Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

24ωρη απεργιακή κινητοποίηση όταν κατατεθεί για ψήφιση το νέο αντεργατικό αντιλαϊκό πακέτο στην Βουλή

Κατά την σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ η οποία ήταν ανοιχτή και έλαβαν μέρος δεκάδες Ναυτεργάτες αποφασίστηκε ομόφωνα η κήρυξη 24ωρης απεργίας κατά την ημέρα που θα έρθει για να ψηφιστεί στην Βουλή το σχετικό πολυνομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα προαπαιτούμενα και συμφωνηθέντα με το κουαρτέτο των δανειστών για την Γ΄ αξιολόγηση.

Το νέο αυτό αντεργατικό πακέτο αποτελεί συνέχεια των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ληφθεί στα πλαίσια Α΄, Β΄ και Γ΄ μνημονίου και με τα οποία έχουν χτυπηθεί και υπονομευτεί με τον πιο αδίστακτο τρόπο τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα οι εργασιακές σχέσεις, οι ΣΣΕ, με τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και του δημόσιου πλούτου, έχει εκτιναχθεί η ανεργία σε επίπεδα πανευρωπαϊκού ρεκόρ ενώ τα διαδοχικά φοροληστρικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων στρωμάτων έχουν κυριολεκτικά τσακίσει τους εναπομείναντες μισθούς και το εργατικό εισόδημα ενώ οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και η προώθηση πρόσφατα της ποινικοποίησης του αγώνα των κινημάτων ενάντια στην αρπαγή της πρώτης κατοικίας δείχνουν ότι η κυβέρνηση ενσωματωμένη και πλήρως υποταγμένη στα κελεύσματα του μεγάλου κεφαλαίου και των δανειστών είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην συνέχεια να υλοποιήσει το σύνολο των μέτρων που έχει συνομολογήσει στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου και των προαπαιτούμενων και της Δ΄ αξιολόγησης που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Γ΄ αξιολόγησης.

Στην κατεύθυνση αυτή κυβέρνηση – μεγάλο κεφάλαιο – δανειστές επιλέγουν να χτυπήσουν το δικαίωμα της απεργίας, ιδιαίτερα σε πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό επίπεδο ώστε να ενισχυθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, τρομοκρατία και να επιβληθεί σιγή ιχθύος στους χώρους δουλειάς γεγονός που αποτελεί διακαή πόθο και επιδίωξη του ΣΕΒ και ευρύτερα της εργοδοσίας.

Ταυτόχρονα με τα μέτρα της Γ΄ αξιολόγησης σειρά παίρνουν μια σειρά νέες ιδιωτικοποιήσεις ενώ τα προνοιακά επιδόματα, το ΕΚΑΣ και τα ασφαλιστικά δικαιώματα βρίσκονται στο στόχαστρο ριζικών ανατροπών της αντιλαϊκής κυβερνητική πολιτικής.

Οι συμβιβασμένες και υποταγμένες ηγεσίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που πρόσκεινται σε ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ με την άρνησή τους στην απεργία αποδεικνύουν και στον πλέον δύσπιστο εργαζόμενο ότι ανοιχτά και ξεδιάντροπα βάζουν πλάτη να περάσει το νέο σκληρό επώδυνο αντεργατικό πακέτο αποδείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι λειτουργούν σε διατεταγμένη υπηρεσία και εξυπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με το συστημικό πολιτικό κατεστημένο και το μεγάλο κεφάλαιο. Εξάλλου από τις θέσεις τους όπως αυτές διατυπώνονται, η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η «ανάπτυξη» με τους ίδιους όρους και η καταστροφή και τα συντρίμμια στις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα είναι το μοντέλο που και οι ίδιοι προκρίνουν για την ανάκαμψη του καπιταλισμού στην χώρα μας και της κερδοφορίας των αφεντικών τους.

Ευθύνες για την κατάσταση και την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος έχουν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οι οποίες από την μια πιστές στον δρόμο της κομματικής και πολιτικής περιχαράκωσης εμποδίζουν την ανάπτυξη ενός ενωτικού μαχητικού ταξικού κινήματος και από την άλλη με την αυταπάτη της πίεσης προς τις συμβιβασμένες ηγεσίες αρνούνται πεισματικά την πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός άλλου αγωνιστικού κέντρου δράσης – διεκδίκησης και συνεπούς πάλης ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης, του μεγάλου κεφαλαίου και της ευρωενωσιακής ελίτ.

Στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά αρνήθηκαν και στην ουσία απέρριψαν την πρόταση που διατύπωσε η «Εργατική Ταξική Συσπείρωση» από το προηγούμενο Δ.Σ στις 5/12/2017 σύμφωνα με την οποία ζητούσε την ανάληψη πρωτοβουλιών με συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως: το Ε.Κ.Πειραιά, Ε.Κ.Αθήνας, ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια συνδικάτα να πάρουν κοινή πρωτοβουλία σε αγωνιστική κατεύθυνση για να οργανώσουν – συντονίσουν και κατευθύνουν μια κοινή πάλη για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα της Γ΄ αξιολόγησης.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ με έγγραφό της σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία τόσο της δύναμης του Ε.Κ.Πειραιά όσο και της ΠΝΟ, ζήτησε να συμπορευτούν, να πάρουν αποφάσεις και να δώσουν το αγωνιστικό τους παρόν στην απεργιακή κινητοποίηση όταν έρθει για ψήφιση το πολυνομοσχέδιο στην Βουλή.

Παράλληλα ζήτησε την σύγκληση της Διοίκησης της ΠΝΟ απαιτώντας να ληφθεί απόφαση για κάθοδο σε 24ωρη Πανελλαδική απεργία την ίδια μέρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ του Ε.Κ.Πειραιά οι συνδικαλιστικές δυνάμεις ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκαν απόλυτα με την συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και παρέπεμψαν σε αυτήν την όποια απόφαση για συμμετοχή τους στην απεργία…..

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το υποταγμένο στην κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο συνδικαλιστικό γραφειοκρατικό κομμάτι στα συνδικάτα παραδίδει και τυπικά το κορυφαίο δικαίωμα της απεργίας στα χέρια των αφεντικών, αποδείχνοντας τον ρόλο και την αποστολή που έχουν αναλάβει από αυτούς.

Τελικά η απόφαση της Διοίκησης του Ε.Κ.Πειραιά για συμμετοχή στην 24ωρη Παμπειραϊκή απεργία λήφθηκε κατά πλειοψηφία από τις δυνάμεις της «Εργατικής Ταξικής Συσπείρωσης» και του ΠΑΜΕ.

Βαρύτατες ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της ΠΝΟ η οποία συμπορεύεται με την ασκούμενη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική και το εφοπλιστικό κεφάλαιο και η οποία επί σειρά ημερών σιωπούσε και αδρανούσε γύρω από το πολυνομοσχέδιο (και όχι μόνο) και τελικά μετά από παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ όρισε συνεδρίαση για την επόμενη Τρίτη και ταυτόχρονα οι ίδιες αυτές δυνάμεις εκφράζουν την άποψη ότι δήθεν το Πολυνομοσχέδιο δεν θίγει τους Ναυτεργάτες και τα θεσμοθετημένα δικαιώματά τους, διευκολύνοντας με τον δικό της τρόπο το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος και των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καλεί τον κλάδο αλλά και όλους τους Ναυτεργάτες να πάρουν μαζικά και αγωνιστικά μέρος στην απεργία. Για τον σκοπό αυτό θα ανακοινώσει αναλυτικά τις επόμενες μέρες το οργανωτικό και διεκδικητικό πλαίσιο και ήδη έχει ξεκινήσει την ενημέρωση καράβι το καράβι για την ενημέρωση των Ναυτεργατών και την ανάγκη συμμετοχής στην απεργία.

Τέλος η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ αποφάσισε την συμμετοχή του κλάδου στον αγώνα των κινημάτων ενάντια στους πλειστηριασμούς και την δραστήρια συμμετοχή της στους αγώνες για να μην περάσει καμιά πρώτη λαϊκή εργατική κατοικία στους τραπεζίτες και στα κοράκια των ξένων FUNDS.

 

Το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,710ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα