Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Αναβαθμίζεται το ελληνικό ωκεανογραφικό σκάφος «ΦΙΛΙΑ»

Στη μετασκευή, την επιμήκυνση και τον εκσυγχρονισμό του Ερευνητικού Σκάφος «Φιλία» προχωρά το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Η αναβάθμιση της υποδομής αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, καθώς το «Φιλία», σε συνεργασία με τα άλλα δύο σκάφη του ελληνικού ερευνητικού στόλου, το «Αιγαίο» και το «Αλκυών», και τη σχεδιαζόμενη ναυπήγηση νέου ερευνητικού σκάφους, θα αναβαθμίσουν καθοριστικά τις δυνατότητες ωκεανογραφικής έρευνας για την κλιματική αλλαγή, την προαγωγή της οικοσυστημικής προσέγγισης της θαλάσσιας διαχείρισης, αλλά και την εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων.

Η αναβάθμιση του «Φιλία» χρηματοδοτείται με 1,3 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και ευρωπαϊκούς πόρους, στο πλαίσιο του προγράμματος RePHIL.

Το προγραμμα περιλαμβάνει επίσης τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του συνόλου του ελληνικού ερευνητικού στόλου καθώς και τη χρηματοδότηση της χρήσης του Ε/Σ «Φιλία» από άλλους φορείς , ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του προγράμματος στα 3.133.000 ευρώ

Οι εργασίες για το Ε/Σ ΦΙΛΙΑ έχουν ξεκινήσει  από τον Οκτώβριο 2020 και αναμένεται να διαρκέσουν  έως και το Μάρτιο 2021 στο Ναυπηγείο Παπίλα.

Με την ολοκλήρωση της μετασκευής θα ακολουθήσουν δράσεις επικοινωνίας, προβολής και ελεύθερης χρήσης του Ε/Σ από τρίτους.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,429ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
648ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα