Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Αλλαξε πρόσωπο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μέσα σε έξι μήνες

Αλλαγή ταχύτητας στην εξυπηρέτηση των φορτίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης διαπιστώνουν οι πελάτες της ΟΛΘ ΑΕ έξι μήνες μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Εξαγωγείς, τουριστικοί πράκτορες, μεταφορείς και εκτελωνιστές αντιλαμβάνονται αλλαγές προς το καλύτερο από την ημέρα που άλλαξε το μάνατζμεντ της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος δεν ήταν επαρκής για ουσιώδης αλλαγές, καθώς άνθρωποι και μηχανήματα που δουλεύουν στις προβλήτες και στα κρηπιδώματα για την εξυπηρέτηση των φορτίων δεν έχουν αλλάξει, ούτε έχουν ενισχυθεί.

Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι τα σημάδια εντατικοποίησης του ρυθμού με τον οποίο γίνονται οι εργασίες στο λιμάνι είναι εμφανή.

Οι εκπρόσωποι των χρηστών υπογραμμίζουν ότι με τα δεδομένα των πρώτων μηνών οι προσδοκίες για το μέλλον είναι μεγάλες και συνδυάζονται με την πρόοδο του επενδυτικού σχεδίου της ΟΛΘ ΑΕ.

Ταυτόχρονα όλοι υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα με τις βάρδιες στο τελωνείο της Πύλης 16 που εξυπηρετεί την Ελεύθερη Ζώνη πρέπει να αποκατασταθεί, ώστε η λειτουργία του λιμανιού να επανέλθει σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Ένα θέμα που δημιουργήθηκε από τις αρχές Αυγούστου και η επίλυση του δεν εξαρτάται απολύτως από την ΟΛΘ ΑΕ, αλλά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την καλύτερη εξυπηρέτηση, αλλά και την αύξηση της κίνησης στο λιμάνι» σημειώνει ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και επισημαίνει παράλληλα ότι με την εικόνα των έξι πρώτων μηνών οι προσδοκίες για το μέλλον του λιμανιού της Θεσσαλονίκης αυξάνονται. Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι ήδη ο ΣΕΒΕ και η ΟΛΘ ΑΕ εργάζονται από κοινού για τη διοργάνωση ημερίδας για την Ελεύθερη Ζώνη τον προσεχή Απρίλιο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγικών φορέων και επιχειρηματιών από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες που τις «καλύπτει» η δραστηριότητα της ΟΛΘ. Πρόκειται για εκδήλωση που συνδέεται άμεσα με την 24ωρη λειτουργία του τελωνείου, το οποίο αφορά κυρίως την αποδοτικότερη λειτουργία της Ελεύθερης Ζώνης.

«Τα πρώτα δείγματα λειτουργίας του λιμανιού υπό ιδιωτικό καθεστώς είναι καλά» λέει ο πρόεδρος των ναυτικών πρακτόρων της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας Βασίλης Καμπάκης, ο οποίος με εμπειρία 45 χρόνων στο λιμάνι είναι απολύτως κατάλληλος να «διαβάσει» τα σημάδια. «Γίνεται καλή προσπάθεια, έχουν συντομεύσει οι χρόνοι στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων κι έχουν βελτιωθεί οι τρόποι συμπεριφοράς και επικοινωνίας της ΟΛΘ με τους χρήστες του λιμανιού» εκτιμά ο κ. Καμπάκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι το πρώτο πραγματικά κρίσιμο σημείο από εδώ και πέρα για την εξυπηρέτηση των φορτίων είναι η ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, που αναμένεται να υλοποιηθεί από τους πρώτους μήνες του 2019.

Ο εκπρόσωπος των ναυτικών πρακτόρων δεν παραλείπει να αναφερθεί στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την κατάργηση της νυχτερινής βάρδιας του τελωνείου, θέμα το οποίο άλλωστε ο ίδιος έχει σηκώσει ψηλά από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε πριν από δύο μήνες.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Ηλιάδης, ο οποίος δραστηριοποιείται στο κλάδο των οδικών μεταφορών, εμφανίζεται ικανοποιημένος από τα πεπραγμένα των τελευταίων έξι μηνών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Ο χρόνος αναμονής των φορτίων εντός του λιμένα έχει περιοριστεί κάτι που βελτιώνει το κόστος» επισημαίνει, διευκρινίζοντας ότι η διεύρυνση του ωραρίου παραλαβής των κοντέινερς μέχρι τις 9 το βράδυ έχει θετικές επιπτώσεις. Ο ίδιος τονίζει ακόμη ότι η ταχύτητα στη διεκπεραίωση των φορτίων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, εάν προβληθεί στο μέλλον, όταν –όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι πιστεύουν- θα αυξηθεί ουσιαστικά η κίνηση στην ΟΛΘ.

Τη διαβεβαίωση ότι τους τελευταίους μήνες έχει ομαλοποιηθεί η διακίνηση των κοντέινερς από το ΣΕΜΠΟ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης δίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών κ. Γιώργος Κοσμίδης. «Τα πλοία δεν περιμένουν, υπάρχει κανονικότητα στη διέλευση των οχημάτων από τις πύλες, ενώ και οι εργαζόμενοι δουλεύουν πιο αποδοτικά» λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα το πρόβλημα με το τελωνείο. «Η απουσία της νυχτερινής βάρδιας δημιουργεί δυσλειτουργία κυρίως τα πρωινά της Δευτέρας» σημειώνει, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι «ακόμη κι αν μιλούσαμε μόνο για πρεστίζ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πρέπει να δουλεύει 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα».

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,214ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
668ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα