Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ανακοίνωση της επιτροπής ανταγωνισμού σχετικά με την εξαγορά της Hellenic Seaways από τον όμιλο Attica Group

Με αφορμή ανησυχίες που διατύπωσε, με την έκδοση Δελτίου Τύπου, το 13ο Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικού Αιγαίου του εκεί Οικονομικού Επιμελητηρίου, με αφορμή την αποδοχή, από μέρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δεσμεύσεων για την έγκριση της εξαγοράς της ακτοπλοϊκής εταιρίας Hellenic Seaways από τον Όμιλο ATTICA GROUP, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκδίδει το ακόλουθο Δελτίο Τύπου για την υπεύθυνη ενημέρωση των κατοίκων και επισκεπτών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου:
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αντιλαμβανόμενη τον προβληματισμό και τις ανησυχίες των κατοίκων και φορέων των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και την τεράστια σημασία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης για τους κατοίκους όλων των νησιωτικών περιοχών, ενέκρινε υπό όρους και προϋποθέσεις την εξαγορά της ακτοπλοϊκής εταιρίας Hellenic Seaways από τον όμιλο Attica Group.
Τα διορθωτικά μέτρα που επιβλήθηκαν στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στη διατήρηση στα υφιστάμενα επίπεδα α) της συχνότητας των δρομολογίων και β) του ύψους των ναύλων.
Έτσι, όσον αφορά στη διασύνδεση των νησιών Χίου και Μυτιλήνης με την Αττική, η Attica Group έχει δεσμευθεί:
Α.για πέντε έτη, μέχρι το 2023, να μην αυξήσει και να μη μειώσει, ανά σχετική αγορά προϊόντος (επιβάτες, ΙΧ οχήματα, φορτηγά), τις συχνότητες δρομολογίων, σε σύγκριση με τις συχνότητες των δρομολογίων της περιόδου 2017-2018.
Β. Για πέντε έτη, μέχρι το 2023, να μην αυξήσει τους ναύλους επιβατών, ΙΧ και φορτηγών οχημάτων, σε σχέση με τους υφιστάμενους, ανά κατηγορία και ανά θέση ναύλους, με την εξαίρεση της σήμερα υφιστάμενης ακριβότερης κατηγορίας ναύλου καμπίνας, με την επιφύλαξη της ρήτρας καυσίμου.
Τα διορθωτικά μέτρα που επιβλήθηκαν αποβλέπουν, επίσης, στην απελευθέρωση «ζήτησης/χώρου» για τη διευκόλυνση της εισόδου νέων ανταγωνιστών σε ζεύγη λιμένων στα οποία κατέχει μονοπωλιακή/δεσπόζουσα θέση η Attica Group με στόχο, αφενός, την αύξηση του επιπέδου ανταγωνισμού και, αφετέρου, την επαρκή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών.
Στο πλαίσιο αυτό η Attica Group ανέλαβε την υποχρέωση, εφόσον δραστηριοποιηθεί τρίτος ανταγωνιστής με συμβατικό πλοίο στη σύνδεση Αττική-Χίος, Μυτιλήνη-Χίος και Μυτιλήνη- Αττική, να μειώσει τις προσεγγίσεις που εκτελούν τα δικά της συμβατικά πλοία στα λιμάνια
των νησιών αυτών. Η διαδικασία μείωσης των προσεγγίσεων περιγράφεται αναλυτικά στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και περιλαμβάνει αξιολόγηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού των χαρακτηριστικών του τρίτου ανταγωνιστή, το βαθμό αντιστοιχίας της δήλωσης δρομολόγησής του με τη σύνδεση στην οποία επιθυμεί να εισέλθει και κατά πόσο η είσοδος αυτή και η αποχώρηση της Attica Group σχεδιάζεται με τρόπο συνεπή προς τις δεσμεύσεις και εκπληρώνει τους σκοπούς τους.
Τέλος, ενημερώνουμε ότι η διασύνδεση της Σάμου με τη Ρόδο και την Κω, καθώς και διασύνδεση Πειραιάς-Σάμος, δεν αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς τα σχετικά ζεύγη λιμένων δεν συνιστούσαν επηρεαζόμενες αγορές εξ επόψεως δικαίου ανταγωνισμού, είτε διότι δεν δραστηριοποιούνταν σε αυτά και οι δύο εταιρίες (ATTICA GROUP και HSW) είτε διότι η μία εξ αυτών δραστηριοποιούνταν περιστασιακά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Οι αναφερόμενες στο δελτίο τύπου αλλαγές δρομολογίων είναι αποτέλεσμα επιχειρηματικών αποφάσεων των δύο εταιριών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙA

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 13o ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΔΡΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 6β,Τ.Κ.81100,ΤΗΛ.22510-37367,FAX.22510-25634. e-mail: [email protected]

Μυτιλήνη, 22 Μαΐου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ακτοπλοϊκές συνδέσεις.

Εύλογες ανησυχίες δημιουργούνται στους κατοίκους των πολύπαθων νησιών της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από την εξαγορά της ακτοπλοϊκής εταιρίας Hellenic Seaways –της γνωστής HSW- από τον όμιλο Attica Group, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας οιωνεί μονοπωλιακής κατάστασης στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Περιφέρειας με την ηπειρωτική χώρα.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού που έδωσε την έγκρισή της για την ξαγορά διατύπωσε στην απόφασή της ορισμένους δεσμευτικούς όρους που ελπίζουμε να μην καταστρατηγηθούν στην πορεία εφαρμογής τους.
Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ως αυτονόητη την επαρκή ακτοπλοϊκή κάλυψη όλης της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για όλη τη διάρκεια του έτους. Προκαλεί, όμως, έντονο προβληματισμό η ποσοτική μείωση των σχετικών υπηρεσιών όπως είναι η κατάργηση των προσεγγίσεων από τη Σάμο σε Ρόδο και Κω και η μη εκτέλεση από την Blue Star Ferries των τριών δρομολογίων από τη Σάμο για Πειραιά. Ανάλογο προβληματισμό μας δημιουργεί η συνεχιζόμενη έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Μυτιλήνης και Θεσσαλονίκης.
Θεωρούμε δίκαιο το αίτημα δρομολόγησης στη γραμμή Μυτιλήνη-Χίο-Πειραιά ποιοτικών και λογικής ηλικίας πλοίων που θα εκτελούν σε ικανοποιητικούς χρόνους το υπόψη δρομολόγιο. Η απόφαση της Εταιρίας να εξυπηρετείται πλέον η γραμμή αυτή με δύο πλοία ηλικίας 30 ετών –έστω και πρόσφατα ανακαινισμένων- δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση.
Διαφαινόμενης της έλλειψης ενδιαφέροντος από άλλες ακτοπλοϊκές εταιρίες για την δραστηριοποίησή τους στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Περιφέρειας μας- προφανώς για λόγους μειωμένης κερδοφορίας- ζητάμε από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να μη επιτρέψουν την με οποιοδήποτε τρόπο αύξηση στις τιμές των ναύλων.
Ευχόμαστε η έλλειψη ανταγωνισμού στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις να μην προσθέσει ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των προβλημάτων που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους πληθυσμούς της Περιφέρειας μας. Και να μη μας διαφεύγει ότι η ακτοπλοϊκές συνδέσεις είναι μια καθολική υπηρεσία που πρέπει να προσφέρεται αδιαλείπτως και με δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών.

Ο Πρόεδρος του 13ου ΠΤ του ΟΕΕ,

Παναγιώτης Μπαρούτης.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,405ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
647ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα