Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

Αναμορφώνεται τελείως το λιμάνι της Ακαντιάς

Μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις προωθούνται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για την αναβάθμιση του λιμανιού της Ακαντιάς. Πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκε το κτήριο αναμονής των επιβατών, όπου υπάρχει αναψυκτήριο, ενώ αναμένεται να στεγάσει και τα εκδοτήρια των πλοιοκτητριών εταιρειών. Με πλειοδοτικό διαγωνισμό και μηνιαίο μίσθωμα 1300 ευρώ, το αναψυκτήριο-κυλικείο παραχωρήθηκε στην εταιρεία «Όμορφος».
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη δύο εργολαβίες στο λιμάνι της Ακαντιάς. Η μία έχει να κάνει με την ασφαλτόστρωση και η δεύτερη με την κατασκευή χώρων στάθμευσης. Θα υπάρχουν χώροι για 330 αυτοκίνητα και 15 πούλμαν. Στόχος είναι να απομακρυνθούν τα τουριστικά πούλμαν που σταθμεύουν κατά μήκος των τειχών της Παλιάς Πόλης και να αποσυμφορηθεί η Παλιά Πόλη αλλά και το κέντρο.
«Τρέχουν αυτή τη στιγμή κάποιες εργολαβίες στο λιμάνι της Ακαντιάς. Αναφέρομαι στην ασφαλτόστρωση του δρόμου και την ελεγχόμενη στάθμευση για 330 αυτοκίνητα, 15 πούλμαν και 30 οχήματα πρακτορείων. Στόχος είναι τα πούλμαν να μη σταθμεύουν πλέον στην “Κολόνα” για να αποφεύγουμε τη συμφόρηση. Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις. Τα έργα καθυστέρησαν περίπου 40 μέρες καθώς έπρεπε πρώτα να απομακρυνθούν τα σαπιοκάραβα που ήταν αραγμένα πάνω από 20 χρόνια δεξιά και αριστερά από την είσοδο της Ακαντιάς. Απομακρύναμε συνολικά 102 σκάφη που βρίσκονταν εκεί για περισσότερο από μία 20ετία. Αρκετά από αυτά καταστράφηκαν (ήταν ούτως ή άλλως εγκαταλελειμμένα) και μένει πλέον να απομακρυνθούν άλλα 6 με 7», δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.
Η δεύτερη μελέτη που ολοκληρώνεται έχει να κάνει με την απορροή των όμβριων υδάτων. Ως γνωστό μετά από κάθε βροχόπτωση η Ακαντιά μετατρέπεται σε μία τεράστια λίμνη με αποτέλεσμα να απαιτούνται ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πέρα από αυτό, το ΔΛΤ, εξετάζει την προοπτική να προχωρήσει στην κατασκευή και άλλων κτηριακών εγκαταστάσεων στην Ακαντιά.
«Το χειμώνα μας απασχολούσε πάντα το θέμα της συγκέντρωσης βρόχινου νερού στο λιμάνι της Ακαντιάς. Η μελέτη αναμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου ολοκληρώνεται. Ήδη δημοπρατήθηκε το έργο της απορροής των όμβριων υδάτων και πλέον θα εξετάσουμε τι άλλο προβλέπει το master plan του λιμανιού για τις κτηριακές εγκαταστάσεις, ώστε να δούμε κατά πόσο μπορούμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή των απαιτούμενων κτηριακών εγκαταστάσεων από ίδιους πόρους. Προβλέπεται π.χ. η μεταφορά του τελωνείου ακόμη και του κτηρίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου από το τουριστικό λιμάνι. Όλα αυτά είναι θέματα που θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου.
Τέλος, το ΔΛΤ θα προχωρήσει στην εφαρμογή του διεθνούς κώδικα ασφαλείας ISPS στα τρία λιμάνια, της Κολόνας, της Ακαντιάς και στον τουριστικό λιμένα. Το έργο της αναμόρφωσης και αναβάθμισης ασφάλειας των τριών λιμανιών εντάχθηκε σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα (3,6 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ) και αναμένεται να βγει το επόμενο διάστημα στον αέρα ο διαγωνισμός.
Σχετικά με την επέκταση του ξύλινου πεζόδρομου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει καταθέσει αίτηση ένταξης σε ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα και τα αποτελέσματα αναμένονται να ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.

 dimokratiki.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,004ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
641ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα