Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΑΝΕΚ LINES: “Χριστούγεννα στο πλοίο της ΑΝΕΚ” από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων (ΠΟΚΣ)

H ΑΝΕΚ LINES, ταξίδεψε την εορταστική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης,  μέσα από μια μοναδική εκδήλωση με τίτλο “Χριστούγεννα στο πλοίο της ΑΝΕΚ” που πραγματοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων (ΠΟΚΣ) στο “ΚΡΗΤΗ ΙΙ” την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου. Εκατοντάδες παιδιά μαζί με τους γονείς τους, έδωσαν βροντερό παρόν, συμμετείχαν σε δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και «μυήθηκαν» στην Χριστουγεννιάτικη Παράδοση του τόπου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε σε ευχάριστο και εορταστικό κλίμα, από τον δημοφιλή λυράρη Μάνο Πυροβολάκη, που μαζί με τη χορωδία του πλημμύρισε με όμορφες μελωδίες από παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα κάλαντα το “ΚΡΗΤΗ ΙΙ”.

Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης (πρώτος από αριστερά) ο Προϊστάμενος Αρχιθαλαμηπόλος του “ΚΡΗΤΗ ΙΙ” Γιώργος Σαριδάκης, δίπλα του ο δημοφιλής λυράρης Μάνος Πυροβολάκης και δεξιά του ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΚΣ Γιώργος Χριστοδουλάκης σε χρέη …Αη Βασίλη

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΠΟΚΣ, Μανώλης Πατεράκης, προσέφερε στον καπετάνιο του “ΚΡΗΤΗ ΙΙ” της ΑΝΕΚ, Κώστα Κουτσάκη, όπως το χριστουγεννιάτικο έθιμο προστάζει, ένα παραδοσιακό φωταγωγημένο ελληνικό σκαρί,  ευχαριστώντας τον για «την απαράμιλλη και ζεστή φιλοξενία καθώς και για τη συνολική στήριξη της ΑΝΕΚ σε όλες τις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας και την ενίσχυση του τόπου συνολικά».

Ο κάπταιν Κώστας Κουτσάκης, από την πλευρά του υπογράμμισε: «Εκ μέρους όλων μας-του πληρώματος του ΚΡΗΤΗ ΙΙ αλλά και των ανθρώπων της ANΕK LINES-, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ξεχωριστό αυτό δώρο. Και να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αξιόλογες πρωτοβουλίες όπως η σημερινή της ΠΟΚΣ, που σκοπό έχουν να αναδείξουν και να διαφυλάξουν όλα εκείνα που μας ενώνουν: την παράδοση, τις αρχές μας, την κληρονομιά μας, το νησί μας”

Ο καπετάνιος του “ΚΡΗΤΗ ΙΙ” της ΑΝΕΚ, Κώστας Κουτσάκης, χαμογελαστός παραλαμβάνει ως δώρο ένα παραδοσιακό φωταγωγημένο ελληνικό σκαρί από τον Πρόεδρο της ΠΟΚΣ, Μανώλη Πατεράκη

Στη συνέχεια, η Μελαμπιανή Κοινωνική Λαογράφος, Μαρία Στέλλα Ζεάκη, υπό τους ήχους του μαντολίνου του Ανωγειανού Βασίλη Δραμουντάνη μάγεψε μικρούς και μεγάλους με  “του παραμυθιού τον ήλιο που κάνουν τα πουλιά βασίλειο“.

Η Κοινωνική Λαογράφος, Μαρία – Στέλλα Ζεάκη και ο Κρητικός Καλλιτέχνης Βασίλης Δραμουντάνης, τραγουδάνε – αφηγούνται “του παραμυθιού τον ήλιο που κάνουν τα πουλιά βασίλειο” και καθηλώνουν τους παριστάμενους

Και ενώ τα παιδιά ζωγράφιζαν «εικόνες παράδοσης», η κα Ζεάκη αφηγήθηκε με μοναδικό διαδραστικό τρόπο ιστορίες βγαλμένες από τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, που έχουν περάσει στόμα με στόμα από γενιά σε γενιά, όπως το υπέροχο παραμύθι για το  “Δάκρυ της ελιάς”.

Για τους χριστουγεννιάτικους καρκατζόλους (καλικάντζαρους), το πρωτοχρονιάτικο ρόδι και για άγνωστα κρητικά έθιμα, μίλησε η Κοινωνική Λαογράφος, Μαρία – Στέλλα Ζεάκη μαγεύοντας κυριολεκτικά μικρούς & μεγάλους !

Αμέσως μετά ο Παναγιώτης ΠανόπουλοςΚλινικός διαιτολόγος απευθυνόμενος σε μικρούς αλλά και μεγάλους μίλησε  για την σωστή παιδική διατροφή, αλλά και την αξία της σπουδαίας Κρητικής διατροφής κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα βότανα, το σταμναγκάθι, τις σφακιανές πίτες …

Επίσης, όλοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά παραδοσιακά κρητικά όργανα, όπως η λύρα, το λαούτο και το θιαμπόλι (κρητικό πνευστό) στην έκθεση Κρητικών Μουσικών Οργάνων του  οργανοποιού Μανώλη Σφακιανάκη.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΚΣ, Μανώλης Πατεράκης (αριστερά) με τον οργανοποιό Μανώλη Σφακιανάκη έτοιμοι να υποδεχτούν στο “ΚΡΗΤΗ ΙΙ” τους μικρούς – επίδοξους – μουσικούς στην έκθεση Κρητικών Μουσικών Οργάνων.

Οι παρευρισκόμενοι απήλαυσαν κρητικές νοστιμιές και κεράσματα, πάντα με τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων της ΑΝΕΚ LINES.

Φυσικά, από την μοναδική Χριστουγεννιάτικη συνάντηση, δεν έλειψε και ο Άγιος Βασίλης  που χάρισε δώρα σε όλους τους μικρούς φίλους.

Η ΑΝΕΚ LINES, με μεράκι και πίστη στην κρητική παράδοση, στηρίζει στην πράξη κάθε ενέργεια που ενισχύει τους δεσμούς των Κρητών με την πατρίδα τους. Μέσα από μοναδικές εκδηλώσεις γεμάτες νότες παράδοσης, στέκεται στο πλευρό των τοπικών συλλόγων και διατηρεί άσβεστη την ιστορία και ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης.

Η ΑΝΕΚ LINES πιστή στη δέσμευσή της να στηρίζει τον τόπο συνεχίζει  υπερήφανα με πλώρη το μέλλον!

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,527ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα