Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε τηνΠέμπτη 5 Ιουλίου 2024 το συνέδριο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου με θέμα “Η Πυξίδα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου για την επόμενη μέρα: Πράσινη μετάβαση, Ψηφιοποίηση και Ανάπτυξη – Βελτίωση Υποδομών» παρουσία εταίρων κι ενδιαφερομένων μερών (Υπουργείων, δημοσίων κι ιδιωτικών φορέων) του ενταγμένου προγράμματος CENTAVROS που χρηματοδοτείται κατά 85% από τον Φάκελο Συνοχής του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» στον άξονα προτεραιότητας CEF-T-2021-COMPGEN, για την “Αναβάθμιση Υποδομής, Διασυνδεσιμότητας και Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας του Λιμένα Βόλου”.
Μάλιστα, το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, ο οποίος στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε σε ζητήματα και προγράμματα που ακολουθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας για την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας της νησιωτικής χώρας με την ηπειρωτική αλλά και προγράμματα ανθρακοποίησης πλοίων και ψηφιοποίησης. Μάλιστα, αναφερόμενος στα έργα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου όπου 700.000 κυβ. μέτρα προσχώσεων κατέληξαν μέσα στη λιμενολεκάνη του λιμένος ανακοίνωσε ότι “Πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις. Τη διαδικασία την “τρέχει” το ΤΑΙΠΕΔ η εικόνα που έχουμε είναι ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους 2-3 μήνες και μέσα στο 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και θα υπάρχει ο ανάδοχος. Όσον αφορά στην εναπόθεση των ιζημάτων είναι προς επίλυση και ξεπεράσαμε τα περισσότερα εμπόδια. Η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι να μην χαθεί κι άλλη τουριστική περίοδος και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου”.
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Σωκράτης Αναγνώστου διευκρίνισε ότι από την στιγμή που υπάρξει ανάδοχος για τα έργα, αυτά δύναται να ολοκληρωθούν το πολύ μέσα σε ένα εξάμηνο. Όσον αφορά στο πρόγραμμα CENTAVROS που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, εστίασε στην ηλεκτροδότηση των πλοίων, καθώς όπως είπε “Είναι υποχρεωτικό από την Ε.Ε. μέχρι το 2030 ένα πλοίο που θα μένει για πάνω από δύο ώρες στο λιμάνι να ηλεκτροδοτείται από ξηράς. Ωστόσο όπως ανέφερε “αυτό είναι εύκολο για εμπορικά πλοία αλλά για κρουαζιερόπλοια θέλουμε ρεύμα όσο απαιτείται για να ηλεκτροδοτηθεί ένα μεσαίο χωριό. Επίσης, εξετάζουμε μέσω του προγράμματος, αν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την κυματική ενέργεια καθώς και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες εργασίες στον κυματοθραύστη για να επουλώσουμε τις πληγές του”.
Χαιρετισμούς, απηύθυναν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας – Σποράδων Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ., Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε., Πρόεδρος Δ.Σ., Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) Αθανάσιος Λιάγκος, και το Μέλος Δ.Σ. Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (Ν.Ε.Ε.) Βασίλειος Πολίτης Ναύαρχος ε.α.
Μετά τον χαιρετισμό του κ. Γκίκα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΒ Σωκράτης Αναγνώστου πρόσφερε στον Υφυπουργό, ένα ομοίωμα της Αργούς. Μετά το πέρας του συνεδρίου ακολούθησε ελαφρύ γεύμα.