Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ανακοίνωση των σωματείων ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ σχετικά με το 29ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ)

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ – εργοδοτικός,  κυβερνητικός συνδικαλισμός –  αποφάσισε ότι το συνέδριο θα γίνει 23 – 24 Νοέμβρη 2017 στη βάση του αντιδραστικού  καταστατικού της Ομοσπονδίας που δεν προβλέπει απλή αναλογική και εκλογή διοίκησης αλλά μόνο εκλογή Γενικού Γραμματέα.

Κανένα σωματείο δεν εκπροσωπείται  στο Συνέδριο  της ΠΝΟ  με περισσότερους αντιπροσώπους από το 1/10 του συνολικού αριθμού των αντιπροσώπων που έχουν  εκλεγεί από τις αρχαιρεσίες των πρωτοβάθμιων ναυτεργατικών  σωματείων,  με  αποτέλεσμα να «κόβονται» εκλεγμένοι αντιπρόσωποι – π.χ. 14 της  ΠΕΜΕΝ,  αλλοιώνοντας τη σύνθεση του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας.

Τα οκτώ  σωματεία  της  ΠΝΟ (ΠΕΠΕΝ, ΠΕΜΕΚΕΝ, ΠΕΝΗΗΕΝ, Οικονομικοί Αξιωματικοί, Πρακτικοί Πλοίαρχοι, Ναύτες M/S-Π/Κ-Ο/Γ, Προσωπικό Τροφοδοσίας, Φροντιστές), δεν συμμετέχουν στις ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις και το Συνέδριο του Ε.Κ. Πειραιά, γιατί δεν καταθέτουν τα σχετικά έγγραφα νομιμοποίησης των αντιπροσώπων τους, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες του ταξικού εργατικού κινήματος.

Μέσα από τις εκφυλιστικές – νόθες  διαδικασίες στο Συνέδριο της  ΠΝΟ,  καθορίζουν –  «εκλέγουν» τους  αντιπροσώπους τους  για τη ΓΣΣΕ, αλλοιώνοντας παραπέρα το συσχετισμό   δύναμης  στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Έτσι και στο Συνέδριο αυτό της ΠΝΟ  με την παρέμβαση των εφοπλιστών και  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ,  επιχειρείται να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση που σημαδεύει τις εξελίξεις στην Ομοσπονδία για πολλά χρόνια. Δηλαδή τη διαμόρφωση ενός νόθου συνεδριακού σώματος που θα προσπαθήσει να πάρει αποφάσεις που δεν υπηρετούν  τα ναυτεργατικά συμφέροντα και έχουν το στίγμα της στήριξης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Το συνέδριο της ΠΝΟ  γίνεται σε συνθήκες υλοποίησης της στρατηγικής του κεφαλαίου, του 3ου μνημονίου, της 2ης και 3ης αξιολόγησης που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ΕΕ, ΤΟ ΔΝΤ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου,  σε συνθήκες μεγάλων απωλειών για τους ναυτεργάτες – την εργατική  τάξη, μαζική ανεργία δραματικές  μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις , προσπάθεια κατάργησης  της ΕΓΣΕ και των Κλαδικών  Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, γενικευμένη εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης, χτύπημα των εργασιακών, ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, της συλλογικής οργάνωσης και της δράσης, το δικαίωμα της απεργίας.

Το πρόσφατο ναυάγιο του σαπιοκάραβου ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ, κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα των τραγικών ναυαγίων όπως του Ε/Γ – Ο/Γ  «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», του Φ/Γ «ΔΥΣΤΟΣ»,  του Φ/Γ «IRON ANTONIS», οι πολύνεκρες πλημμύρες σε Μάνδρα – Νέα Πέραμο, τα καθημερινά εργατικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς, τονίζουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει το τσάκισμα των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, μεγάλους κινδύνους για την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.

Τα προβλήματα των ναυτεργατών, όπως και τον άλλων εργαζομένων γεννιούνται και οξύνονται μέσα στα πλαίσια του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, όπως έδειξε η καπιταλιστική κρίση αλλά και η ανάπτυξη έχουν κοινό παρανομαστή την ανταγωνιστικότητα, τα κέρδη  του κεφαλαίου.

Οι  έλληνες εφοπλιστές   ακόμη  και μέσα στην περίοδο της κρίσης ανάκτησαν της απώλειες, αύξησαν το στόλο τους,  τα κέρδη τους,  βρίσκονται στη 1η  θέση της  κατάταξης της παγκόσμιας ναυτιλίας, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης εργασίας, συνθήκες γαλέρας για 150.000 ναυτεργάτες (έλληνες και αλλοδαπούς).

Από το 2010 η  Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών  αρνείται  να υπογράψει κλαδική Σ.Σ. Εργασίας για τα Ποντοπόρα,  αντίστοιχα και οι εφοπλιστές στα Μεσογειακά  Φ/Γ – Δ/Ξ  και στα Ακτοπλοϊκά Φ/Γ-Δ/Ξ.

Ο επιζήμιος ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ αποδείχτηκε  πρώτα και κύρια με την υπεράσπιση της στρατηγικής του   εφοπλιστικού κεφαλαίου, με οδυνηρές συνέπειες για τους ναυτεργάτες.

Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός με επικεφαλής τον Γιάννη Χαλά   Γ.Γ της ΠΝΟ σε συνεργασία με τους εφοπλιστές και  την Διεθνή  Οργάνωση Μεταφορών (ITF)  συνεχίζει να συνυπογράφει συμβάσεις έναντι αμοιβής 5.000 δολάρια για κάθε  ελληνόκτητο πλοίο με ξένη σημαία, για να μην εφαρμόζεται  ελληνική κλαδική ΣΣΕ για όλους τους ναυτεργάτες, αλλά συμβάσεις με μισθούς πείνας από την χώρα προέλευσης τους, χωρίς κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα. Σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς της ΠΝΟ  ετήσια χρηματοδότηση των εφοπλιστών  προς την ΠΝΟ 3.500.000  έως  4.000.000 ευρώ –  για τη κατάργηση της κλαδικής Σ.Σ. Εργασίας!

Παρά τις επανειλημμένες έγγραφες  και προφορικές παρεμβάσεις των σωματείων  ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, o  Γ.Γ της ΠΝΟ Γ. Χαλάς, αρνείται να δώσει εγγράφως αναλυτικές καταστάσεις με τα ονόματα των πλοίων και των εταιρειών για τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με τους εκπροσώπους των ναυτιλιακών εταιρειών κατά την διάρκεια της τελευταίας 5ετίας 2012 – 2017 για όλα τα ελληνόκτητα πλοία με ελληνική και ξένη σημαία.

Επανερχόμαστε  εν όψει του 29ου συνεδρίου της  ΠΝΟ και απαιτούμε:

Α. Όλα τα σωματεία που είναι στη δύναμη της ΠΝΟ και θα συμμετέχουν στο  Συνέδριο να καταθέσουν τα στοιχεία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων τους, συγκεκριμένα:

1. Καταστατικό του Σωματείου.
  2. Πρακτικό εκλογής Εφορευτικής Επιτροπής αρχαιρεσιών του σωματείου.
  3. Αντίγραφα της απόφασης διορισμού δικαστικού αντιπροσώπου για τις αρχαιρεσίες του σωματείου.
  4. Βεβαίωση εκλογής αντιπροσώπων επικυρωμένη από δικαστικό αντιπρόσωπο.
  5. Πρακτικό αρχαιρεσιών του σωματείου.
  6. Κατάσταση ψηφισάντων με ονοματεπώνυμο.
  7. Απόφαση Γ.Σ. του σωματείου για επιλογή δευτεροβάθμιας οργάνωσης για εκπροσώπηση στη ΓΣΕΕ.

Β. Να σταλθούν έγκαιρα στα Δ.Σ. των ναυτεργατικών σωματείων  τα σχέδια των εισηγήσεων του γενικού γραμματέα της ΠΝΟ απολογισμός – προγραμματισμός για  το Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Γ. Να καταγγελθούν όλες οι συμβάσεις που υπογράφει ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς με τους πλοιοκτήτες – εφοπλιστές και τους εκπροσώπους τους  για κάθε καράβι με ελληνική και ξένη σημαία, για να μην εφαρμόζεται σ’ αυτά τα πλοία η αντίστοιχη ελληνική κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να δοθούν εγγράφως αναλυτικές καταστάσεις όπως, τα ονόματα των πλοίων και εταιρειών για τις συμβάσεις που έχει υπογράψει ο Γ.Γ. της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς με τους εκπροσώπους των ναυτιλιακών εταιρειών κατά την διάρκεια της τελευταίας 5ετίας 2012 – 2017 για όλα τα ελληνόκτητα πλοία με ελληνική και ξένη σημαία.

Δ. Κατάργηση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου  στη ναυτιλία  2687/1953, 27/1975,  330/1976, ΚΔΝΔ, ΚΙΝΔ 15/1920, 17/1923, 4361/1964, κ.α.

Ανασύνταξη του Ναυτεργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος αλλαγή του καταστατικού της ΠΝΟ και των σωματείων:

1. Εφαρμογή της απλής αναλογικής για την εκλογή όλων των οργάνων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και των πρωτοβάθμιων ναυτεργατικών σωματείων. Συλλογική δομή και ηγεσία στα όργανα της Ομοσπονδίας και των σωματείων.
  2. Κατάργηση του περιοριστικού ορίου του 1/10 των αντιπροσώπων που αντιστοιχούν στους ψηφίσαντες.
  3. Η διάρκεια της θητείας των οργάνων της ΠΝΟ και των σωματείων να είναι 4 χρόνια.
  4. Κατάργηση της άμεσης είσπραξης συνδικαλιστικής εισφοράς της ΠΝΟ από τους ναυτεργάτες (χαράτσι). Τα πρωτοβάθμια σωματεία να εκχωρούν προς την ΠΝΟ συνδικαλιστική συνδρομή ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους (ψηφίσαντα και οικονομικά ενεργά μέλη).
  5. Αλλαγή των διατάξεων για την τροποποίηση του καταστατικού της ΠΝΟ.
  6. Μεταβατική διάταξη για την εκλογή τριμελούς επιτροπής, μέχρι την έγκριση του νέου καταστατικού της ΠΝΟ, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το 2018

Τα  Δ. Σ. σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ το ταξικό κίνημα στον κλάδο είναι εδώ οργανωμένο, μαχητικό, είναι δύναμη  του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ και μάχεται για τα συμφέροντα των ναυτεργατών , της εργατικής τάξης ενάντια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, συνολικά ενάντια στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους. Δίνει καθημερινά τη μάχη μέσα και έξω από τα καράβια κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των κομμάτων του κεφαλαίου, κατά της εγκληματικής ναζιστικής «Χρυσής Αυγής»,  όπως έκανε όλα τα χρόνια κατά της πολιτικής των κυβερνήσεων της Ν. Δ και του ΠΑΣΟΚ.

Το  ταξικό κίνημα είναι εδώ, πρωταγωνιστής των απεργιακών κινητοποιήσεων ακόμα και σε συνθήκες έντονης κρατικής και εργοδοτικής καταστολής, πολιτικής επιστράτευσης.

Το ταξικό κίνημα είναι η καρδιά των αγώνων και της εργατικής αλληλεγγύης όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη και έχει χαιρετιστεί από τους ναυτεργάτες και τους άλλους εργαζόμενους.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της οργάνωσης των ναυτεργατών και της αλλαγής  του συσχετισμού υπέρ του ταξικού κινήματος, της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος.

Ρίχνουμε όλες τις δυνάμεις μας για την  οργάνωση και  κλιμάκωση της πάλης των ναυτεργατών μαζί με τους άλλους κλάδους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ με άμεση απεργιακή απάντηση του εργατικού κινήματος για την προστασία του απεργιακού δικαιώματος, διεκδικούμε:

• Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς
  • Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
  • Κατάργηση των αντεργατικών – αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Απαγόρευση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν.«Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»