Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Το πρώτο κύμα ζέστης

Σε εξέλιξη το πρώτο κύμα ζέστης του φετινού καλοκαιριού, το οποίο θα κορυφωθεί την Παρασκευή 08/06. Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως το συγκεκριμένο κύμα ζέστης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως καύσωνας, αφού η μέγιστη θερμοκρασία δεν φαίνεται να ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου και επιπλέον η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί γύρω στους 20-22 βαθμούς και στα αστικά κέντρα δεν θα ξεπεράσει τους 24 βαθμούς Κελσίου.

Αιτία για την άνοδο της θερμοκρασίας, είναι η μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική, οι οποίες κινούμενες ανατολικά την Παρασκευή 08/06 θα επηρεάσουν αρχικά τα δυτικά και νότια τμήματα (Χάρτης 1, αριστερά) και κατά τη διάρκεια της ημέρας βαθμιαία τα υπόλοιπα τμήματα, ενώ το Σάββατο 09/06/2018 οι θερμές αέριες μάζες θα έχουν κινηθεί ανατολικά επηρεάζοντας μόνο τα ανατολικά και κυρίως νότια τμήματα της χώρας μας (Χάρτης 1, δεξιά).

 

Την Παρασκευή 08/06, οι θερμότερες περιοχές αναμένεται να είναι η Θεσσαλία, η Δυτική Πελοπόννησος και η Δυτική Στερεά με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν τους 36 βαθμούς Κελσίου ίσως τοπικά και 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ θερμοκρασίες περίπου 34-35 βαθμών Κελσίου αναμένεται να σημειωθούν σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα (Χάρτης 2, αριστερά).

Το Σάββατο 09/06, καθώς οι θερμές αέριες μάζες θα έχουν κινηθεί γρήγορα ανατολικά, οι υψηλές θερμοκρασίες θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις θερμότερες περιοχές να εντοπίζονται στα νησιά του Νότιου και Ανατολικού Αιγαίου με τις μέγιστες θερμοκρασίες στα δυτικά τμήματά τους να φτάνουν τους 35-36 βαθμούς Κελσίου, αλλά και στη Θεσσαλία, ενώ μέγιστες θερμοκρασίες 33-34 βαθμούς αναμένονται στην Ανατολική Στερεά και την Κεντρική Μακεδονία (Χάρτης 2, δεξιά). Επιπλέον, από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 09/06 και από τα δυτικά, θα αρχίσουν να πνέουν ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι, με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά.

 

Ιωάννης Κωλέτσης
Π. Πεντέλη, ΕΑΑ
meteo.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,675ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα