία συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς και το 2022 έχοντας ως μπούσουλα τα εργατικά και Ναυτεργατικά προβλήματα, την εναντίωσή μας στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου, την ανάδειξη και προβολή των ταξικών μας θέσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τον κλάδο μας και όλους τους Ναυτεργάτες να πλαισιώσουν και να στηρίξουν ακόμη περισσότερο την αγωνιστική γραμμή της ιστορικής ΠΕΝΕΝ.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,517ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
654ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα