Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ανοίγει η διαδικασία για την επόμενη ημέρα της ΑΝΕΚ LINES

Συναντήσεις με τους μετόχους και τους υπόλοιπους πιστωτές της ΑΝΕΚ θα έχει από σήμερα το private equity fund Cross Ocean Partners, επιδιώκοντας να βρει μια γρήγορη λύση απεμπλοκής από τα δάνεια της ακτοπλοϊκής εταιρείας.

Η Cross Ocean αγόρασε από την Εθνική χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων από ναυτιλιακά δάνεια συνολικού ύψους 262 εκατ. ευρώ, με τίμημα που ανέρχεται περίπου στο 50% της καθαρής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

Μεταξύ των δανείων που μεταβιβάστηκαν, συμπεριλαμβάνονται και χορηγήσεις της Εθνικής προς την AΝEΚ, συνολικού ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για α) ένα διμερές δάνειο ανεξόφλητου υπολοίπου περίπου 42 εκατ. ευρώ, με πρώτη υποθήκη επί του επιβατηγού/οχηματαγωγού πλοίου ΕΛΥΡΟΣ, β) τη συμμετοχή (16-17 εκατ. ευρώ) της Εθνικής στο κοινοπρακτικό των 220 εκατ. ευρώ καθώς και γ) μετατρέψιμες ομολογίες ύψους 2 εκατ. ευρώ επί ΜΟΔ συνολικού ύψους 22 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Cross Ocean αποτίμησε στην προσφορά της τα δάνεια της AΝEΚ στα 37 εκατ. ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερα, δηλαδή, από το 50% της ονομαστικής αξίας. Το fund, με όπλο την πρώτη υποθήκη επί του ΕΛΥΡΟΣ, λογικά θα επιδιώξει μια γρήγορη λύση αποεπένδυσης, που θα του εξασφαλίζει απόδοση.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, οι συζητήσεις με τις Πειραιώς και Alpha, που κατέχουν τις υπόλοιπες ομολογίες του κοινοπρακτικού δανείου των 220 εκατ. ευρώ καθώς και του ΜΟΔ αναμένονται με ενδιαφέρον από την αγορά καθώς οι δύο τράπεζες έχουν προαναγγείλει μεν διαδικασία μετατροπής του ΜΟΔ και απόκτησης ελέγχου, την οποία, όμως, δεν έχουν εκκινήσει εδώ και μερικούς μήνες.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια της AΝEΚ έχουν καταστεί πληρωτέα, μετά τη μη καταβολή δόσης, κατά τη διάρκεια του 2018, με αποτέλεσμα να «σπάσουν» όροι δανειακών συμβάσεων.

Η τελευταία τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης αποφάσισε τη λήψη μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, αλλά παρέπεμψε σε έκτακτη γενική συνέλευση τη λήψη απόφασης για ΑΜΚ ως 20 εκατ. ευρώ, ώστε η καθαρή θέση της να καταστεί μεγαλύτερη του 50% του καταβεβλημένου κεφαλαίου από αρνητική σήμερα.

Η μετάθεση λήψης απόφασης κεφαλαιακής ενίσχυσης ερμηνεύτηκε από τις πιστώτριες τράπεζες ως τακτική καθυστερήσεων. Εξού και έστειλαν τελεσίγραφο εξάσκησης του όρου που προβλέπει η σύμβαση του ΜΟΔ για αυτόματη -μερική- μετατροπή, σε περίπτωση ύπαρξης αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, με στόχο την επαναφορά τους σε θετικό επίπεδο. Τελεσίγραφο που έχει μεν επιδοθεί από τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Η AΝEΚ είχε συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζές της την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, μόλις το 2017. Έγραψε, μάλιστα, κατά την ίδια χρήση, έσοδο από διαγραφή κεφαλαιοποιημένων τόκων, ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που συνέβαλε καθοριστικά στην εμφάνιση κερδοφορίας και θετικής καθαρής θέσης στη χρήση 2017.

Η αναδιάρθρωση δανεισμού έγινε με σύναψη νέου, επταετούς διάρκειας, κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου 220 εκατ. ευρώ. Τμήμα του ομολογιακού (22 εκατ. ευρώ) είναι μετατρέψιμο σε μετοχές, υπό προϋποθέσεις.

Η πορεία των πραγμάτων απέδειξε ότι η αναδιάρθρωση δανείων του 2017 δεν ήταν αποτελεσματική καθώς το ύψος των υποχρεώσεων παρέμεινε δυσθεώρητο σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη και την καθαρή της θέση. Στο τέλος του 2018, ο καθαρός δανεισμός έφθανε στα 251,4 εκατ. ευρώ, με EBITDA μόλις 14,6 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,210ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
670ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα