Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΑΕΝ Σύρου: Η υποστελέχωση οδηγεί σε παραίτηση τον Αναπληρωτή Διευθυντή, Γιώργο Δούναβη!

Τα τελευταία πέντε χρόνια η Σχολή Εμποροπλοίαρχων Σύρου πραγματικά δοκιμάζεται από πολλά προβλήματα, προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία της.

Ένα από τα σημαντικότερα είναι η υποστελέχωση σε διδακτικό προσωπικό, θέμα το οποίο ειδικά τον τελευταίο χρόνο έχει οξυνθεί δοκιμάζοντας τις αντοχές του προσωπικού, αλλά και των σπουδαστών.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, ο Αναπληρωτής Διευθυντής, Γιώργος Δούναβης, θέτει προ των ευθυνών τους, τους αρμόδιους φορείς και πολύ περισσότερο το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, δηλώνοντας ότι «εάν δεν υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα, υποβάλλω την παραίτησή μου από την θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή της Σχολής, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της εξεταστικής περιόδου Ιουνίου 2018, η οποία εκτιμώ ότι θα είναι η 25η Ιουνίου 2018».

Στο πλευρό του και οι σπουδαστές

Να σημειωθεί ότι στο πλευρό του κ. Δούναβη βρίσκονται οι σπουδαστές της Σχολής, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα. Συγκεκριμένα, τόσο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Μπάλλας και ο Αντιπρόεδρος Εμμανουήλ Σερφές, δήλωσαν στο syrostoday.gr, ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης του διδακτικού προσωπικού είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα για την ΑΕΝ, η οποία παρουσιάζει κάθε χρόνο αύξηση των μαθητών.

«Σπουδάζω στη Σχολή τέσσερα χρόνια και το βασικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη μονίμων καθηγητών, καθώς κάθε χρόνο προσλαμβάνονται ωρομίσθιοι. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους καθηγητές, λόγω του κόστους διαβίωσης, διότι ένας μόνιμος καθηγητής στην ΑΕΝ που αναγκαστικά θα πρέπει να είναι πλοίαρχος για να προσληφθεί παίρνει ως ανώτατο μισθό 1.000 ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάλλας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Εμμανουήλ Σερφέ: «Η Σχολή μας παρ’ ότι θεωρείται η καλύτερη της Ελλάδος στον τομέα της Εμπορικής Ναυτιλίας, αντιμετωπίζει πρόβλημα με το θέμα του διδακτικού προσωπικού, καθώς υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος καθηγητής, ο κ. Δούναβης, ο οποίος εκτελεί και χρέη Διευθυντή με πολλές ώρες απασχόλησης, αλλά με χρήματα που λαμβάνει ένας απλός καθηγητής. Κάθε χρόνο η Σχολή μας είναι στον «αέρα» λόγω της έλλειψης καθηγητών και η λειτουργία της στηρίζεται ξεκάθαρα στο προσωπικό ενδιαφέρον όλων όσων υπηρετούν εδώ».

Τέλος να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα, υπήρξε και δημοσίευμα από την «Πλοιαρχική Ηχώ».

Η αναφορά του Αναπληρωτή Διευθυντή

ΠΡΟΣ: Κο Παναγιώτη Κουρουμπλή, Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΚΟΙΝ: α) Κο Νεκτάριο Σαντορινιό, Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

β) Κο Διονύσιο Τεμπονέρα, Γενικό Γραμματέα ΥΝΑΝΠ

γ) Κο Νικόλαο Συρμαλένιο, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ N. Κυκλάδων (e-mail: [email protected])

δ) Κο Αντώνιο Συρίγο, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ N. Κυκλάδων (e-mail: [email protected])

ε) Κο Νικόλαο Μανιό, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ N. Κυκλάδων (e-mail: [email protected])

στ) Κο Ιωάννη Βρούτση, Βουλευτή ΝΔ N. Κυκλάδων (e-mail: [email protected])

ζ) ΥΝΑΝΠ/ΔΔΥ-1ο

η) ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ/ΔΕΚΝ

θ) Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) (e-mail: [email protected])

ι) Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) (e-mail: [email protected])

ια) Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) (e-mail: [email protected])

ιβ) Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕΔΝΕ) (e-mail: [email protected])

ιγ) Σύλλογο Σπουδαστών ΑΕΝ/Σύρου

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν της πρόσφατης συσκέψεως που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την Μ. Τρίτη 3 Απριλίου 2018, αλλά και της αντίστοιχης συσκέψεως που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουλίου 2017, με αντικείμενο την καταγραφή τυχόν εκκρεμοτήτων λειτουργικών προβλημάτων των Σχολών Ναυτικής Εκπαίδευσης και την αντιμετώπιση αυτών, παίρνω την πρωτοβουλία να σας αποστείλω την παρούσα αναφορά, καθώς το τρέχον διδακτικό έτος 2017-2018 πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του.

Οι λόγοι που με ώθησαν σε αυτό, έχουν να κάνουν με όσα ανέφερα στις δύο προαναφερθείσες συσκέψεις ενώπιον των λοιπών παρισταμένων σε αυτές, όταν εσείς είχατε εξέλθει της αίθουσας κατά την διάρκεια των τοποθετήσεών μου και, επομένως, δεν είχατε την δυνατότητα να τις ακούσετε δια ζώσης.

Στην ΑΕΝ/Σύρου, ήδη από τον Ιούλιο του 2013, δεν υπηρετεί άλλο μέλος εκπαιδευτικού προσωπικού (μόνιμος καθηγητής), πλην εμού, με αποτέλεσμα να ασκώ αναγκαστικά τα καθήκοντα του Διευθυντή της Σχολής, ως Αναπληρωτής Διευθυντής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ελλείψει αντικαταστάτη που θα μπορούσε να με αναπληρώσει σε περίπτωση απουσίας ή ασθενείας μου. Τα τελευταία πέντε (5) χρόνια, η παρουσία μου στην ΑΕΝ/Σύρου είναι συνεχής και καθημερινή καθ’ όλο το χρόνο, ενώ ο φόρτος εργασίας με παράλληλα καθήκοντα πλήρους διδασκαλίας και διευθυντικών υποχρεώσεων είναι ιδιαίτερα ογκώδης, σε σημείο που να επιβάλλεται πολλές φορές η παρουσία μου ακόμη και σε μη εργάσιμες ημέρες. Χωρίς, δε, την συμβολή και την συμπαράσταση των εννέα (9) ωρομισθίων εκπαιδευτικών που εργάζονται στην ΑΕΝ/Σύρου (κάποιοι εξ’ αυτών έως και 40 ώρες ανά εβδομάδα!), θα ήταν αδύνατη η πραγματοποίηση του ωρολογίου προγράμματος διδασκαλίας.

Σημειωτέον, δε, όπως άλλωστε προκύπτει και από την υπ’ αριθμ. πρωτ. 2901.03/27130/2018/13-4-2018 πρόσφατη απόφασή σας περί «τοποθέτησης μονίμων και ΙΔΑΧ υπαλλήλων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής», η ΑΕΝ/Σύρου είναι η μοναδική Ακαδημία στην οποία υπηρετεί μόνο ένα (1) μέλος εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς, σε αντίθεση με άλλες Ακαδημίες, η προκηρυχθείσα οργανική θέση Επίκουρου Καθηγητή Ναυτικών Μαθημάτων δεν καλύφθηκε με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 2901.1/41447/2016/17-5-2016 Απόφαση-Προκήρυξη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Βέβαια, ευχάριστο γεγονός την δεδομένη στιγμή αποτελεί η νέα προκήρυξη της εν λόγω θέσης με την πρόσφατη απόφαση του κ. Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία εκδόθηκε την 22-3-2018 και βρίσκεται σε εξέλιξη. Ευελπιστώ να βρεθεί έστω ένας υποψήφιος Πλοίαρχος Α΄ τάξης Ε.Ν. που εν τέλει θα προσληφθεί, παρόλο που δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος γι’ αυτό. Και δεν είμαι αισιόδοξος, διότι τα κίνητρα προσέλκυσης υποψηφίων Πλοιάρχων για την κάλυψη αυτών των θέσεων – κυρίως στο οικονομικό σκέλος – δεν είναι καθόλου θελκτικά, (ίσως είναι και αποτρεπτικά), σε σύγκριση με τις οικονομικές απολαβές που αποφέρει η εργασία τους στα πλοία ή στα γραφεία των ναυτιλιακών εταιρειών.

Ευχάριστη, επίσης, είναι η «κατανομή οργανικών θέσεων πολιτικού προσωπικού σε οργανικές μονάδες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής», με την υπ’ αριθμ .πρωτ. 2901.03/27128/2018/13-4-2018 πρόσφατη απόφασή σας, (σε συνέχεια της ψήφισης του Ν. 4532/2018), σύμφωνα με την οποία, στην ΑΕΝ/Σύρου, επέρχεται αύξηση των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού από δύο (2) σε έξι (6), ενώ κατανέμεται επιπλέον μία (1) οργανική θέση Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού – που αποτελούσε πάγιο αίτημά μου τα τελευταία χρόνια – καθώς αυτό το προσωπικό είναι άκρως απαραίτητο για την λειτουργία και την τεχνική υποστήριξη του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των προσομοιωτών της Σχολής. Ευχής έργον θα είναι να προκηρυχθούν σύντομα και αυτές οι θέσεις, προκειμένου να καλυφθούν και να εξασφαλίσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα σίγουρο και ασφαλές περιβάλλον για την απρόσκοπτη και πληρέστερη λειτουργία της Ακαδημίας μας με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τέλος, επανερχόμενος στο γεγονός ότι, όντας ο μοναδικός μόνιμος καθηγητής της ΑΕΝ/Σύρου τα τελευταία πέντε (5) χρόνια, ασκώ τα καθήκοντα του Διευθυντή Σχολής, ως Αναπληρωτής Διευθυντής, (εφόσον είμαι Καθηγητής Ειδικών Μαθημάτων ειδικότητας Αγγλικής Γλώσσας και όχι Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού), βάσει του νέου μισθολογίου που ορίζεται από τα άρθρα 128-131 του Ν.4472/19-5-2017 και τέθηκε σε ισχύ την 1-1-2018, μεταξύ των λοιπών καταργηθέντων επιδομάτων, καταργήθηκαν τα έξοδα παράστασης του Αναπληρωτή Διευθυντή Σχολής (43 ευρώ μηνιαίως μέχρι 31-12-2017), ενώ, αντιθέτως, τα έξοδα παράστασης του Διευθυντή Σχολής ενισχύθηκαν στα 210 ευρώ, από 150 ευρώ που ίσχυε μέχρι 31-12-2017. Θεωρώ, κύριε Υπουργέ, ότι είναι εξαιρετικά άδικο και άνισο να καταργούνται τα έξοδα παράστασης του Αναπληρωτή Διευθυντή Σχολής, ιδιαίτερα για όσα μέλη Ε.Π. εκτελούν χρέη Διευθυντή σε Σχολή Πλοιάρχων, (ελλείψει μόνιμου Πλοιάρχου Α΄ τάξεως Ε.Ν.), απλώς και μόνον διότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν.2638/1998, ο Διευθυντής Σχολής Πλοιάρχων πρέπει να είναι ειδικότητας Πλοιάρχου. Αναρωτιέμαι πραγματικά εάν υπάρχει άλλη θέση ευθύνης στον δημόσιο τομέα η οποία δεν αμείβεται με επίδομα θέσης ευθύνης. Σε τι διαφέρουν άραγε τα καθήκοντα του Διευθυντή μίας Σχολής Πλοιάρχων, ο οποίος είναι Πλοίαρχος, από τα καθήκοντα ενός Αναπληρωτή Διευθυντή άλλης Σχολής που εξ’ ανάγκης ασκεί χρέη Διευθυντή, αλλά δεν είναι Πλοίαρχος;

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω, ότι όλα τα ανωτέρω δεν αναφέρθηκαν και τονίστηκαν μόνο στην πρόσφατη σύσκεψη της 3ης Απριλίου 2018, αλλά και κατά την περσινή σύσκεψη της 4ης Ιουλίου 2017, ενώ αναφέρθηκαν επίσης στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μου της 29ης Νοεμβρίου 2017 με τον τέως Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Διονύσιο-Χαράλαμπο Καλαματιανό, παρουσία της συμβούλου σας σε θέματα εκπαίδευσης κ. Ασπασίας Μουέ, αλλά και του κ. Διευθυντή της ΔΕΚΝ, Αρχιπλοιάρχου Λ.Σ. κ. Στυλιανού Μπέλλα. Άποψη όλων ήταν πως το αίτημά μου για την πρόβλεψη εξόδων παράστασης στον Αναπληρωτή Διευθυντή, (ιδιαίτερα όταν αυτός ασκεί τα καθήκοντα του Διευθυντή Σχολής), είναι και σωστό και δίκαιο, και ότι αυτό επρόκειτο να αποκατασταθεί νομοθετικά μέσα από νομοσχέδιο του Υπουργείου μας που θα κατατίθετο προς συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή εντός των επόμενων μηνών.

Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, με μεγάλη απογοήτευση και πικρία έχω διαπιστώσει ότι, από το καλοκαίρι του 2017 μέχρι σήμερα, έχουν ψηφιστεί στην Βουλή τρεις (3) Νόμοι του Υπουργείου μας (Ν.4504/2017, Ν.4522/2018 και ο πλέον πρόσφατος Ν.4532/2018), όμως δεν υπήρξε σε αυτούς καμία διάταξη, ούτε τροπολογία, που να προέβλεπε την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, όπως δήλωσα ενώπιον όλων των παρισταμένων κατά την πρόσφατη σύσκεψη της 3ης Απριλίου 2018, και έπειτα από σχεδόν πέντε (5) χρόνια που ασκώ τα καθήκοντα του Διευθυντή, ως Αναπληρωτής Διευθυντής Σχολής της ΑΕΝ/Σύρου, με όλες τις υποχρεώσεις και τον φόρτο εργασίας που απορρέουν από αυτά και δίχως καμία απολύτως βοήθεια, ούτε ύπαρξη αντικαταστάτη μου για οτιδήποτε τυχόν προκύψει, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι προτίθεμαι να υποβάλλω την παραίτησή μου από την θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή της Σχολής, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της εξεταστικής περιόδου Ιουνίου 2018, η οποία εκτιμώ ότι θα είναι η 25η Ιουνίου 2018.

Αναγνωρίζω ότι η παραίτησή μου από την θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή Σχολής θα επιφέρει σημαντικά κωλύματα στην λειτουργία της ΑΕΝ/Σύρου που απορρέουν τόσο από τις αρμοδιότητες του Διευθυντή Σχολής (αναπληρούμενου από τον Αναπληρωτή Διευθυντή), όπως αυτές ορίζονται από το άρθρο 7 του Ν. 2638/1998 (ενδεικτικά αναφέρω την υπογραφή των πιστοποιητικών σπουδών και πτυχίων των σπουδαστών, τον συντονισμό των εκπαιδευτικών θεμάτων, την μέριμνα για την επίλυση ατομικών και εκπαιδευτικών υποθέσεων των σπουδαστών, κ.λπ.), όσο και από τις αρμοδιότητες του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Σχολής, στο οποίο προΐσταμαι και το οποίο απαρτίζεται από δύο (2) μέλη (εμένα ως Πρόεδρο και τον εκπρόσωπο των σπουδαστών), όπως επίσης ορίζονται από το άρθρο 7 του Ν. 2638/1998 (ενδεικτικά αναφέρω την κατανομή των μαθημάτων και των ωρών διδασκαλίας στους εκπαιδευτικούς της Σχολής, το πρόγραμμα των εξεταστικών περιόδων, την αξιολόγηση και εισήγηση για πρόσληψη του υποψηφίου έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού εκάστου διδακτικού έτους, κ.λπ.). Όμως, αφενός η υπερβολική και πολυετής κόπωσή μου κατά τα τελευταία πέντε (5) χρόνια και, αφετέρου, η διαρκώς άνιση και άδικη αντιμετώπισή μου σε σύγκριση με τους Διευθυντές των υπόλοιπων Σχολών, δεν μου αφήνουν κάποιο περιθώριο ώστε να αναθεωρήσω την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από την θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής περιόδου Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με κάθε σεβασμό προς το πρόσωπό σας, καθώς και τον θεσμό που υπηρετείτε, σας παρακαλώ να σκεφτείτε όλα τα ανωτέρω εκτεθέντα και να ενσκήψετε στο αίτημά μου με την ίδια κατανόηση που επανειλημμένως επιδεικνύετε σε ό,τι αφορά την δημόσια ναυτική εκπαίδευση, καθ’ όλη την διάρκεια της μέχρι σήμερα θητείας σας.

Η δημόσια ναυτική εκπαίδευση έχει αποδείξει διαχρονικά ότι παράγει ικανούς αξιωματικούς και ναυτικούς, οι οποίοι στελεχώνουν επάξια την ελληνική ναυτιλία και την εξυψώνουν σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας την πρωτοπόρο και ηγέτιδα της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την κατανόησή σας και παραμένω στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, όπως επίσης θα είμαι στην διάθεσή σας και για κατ’ ιδίαν συνάντηση, εφόσον εσείς το επιθυμείτε.

syrostoday.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,379ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
676ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα