Νησιά Αργοσαρωνικού. Δημοφιλείς προορισμοί που απέχουν λίγα μόλις μίλια από το κεντρικό λιμάνι της χώρας μας, τον Πειραιά. Μεγάλος αριθμός επιβατών ταξιδεύουν καθημερινά από και προς τα νησιά αυτά, χρησιμοποιώντας τα συμβατικά και τα ταχύπλοα πλοία της ακτοπλοΐας μας για την μετακίνηση τους. Σε μικρό χρονικό διάστημα και με μικρό κόστος, ο επιβάτης μπορεί να απολαύσει όμορφες στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης στην Αίγινα, στο Αγκίστρι, στα Μέθανα, στο Πόρο, στην Ύδρα και στις Σπέτσες, χωρίς να ταλαιπωρηθεί. Δικαίως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η γραμμή του Αργοσαρωνικού κατατάχθηκε δεύτερη γραμμή σε διακίνηση επιβατών για το 2021, μετά την γραμμή Πειραιάς-Ανατολικές Κυκλάδες.

Σε δύο από αυτά τα νησιά, την Αίγινα και το Αγκίστρι, η παρέα του www.ellinikiaktoploia.net επιλέγει να ταξιδέψει χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά ένα κλειστό αμφίπλωρο πλοίο που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη των επιβατών, όσο χρονικό διάστημα δραστηριοποιείται στην συγκεκριμένη γραμμή. Επιβιβαζόμαστε στον ΑΧΑΙΟ, το πλοίο της 2WAY FERRIES που δραστηριοποιείται με την Κοινοπραξία Πλοίων Σαρωνικού (SARONIC FERRIES). Με αφετηρία την πύλη Ε8, θα ταξιδέψουμε μέχρι την Αίγινα και το Αγκίστρι, αποκομίζοντας εντυπώσεις και εμπειρίες από το πλοίο και το ταξίδι μας.

Ένα σαββατιάτικο πρωινό του Μαρτίου και με τον ήλιο συνοδοιπόρο μας, φτάνουμε στην προβλήτα του Αργοσαρωνικού, εκεί όπου μας περιμένει το ΑΧΑΙΟΣ για να μας ταξιδέψει μέχρι την Αίγινα και το Αγκίστρι με επιστροφή. Στον καταπέλτη του πλοίου μας υποδέχεται ο Πλοίαρχος του ΑΧΑΙΟΣ Cpt Γιώργος Διακάκης, ο οποίος μας καλωσορίζει στο πλοίο. Εξαιρετικός Αξιωματικός και Άνθρωπος, που έχει υπηρετήσει σε πολλά πλοία της ακτοπλοΐας μας και αυτή την στιγμή βρίσκεται στο ΑΧΑΙΟΣ, για πρώτη φορά σαν Πλοίαρχος, στην καριέρα του.

Λίγο πριν ανέβουμε στην Γέφυρα του αμφίπλωρου για να παρακολουθήσουμε από εκεί το ταξίδι μας, αποφασίζουμε πρώτα να κάνουμε μία σύντομη περιήγηση στο πλοίο.

Ξεκινώντας από το garage του πλοίου, αυτό χωρίζεται στο MAIN GARAGE (DECK 3) και στο LOWER GARAGE (DECK 2), με την μεταφορική του ικανότητα να μεταφράζεται σε 130 Ι.Χ. ή, 45 Ι.Χ. και 16 λεωφορεία. Και στις 2 άκρες του MAIN GARAGE υπάρχουν όμοιοι καταπέλτες απ’ όπου γίνεται η είσοδος και η έξοδος επιβατών και οχημάτων στο πλοίο.

Η άνοδος των επιβατών στο μοναδικό εσωτερικό κοινόχρηστο κατάστρωμα (DECK 5), γίνεται από το κλιμακοστάσιο που διαθέτει σταθερή και κυλιόμενη σκάλα. Στο συγκεκριμένο DECK 5 βρίσκουμε αριστερά και δεξιά με απόλυτη συμμετρία, τα 2 σαλόνια του πλοίου με καναπέδες, τραπεζοκαθίσματα με άπλετη θέα προς τις 2 πλώρες/πρύμνες, ενώ στο κέντρο του καταστρώματος συναντάμε το Bar, την Reception, το Λογιστήριο και τον Παιδότοπο.

Ανεβαίνοντας ένα κατάστρωμα, συναντάμε το DECK 6. Στις 2 πλευρές του καταστρώματος βρίσκουμε τις 2 Γέφυρες του αμφίπλωρου και τους χώρους ενδιαίτησης του πληρώματος, ενώ στο κέντρο συναντάμε 308 στεγασμένα πλαστικά καθίσματα. Οι 2 Γέφυρες διαφέρουν ελάχιστα, με τα όργανα ναυσιπλοΐας και πλεύσης του αμφίπλωρου να βρίσκονται στο κέντρο των συγκεκριμένων χώρων.

Ολοκληρώνοντας την περιήγηση μας στο πλοίο, ανεβαίνουμε ένα ακόμη κατάστρωμα για να συναντήσουμε το DECK 7, το οποίο φιλοξενεί το ελικοδρόμιο και 2 μικρούς ανοιχτούς χώρους αριστερά και δεξιά του καταστρώματος, προσβάσιμους για τους επιβάτες.

Έχοντας πραγματοποιήσει τις πρώτες αναγνωριστικές επαφές με το πλοίο, χρησιμοποιούμε το κλιμακοστάσιο των επιβατών και οδηγούμαστε προς την μία από τις 2 γέφυρες του αμφίπλωρου, προκειμένου να ετοιμαστούμε για τον απόπλου μας. Η ώρα πλησιάζει 11:15 και είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για την αναχώρηση μας. Έχοντας πάρει την άδεια απόπλου από το PIRAEUS TRAFFIC, σηκώνουμε καταπέλτη και χαράσσουμε πορεία προς την έξοδο του λιμανιού. Αναπτύσσοντας σιγά σιγά ταχύτητα, γρήγορα φτάνουμε έξω από την ράδα του Πειραιά, όπου πλήθος πλοίων κάθε κατηγορίας παραμένουν αρόδου, περιμένοντας την σειρά τους για να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις του Ο.Λ.Π. ή, τον επόμενο ναύλο τους. Να αναφέρουμε πως στην παρέα μας στην Γέφυρα πέρα από τον Cpt Γιώργο, βρίσκεται και ο Ά Μηχανικός κ. Δημήτριος Τουζένης. Με τον καιρό να έχει φρεσκάρει και την ταχύτητα μας να αγγίζει τους 14,5 knots, ταξιδεύουμε προς το λιμάνι της Αίγινας που αποτελεί τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού μας. Μετά από ταξίδι περίπου 70 λεπτών φτάνουμε στο νησί και δένουμε στην προβλήτα, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η αποβίβαση επιβατών και οχημάτων.

Στις 12:30 έχοντας ολοκληρώσει την διαδικασία, παίρνουμε καταπέλτη και αποπλέουμε για τον τελικό μας προορισμό, την Σκάλα Αγκιστρίου. Τα πρώτα μαύρα σύννεφα κάνουν την εμφάνιση τους στον ουρανό, δείχνοντας πως ο καιρός αλλάζει προς το χειρότερο. Αυτό δεν μας προβληματίζει καθόλου, διατηρώντας το ενδιαφέρον μας για το ταξίδι, αμείωτο. Μετά από 20 λεπτά, στις 12:50 φτάνουμε στο Αγκίστρι και δένουμε στην προβλήτα. Η παραμονή μας στο νησί θα είναι σύντομη, αφού 5 λεπτά αργότερα στις 12:55 κι έχοντας μεταβεί στην άλλη Γέφυρα του πλοίου, αναχωρούμε από το Αγκίστρι για Αίγινα και Πειραιά.

Αντλώντας την ευκαιρία χρόνου που έχουμε μέχρι να φτάσουμε στο λιμάνι της Αίγινας, παραθέτουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το πλοίο. Το ΑΧΑΙΟΣ ναυπηγήθηκε το 2006 στο Πέραμα. Έχει μήκος 87,7m και πλάτος 16m. Μπορεί να μεταφέρει 980 επιβάτες το καλοκαίρι και 700 επιβάτες το χειμώνα. Η υπηρεσιακή του ταχύτητα μπορεί να φτάσει τους 16 knots, με την πλεύση του να υποστηρίζεται από τις 4 μηχανές Caterpillar που υπάρχουν στην πλώρη και στην πρύμνη του πλοίου ανά ζεύγη. Εκτός από τον Αργοσαρωνικό, έχει ταξιδέψει στην γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα και στην γραμμή Piombino-Portoferraio (ναυλωμένο από την BLUNAVY) .

Στο λιμάνι της Αίγινας φτάνουμε στις 13:15, όπου μεγάλος αριθμός επιβατών και οχημάτων μας περιμένουν για να επιβιβαστούν και να ταξιδέψουν μαζί μας προς το πρώτο λιμάνι της χώρας μας. Με την βοήθεια του Υποπλοιάρχου Cpt Βασίλη Καμπερίδη, του Ναύκληρου κ. Αναστάσιου Κονδυλά, του Α Οικονομικού κ. Νικόλαου Αξιώτη, αλλά και του υπόλοιπου έμπειρου πληρώματος, η επιβίβαση επιβατών και οχημάτων ολοκληρώνεται γρήγορα με αποτέλεσμα να αναχωρήσουμε κανονικά στην ώρα μας, στις 13:25. Μέχρι να φτάσουμε στον Πειραιά, πραγματοποιούμε μια γρήγορη βόλτα στους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους του ΑΧΑΙΟΣ, παρατηρώντας την ευρυχωρία, την φωτεινότητα και την ζεστασιά τους. Στις 14:35 φτάνουμε στο λιμάνι του Πειραιά, έχοντας ολοκληρώσει ένα ακόμη ταξίδι μας.

Όπως κάνουμε σε κάθε αφιέρωμα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε με την σειρά μας τους ανθρώπους που μας βοήθησαν για την υλοποίηση του και είναι,

Από την 2WAYFERRIES
Τον κ. Γεώργιο Παπαιωαννίδη

Από την SARONIC FERRIES
Την κα Ιωάννα Ανανιάδη, Marketing & Communications Manager

Από το Ε/Γ-Ο/Γ ΑΧΑΙΟΣ
Τον Cpt Γεώργιο Διακάκη, Πλοίαρχο
Τον Cpt Βασίλειο Καμπερίδη, Υποπλοίαρχο
Την Cpt Χαριτωμένη Σαραντοπούλου, Δόκιμη Πλοίαρχο
Τον κ. Δημήτριο Τουζένη, Α’ Μηχανικό
Τον κ. Κωνσταντίνο Τερπο, Β’ Μηχανικό
Τον κ. Εμμανουήλ Ευσγγέλου, Γ’ Μηχανικό
Τον κ. Ξενοφών Τσακωνίτη, Β’ Μηχαν/γο
Τον κ. Αριστοτέλη Καλογερογιάννη, Καθαριστή
Τον κ. Νικόλαο Αξιώτη, Α’ Οικονομικό
Τον κ. Διονύσιο Γιαννέα, Θαλαμηπόλο
Τον κ. Παναγιώτη Αρβανίτη, Επίκουρο
Τον κ. Κων/νο Τσιγαρίδα, Επίκουρο
Τον κ. Αναστάσιο Κονδυλά, Ναύκληρο
Τον κ. Δημήτριο Δέδε, Ναύτη
Τον κ. Δημοσθένη Τζοβάρα, Ναύτη
Τον κ. Ιωάννη Καραγάνη, Ναύτη
Τον κ. Μάρκελλο Ελευθεράκη, Ναυτοπαις

Για να δείτε τις φωτογραφίες του αφιερώματος, πατήστε επάνω στα μπλε γράμματα. Όλες τις φωτογραφίες από το ταξίδι-αφιέρωμα μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ.