Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

Αναμένονται εξελίξεις σε ακτοπλοΐα, ναυτεργασία και ποντοπόρο ναυτιλία

Η ποντοπόρος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας, εφόσον διασφαλιστεί η διεθνής αγωνιστικότητάτης όσον αφορά τις συμβάσεις εργασίας, είπε ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης.

Το ενδεχόμενο εξαγοράς δεκαεπτά διαφορετικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων εξετάζει η Grimaldi Group SpA, η οποία ελέγχει μεταξύ άλλων και το 95% των Μινωικών Γραμμών. Οι πέντε εξ αυτών των ναυτιλιακών δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο και η μία είναι η Hellenic Seaways. Αυτό αποκάλυψε ο επικεφαλής του ομίλου Grimaldi, Εμανουέλε Γκριμάλντι, που βρέθηκε στην Αθήνα με την ευκαιρία ναυτιλιακού συνεδρίου. Τόνισε επίσης την ανάγκη να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στον ακτοπλοϊκό στόλο εν γένει και να αποσυρθούν καράβια ηλικίας ακόμα και 40 ή 50 ετών που εξακολουθούν να είναι δρομολογημένα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Είναι αδύνατον ένας τέτοιος στόλος να προσφέρει ανταγωνιστικές ποιοτικές υπηρεσίες στους επιβάτες που έχουν πλέον να επιλέξουν και την εναλλακτική των αεροπορικών υπηρεσιών χαμηλού κόστους. Για να γίνουν, όμως, αυτές οι επενδύσεις χρειάζονται κεφάλαια και οικονομίες κλίμακας και γι’ αυτό ο ιταλικός όμιλος δηλώνει αγοραστής εταιρειών και εκ των πυλώνων συγκέντρωσης που πρέπει να γίνει.

Στο ίδιο forum, το τρίτο ναυτιλιακό συνέδριο της «Ναυτεμπορικής», μίλησε και ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η ποντοπόρος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας εφόσον διασφαλιστεί η διεθνής της αγωνιστικότητα όσον αφορά στις συμβάσεις εργασίας. Προσέθεσε δε ότι «έχουμε προσκαλέσει πολιτεία και ναυτεργασία να ξεπεράσουν συνδικαλιστικά κωλύματα και να αφήσουν τη ναυτιλιακή αγορά εργασίας να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας με διεθνώς σύννομους όρους, στους νέους, άνεργους δυστυχώς, συμπολίτες μας». Επί του θέματος αυτού ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής αναγνώρισε πως έχει ξεκινήσει μια τριμερής προσπάθεια, εργοδοσίας, εργαζομένων και κυβέρνησης ώστε να βρεθεί κοινός τόπος: «Θα είναι πολύ σημαντική κατάκτηση να κατανοήσουμε όλοι τη συγκυρία και ν’ απελευθερώσουμε αυτή τη σχέση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά το ζήτημα της ευρωπαϊκής έρευνας για το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο της ποντοπόρου, ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών σημείωσε πως «η ευρωπαϊκή ναυτιλία δεν κινδυνεύει από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των εταίρων της, αλλά από τον ανταγωνισμό με χώρες της Απω Ανατολής και με τα ναυτιλιακά clusters που έχουν αναπτυχθεί εκεί και γιγαντώνονται με γρήγορους ρυθμούς». Και όπως εξήγησε «αυτό είναι και το κύριο πολιτικό επιχείρημά μας, πέρα από τη σωρεία των νομικών ερεισμάτων που έχουμε αναπτύξει προς τις υπηρεσίες της Επιτρόπου Ανταγωνισμού, Μ. Βεστάγκερ, στο πλαίσιο της υπό εξέλιξη διερεύνησης του ελληνικού θεσμικού πλαισίου». Δήλωσε, δε, αισιόδοξος πως «το αποτέλεσμα του εποικοδομητικού διαλόγου που είχαμε τους τελευταίους μήνες θα είναι συνακόλουθο με το θεμελιώδες ευρωπαϊκό εγχείρημα της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της κοινοτικής ναυτιλίας, το 50% της οποίας εκπροσωπεί η ελληνόκτητη».

Στην ανάγκη να διαφυλαχθεί το υπάρχον νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο που αφορά την ελληνική εμπορική ναυτιλία, ώστε να εξασφαλιστούν η ανταγωνιστικότητά της και ο ρόλος της ως ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε και ο τομεάρχης Ναυτιλίας της Ν.Δ., Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Ανακοινώθηκε επίσης πως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εφοπλιστικών Ενώσεων (ECSA), θα λάβει χώρα η δεύτερη Ευρωπαϊκή Ναυτιλιακή Εβδομάδα με στόχο να τονιστεί στους νομοθέτες και στο ευρύ κοινωνικό σύνολο η σημασία της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και των ναυτιλιακών clusters που έχουν αναπτυχθεί για την οικονομική ευρωστία της Ευρώπης και των πολιτών της, αλλά και για το πολιτικό, κοινωνικό και στρατηγικό πλεονέκτημα που προσδίδει η ύπαρξη μιας ανταγωνιστικής ναυτιλίας.

Πηγή: kathimerini.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,032ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
642ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα