Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

Αναζητείται επενδυτής για ένα ναυπηγείο που βουλιάζει

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να προσελκύσει νέους επενδυτές στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μέσω του καθεστώτος της αναγκαστικής διαχείρισης. Eπικαλείται, μάλιστα, παρέμβαση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η οποία φέρεται να απείλησε με επιβολή ημερήσιου προστίμου 19.000 ευρώ, αν δεν εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ανάκτηση των λεγόμενων «περιουσιακών στοιχείων» που δεν συνδέονται με την κατασκευή ή την επισκευή πολεμικών πλοίων. Η ελληνική κυβέρνηση που ήλπιζε ότι θα κέρδιζε τη διαιτησία εναντίον του κ. Σάφα, είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην ανάκτηση των περιουσιακών στοιχείων (μερικές εκατοντάδες στρέμματα γης και μια δεξαμενή 500.000 τόνων). Ο κ. Σάφα είχε αρνηθεί να συναινέσει στην ανάκτηση της μεγάλης δεξαμενής, θεωρώντας τη «στρατηγικό στοιχείο» για την περαιτέρω λειτουργία του ναυπηγείου. Η ιδέα που υπάρχει στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι η δεξαμενή θα μπορούσε να εκποιηθεί σε διαγωνισμό, όμως ο αγοραστής της δεν μπορεί να είναι άλλος από εκείνον που θα αγοράσει το ναυπηγείο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αφήσει στην ευχέρεια της κυβέρνησης να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα ανακτήσει «την παράνομη κρατική ενίσχυση», υποστηρίζοντας ότι αν τα περιουσιακά στοιχεία δεν αρκέσουν, τότε θα πρέπει να οδηγηθεί το ναυπηγείο σε χρεοκοπία.

Αν προβεί σε μια τέτοια κίνηση, δεν μπορεί να εμποδιστεί κατά την Κομισιόν, ούτε από απόφαση προσωρινής διαταγής του διαιτητικού δικαστηρίου να μην αλλάξει η περιουσιακή κατάσταση του ναυπηγείου.

Ανάμεσα στους συνομιλητές της κυβέρνησης από την αρχή του χρόνου είναι η γερμανική εταιρεία Luerssen, που κατέχει 8 ναυπηγεία στη Γερμανία, ανάμεσά τους και το μεγάλο ναυπηγείο της Blohm and Voss στο Αμβούργο. Το πρόβλημα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη γερμανική εταιρεία είναι ότι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι αφενός το υπόστεγο κατασκευής των υποβρυχίων –οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις του ναυπηγείου θυμίζουν βιομηχανικό μουσείο– και αφετέρου το συμβόλαιο κατασκευής δύο ακόμα υποβρυχίων τύπου 214. Το διαιτητικό δικαστήριο στο Παρίσι αποφάσισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναθέσει την κατασκευή των δύο υποβρυχίων, αξίας 800 εκατ. ευρώ, στον Ισκαντάρ Σάφα και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ο αγοραστής των περιουσιακών στοιχείων του ναυπηγείου κατά τη λογική της κυβέρνησης θα πρέπει να αναδεχθεί και την υποχρέωση κατασκευής των υποβρυχίων. Αλλά την τεχνογνωσία γι’ αυτά κατέχει ο μειοψηφών μέτοχος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Thyssen Krupp Marine Systems.

H Thyssen, εναντίον της οποίας είχε στραφεί αρχικά η εταιρεία Privinvest του Ισκαντάρ Σάφα στη διαιτησία –για να τα «βρουν» στη συνέχεια– φαίνεται ότι βολιδοσκοπήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν έδειξε διατεθειμένη να στραφεί κατά του συνεταίρου της στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, της Privinvest του Ισκαντάρ Σάφα. Ο όμιλος Σάφα και οι δύο γερμανικές εταιρείες μοιράζονται την αγορά πολεμικών πλοίων σε δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και σε πολλές ευρωπαϊκές, και η νατοϊκή τεχνολογία των ελληνικών υποβρυχίων δίνει στις τρεις εταιρείες τη βεβαιότητα οτι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα στραφεί σε εταιρεία η έδρα της οποίας βρίσκεται εκτός ΝΑΤΟ.

Πάντως, οι τρεις «παίκτες» της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ευρώπη έχουν πολλές διαφορές και επικρατεί καχυποψία μεταξύ τους. Για παράδειγμα, η Thyssen Krupp που πούλησε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (για ένα ευρώ) στην Privinvest δεν την ενημέρωσε για διάφορες εκκρεμότητες. Επίσης, το 2011 ο κ. Σάφα είχε ζητήσει από το υπουργείο Αμυνας να σταματήσει την πληρωμή της Thyssen, διότι είχε πάψει να ανεφοδιάζει με τμήματα του υποβρυχίου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (σ.σ. οι Γερμανοί είχαν τα δικαιώματα και την τεχνογνωσία για την κατασκευή των υποβρυχίων).

Οι μνηστήρες για τα δύο υποβρύχια

Tο συμβόλαιο για την κατασκευή των δύο υποβρυχίων «δένει» την ελληνική πλευρά και αποτελεί κατά κάποιον τρόπο σημαντική κληρονομιά του ναυπηγείου, όποια και αν είναι η τύχη του. Εν τω μεταξύ, το Πολεμικό Ναυτικό έχει εκφράσει την ανάγκη τα δύο τελευταία χρόνια για περισσότερα πλοία επιφανείας.

Σε προηγούμενη φάση, ο εντεταλμένος της κυβέρνησης Σαμαρά για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία κ. Νίκος Αναστασόπουλος είχε προτείνει να κατασκευάσει το Δημόσιο αυτά τα δύο υποβρύχια και εν συνεχεία να τα πουλήσει σε τρίτη χώρα.

Η πλευρά της Privinvest υποστήριζε ότι υπήρχαν αγοραστές έτοιμοι να αποκτήσουν αυτά τα υποβρύχια στην Ινδονησία ή στη Σιγκαπούρη, ενώ πριν λίγο από καιρό γίνονταν συζητήσεις και για την Αίγυπτο. Τότε, η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, οι επικεφαλής του υπουργείου Αμύνης και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχαν απορρίψει αυτή τη λύση, υποστηρίζοντας ότι το Ναυτικό «χρειάζεται τα υποβρύχια».

kathimerini.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,032ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
642ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα