Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ανάδειξη της εισόδου του Πειραιά για τους επισκέπτες κρουαζιέρας

Τη διαμόρφωση της πύλης εισόδου στον Πειραιά για τους επισκέπτες της κρουαζιέρας αποφάσισε ο Δήμος Πειραιά.

Πρόκειται για ένα έργο ανάδειξης της κεντρικής και πολιτιστικής διαδρομής με παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρo και αφορά στην ανάπλαση και διασύνδεση τριών κεντρικών οδικών αξόνων, των οδών  Χαρ. Τρικούπη, Ηρώων Πολυτεχνείου καις IIας Μεραρχίας, καθώς και τριών τοποθεσιών ειδικού αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, δηλαδή το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, ο Αρχαιολογικός Χώρος της πλατείας Ροντήρη και ο Αρχαιολογικός χώρος της πλατείας Τερψιθέας στο κέντρο του Πειραιά.

Οι ανωτέρω χώροι διαμορφώνονται κατά κύριο λόγο σε σχέση με τους πεζούς περιπατητές και επισκέπτες του Πειραιά, ιδιαίτερα εκείνους που κινούνται μεταξύ του τουριστικού λιμανιού στη Ζέα και του κεντρικού λιμένα στο τμήμα πρόσδεσης των κρουαζιερόπλοιων. Οι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο αφορούν στις οδούς Χαρ. Τρικούπη και Ηρώων Πολυτεχνείου, καθώς και σε εναλλακτικές διαδρομές που πιθανώς επιλεγούν κατά την εκπόνηση της κυκλοφοριακής μελέτης. Η οδός IIας Μεραρχίας, έχει ήδη αναπλαστεί και ως εκ τούτου η επέμβαση σε αυτήν θα είναι περιορισμένη, χωρίς καθαιρέσεις υφισταμένων κατασκευών και διαμορφώσεων, αλλά μόνο με εμπλουτισμό της με αστικό εξοπλισμό που θα συνάδει με τις άλλες οδούς και σήμανση που θα οδηγεί προς τους αρχαιολογικούς χώρους, προσδίδοντάς της το χαρακτήρα εναλλακτικής της Χαριλάου Τρικούπη διαδρομής, συνδεδεμένης στην ενιαία αρχιτεκτονική ενότητα.

Στόχος της παρέμβασης είναι η ανάδειξη της υφιστάμενης οδού σύνδεσης Χαρ. Τρικούπη, των δύο λιμένων του Πειραιά σε κεντρικό αρχιτεκτονικό άξονα και ταυτόχρονα, η δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής η οποία περιλαμβάνει τους τρεις αρχαιολογικούς χώρους.

Η εν λόγω παρέμβαση στοχεύει επίσης στην ανάδειξη των σημαντικότερων αρχαίων μνημείων του Πειραιά, την ένταξή τους στη ζωή της πόλης και στις τουριστικές διαδρομές της, στην ανάπλαση και αναβάθμιση του περιβάλλοντός τους, προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορική φυσιογνωμία της πόλης, ως αρχαίου λιμανιού και αστικού κέντρου της Μεσογείου.

Τέλος, η ανωτέρω δράση προϋπολογισμού 4.933.000 ευρώ, εντάσσεται στο πρόγραμμα βελτίωσης της ποιότητας ζωής στο αστικό περιβάλλον , στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττική.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,506ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
652ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα