Κάθε προσδοκία φαίνεται να ξεπερνούν οι υπογραφές που έχουν μαζευτεί μέχρι στιγμής και αφορούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα. Οι υπογραφές άρχισαν να μαζεύονται διαδικτυακά από πέρσι τον Ιούλιο κατόπιν πρωτοβουλίας αεροφοβικών πολιτών και μέχρι χθες το πρωί ο αριθμός όσων ψήφισαν είχε ανέλθει στις 9.105.
Οι υπογραφές μαζεύονται μέσω της ιστοσελίδας www.avaaz.org, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες στη φιλοξενία ψηφισμάτων πολιτών, η δε συλλογή τους συνεχίζεται με στόχο αυτή τη φορά να ξεπεράσουν τις 10 χιλιάδες. Οι 9.105 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής προέρχονται αποκλειστικά από Κύπριους και Ελλαδίτες και φυσικά η συλλογή τους σκοπό έχει να χρησιμοποιηθούν ως μέτρο πίεσης προς τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας ώστε να επαναφέρουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο χωρών, η οποία να σημειωθεί ότι είχε διακοπεί πριν από 17 χρόνια.
Πάντως, όσες χιλιάδες υπογραφές και να συλλεχθούν, η ακτοπλοϊκή σύνδεση φαντάζει και πάλι ανέφικτη, αφού τουλάχιστον η κυπριακή κυβέρνηση διατείνεται ότι όλοι οι οικονομικοί υπολογισμοί καταλήγουν στην εξίσωση ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ασύμφορη πρώτιστα για τους επιβάτες και κατ’ επέκταση για τις πλοιοκτήτριες εταιρείες. Με την εξαγγελία του ψηφίσματος, είχαμε ζητήσει τη θέση του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, από το οποίο μας εξηγήθηκε ότι ποτέ δεν έπαψαν οι συζητήσεις, οι βολιδοσκοπήσεις και οι διερευνήσεις για ενδεχόμενη επαναφορά της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λεμεσού-Πειραιά ή και Λεμεσού-Λαυρίου ή και ακόμα Λεμεσού-Κρήτης. Ωστόσο πάντα διαπιστώνεται ότι η οικονομική πτυχή καθιστά ανέφικτη μια τέτοια εξέλιξη.
Ειδικότερα από λειτουργό του τμήματος μας είχε αναφερθεί ότι και πέρσι είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση από τα ευρωπαϊκά κοινωνικά ταμεία, ωστόσο κανένας κανονισμός δεν καλύπτει επιχορήγηση από τη στιγμή που θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τους επιβάτες. Η μόνη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που θα μπορούσε να γίνει είναι για τη μίσθωση ενός πλοίου, όμως και πάλι, λόγω του μικρού αριθμού επιβατών που υπολογίζεται ότι θα επιλέγουν να διακινηθούν διά θαλάσσης αφού αυτοί αναμένεται να είναι κυρίως οι αεροφοβικοί, θα χρειάζεται κρατική χορηγία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας επισημάνθηκε περαιτέρω ότι η απόσταση από το λιμάνι Λεμεσού μέχρι τον Πειραιά είναι περίπου 600 ναυτικά μίλια, πράγμα που σημαίνει 30 ώρες ταξίδι. Με βάση υπολογισμούς που έχουν γίνει, για να είναι συμφέρουσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση θα πρέπει το πλοίο να μεταφέρει σε κάθε δρομολόγιο γύρω στους 400-600 επιβάτες.
«Πραγματικά αδιανόητο»
Από πλευράς τους οι αεροφοβικοί διεκδικούν το δικαίωμα να μπορούν να ταξιδεύουν και πρωτίστως να συνδέονται με το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, αφού εννοείται ότι η έξοδος από την Κύπρο μπορεί να γίνει μόνο αεροπορικώς. To διαδικτυακό ψήφισμα είναι μεταφρασμένο σε έξι γλώσσες, με αίτημα να συνδεθεί η Κύπρος αρχικά με λιμάνια της Ελλάδας και σταδιακά με άλλα λιμάνια της Μεσογείου. «Στην Κύπρο ζούμε σε (μισό) νησί, είμαστε περιτριγυρισμένοι από ένα σωρό προβληματικές και πολιτικά ασταθείς χώρες και τα αεροπορικά εισιτήρια είναι συχνά απλησίαστα ακόμη και για την Αθήνα. Επομένως, το να μην έχουμε έστω ένα φέριμποτ που να μας συνδέει με την Ελλάδα, είναι πραγματικά αδιανόητο», γράφουν οι διοργανωτές.
Το ψήφισμα έχει γραφτεί στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα ρωσικά, στα γαλλικά, στα ισπανικά, στα γερμανικά και στα ιταλικά και απευθύνεται στους δημάρχους Λεμεσού και Πειραιά και στα λιμεναρχεία των δύο πόλεων.
politis.com.cy