Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Aνακοίνωση των 9 σωματείων για τις συνέπειες του Κοροναιού

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με την υπευθυνότητα με την οποία κινούμεθα στα πλαίσια της συνδικαλιστικής μας δραστηριότητας, σας ενημερώνουμε ότι ήδη ζητήσαμε από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την άμεση λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την στήριξη όλων των συναδέλφων ναυτικών από τις συνέπειες, που θα επέλθουν στη δουλειά τους λόγω του Κορονοϊου και της εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του.

Στην ενέργεια αυτή προβήκαμε με την από 12-3-2020 επισυναπτόμενη επιστολή  μας καθώς και με συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους Φορείς και το Υπουργείο Υγείας.

Δεν εφησυχάζουμε και θα παρεμβαίνουμε, όπως και όποτε απαιτείται.

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Θέτουμε υπ’όψη σας ζητήματα που μετά βεβαιότητας θα αντιμετωπίσουν όχι μόνο μέλη των σωματείων μας αλλά και συνάδελφοί μας των λοιπών ειδικοτήτων, εξαιτίας των ανατροπών που θα επέλθουν στον εργασιακό προγραμματισμό τους λόγω της εφαρμογής των μέτρων για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του Κορονοϊού.

Συγκεκριμένα και με αφορμή το χθεσινό Διάγγελμα του κ.Πρωθυπουργού από το οποίο, μεταξύ άλλων, κατέστη σαφής η πρόθεση της Κυβέρνησης για στήριξη του Ιδιωτικού Τομέα και των εργαζομένων σε αυτόν, σας επισημαίνουμε ότι θα πρέπει απαραίτητα να τύχουν της σχετικής μέριμνας και οι Έλληνες ναυτικοί.

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν περιστατικά όπως αυτό που συνέβη σε συνάδελφό μας, που νοσηλεύεται υποχρεωτικά στο νοσοκομείο Καβάλας, παρά το ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί το σύμπτωμα του Κορονοϊου σε αυτόν. Ανάλογα επίσης με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων θα αποφασισθεί εάν για τους επιβάτες και το πλήρωμα του πλοίου  θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που προβλέπεται από τον ΕΟΔΥ για την περίπτωση αυτή.

Ανεξάρτητα απο  το αποτέλεσμα που θα έχει η υπόθεση αυτή, καθίσταται «ηλίου φαεινότερο» ότι θα υπάρξουν συμπτώματα σε ναυτικούς κατά τον χρόνο της υπηρεσίας τους στα πλοία. Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και μάλιστα νομοθετική, ώστε οι συνάδελφοι μας και οι συνυπηρετούντες με αυτούς να τύχουν προστασίας όπως και οι εργαζόμενοι σε χερσαία επαγγέλματα. Εάν δηλαδή εξαναγκασθούν λόγω του Κορονοϊου να χάσουν τη δουλειά τους, θα πρέπει να καλυφθούν οικονομικά για την απρόβλεπτη απώλεια αυτή.

Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπ’όψη και κάθε ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος σε σχέση με τους μισθωτούς στην ξηρά. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ως παράδειγμα την περίπτωση συναδέλφων μας, οι οποίοι ήδη έχουν συμφωνήσει με πλοιοκτήτριες εταιρείες, για να εργασθούν σε πλοία που ξεκινούν δρομολόγια τον Απρίλιο. Για την περίπτωση κατά την οποία η παγκόσμια αυτή κρίση συνεχισθεί, είναι σχεδόν βέβαιον ότι τα περισσότερα από τα πλοία αυτά δεν θα πραγματοποιήσουν την επιχειρηματική τους δράση. Κατά συνέπεια οι συνάδελφοι μας ναυτικοί που είχαν συμφωνήσει να εργαστούν σε αυτά, θα βρεθούν χωρίς δουλειά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές τους.

Θεωρούμε ότι δεν είναι σκόπιμο να μπούμε σε περεταίρω περιπτωσιολογική ανάλυση. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι επιβάλλεται να προστατευθούν από την Πολιτεία οι ναυτικοί από τις απρόβλεπτες αυτές εξελίξεις.

Κλείνοντας σας επισημαίνουμε την ανάγκη για την εντατικοποίηση των ελέγχων ως προς την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων στα λιμάνια και σε όλους τους σταθμούς επιβατών των γραμμών εσωτερικού και εξωτερικού, ζήτημα το οποίο και εσείς ορθά έχετε επισημάνει.

Τα Σωματεία

Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν.

Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων- Θαλαμηπόλων Ε.Ν.

Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Ε.Ν.

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών Ε.Ν.

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Μ.Ε.Κ. Ε.Ν.

Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων & Κυβερνητών πάσης τάξεως Ε.Ν.

Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών Ε.Ν.

Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας Ε.Ν.

Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S, Πετρελαιοκίνητων & Ο/Γ μικρών αποστάσεων Ε.Ν. »