Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ανεπαρκείς οι νέες δέστρες του Αθηνιού, προειδοποιεί ο πλοίαρχος του ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Με επιστολή που έστειλε στο Λιμενικό Σώμα, ο Θηραίος πλοίαρχος του Ε/Γ-Ο/Γ “Διονύσιος Σολωμός” καπετάν Μιχάλης Λυγνός, προειδοποιεί ότι οι νέοι καβοδέτες του λιμανιού του Αθηνιού είναι ανεπαρκείς για ασφαλή πρόσδεση σε περίπτωση Γαρμπήδων. Ακολουθεί η επιστολή του έμπειρου ναυτικού:

ΕΓ-Ο/Γ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ
ΘΗΡΑ 24/04/2020

Κύριοι

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με Αξιωματικό ΛΣ του Λιμεναρχείου Θήρας με θέμα τις νέες δέστρες που τοποθετούνται από την κατασκευάστρια εταιρεία στόν προβλήτα Αθηνιού θα ήθελα να σας αναφέρω τα παρακάτω:
Ο Αθηνιός προσβάλλεται από ΝΔ ανέμους λόγω της έκθεσής του στο ανοιχτό πέλαγος. Μεγάλοι όγκοι κυμάτων πολλές φορές καλύπτουν τον προβλήτα κατά τους χειμερινούς μήνες.
Για την ασφαλή πρόσδεση των πλοίων κάτω από αυτές τις δύσκολες καιρικές συνθήκες απαιτούνται περισσότεροι κάβοι από όταν αυτές είναι καλές.
Παράλληλα οι καβοδέτες με συγχρονισμό και πολλές φορές με κίνδυνο για την ασφάλεια τους θα πρέπει να τοποθετήσουν τους κάβους στις δέστρες ώστε να μπορέσει το πλοίο να αγαντάρει καθώς κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο για την ασφαλή του πρόσδεση.
Το πρόβλημα ξεκινάει εδώ. Πώς είναι δυνατόν κάτω από αυτές τις συνθήκες να μπορέσουν να περάσουν οι άνθρωποι αυτοί 2 και πολλές φορές 3 κάβους σε μία δέστρα όταν το άνοιγμα που υπάρχει γύρω από τις δέστρες δεν το επιτρέπει;
Εδώ θα πρέπει να υπολογισθεί και το μπάζωμα των ανοιγμάτων αυτών από χώματα και φερτά υλικά τα οποία πολλές φορές πλημμυρίζουν τον προβλήτα όταν επικρατούν οι καιρικές συνθήκες που σας προανέφερα.
Ένα άλλο πρόβλημα που πιθανόν να προκύψει είναι ότι δεν φαίνεται εφικτό να μπορούν να τοποθετηθούν περισσότεροι κάβοι σε αυτές τις δέστρες, άσχετα με το αν μεγαλώσουν τα ανοίγματα γύρω από αυτές, γιατί θα βγαίνουν από αυτές όταν καλούν υπό γωνία. Όταν δε τρίβουν στο στόμιο των ανοιγμάτων θα κόβονται.
Τέλος, το ίδιο πρόβλημα ίσως να αντιμετωπίσουν και τα ταχύπλοα εκείνα που κάνουν πλαγιοδέτηση όταν με έναν κάβο που καλεί υπό γωνία (spring) και κάνοντας τον μοχλό δένουν στον προβλήτα.

Μετά τιμής

Μιχάλης Λυγνός
ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΕΝ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,772ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
663ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα