Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ανοικτή επιστολή της ANES FERRIES προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας

ΘΕΜΑ:  ΛΗΨΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί των Οικονομικών και της Ναυτιλίας,

Η Κυβέρνηση έχει επιτάξει λόγω της πανδημίας, την Ελληνική Ακτοπλοΐα και υποχρεούται να την στηρίξει.

Η ΑΝΕS FERRIES ως μία μικρή ακτοπλοϊκή εταιρεία ίσως θα ήταν η τελευταία που θα μπορούσε να προτείνει λύσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της Ελληνικής Ακτοπλοΐας από τις συνέπειες της πανδημίας.

Αναγκαζόμαστε να τοποθετηθούμε επί του θέματος, γιατί διαπιστώσαμε ότι ο Σ.Ε.Ε.Ν.  δεν τολμά να πει τα πράγματα με το όνομά τους, με αποτέλεσμα εσείς ως κατεξοχήν αρμόδιοι να μην έχετε  καθαρή εικόνα για  το μέγεθος της καταστροφής που έρχεται και στην οποία ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας.

Το ότι αυτή την στιγμή προέχει το θέμα της υγείας, δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι πρέπει να μας βρει με αποδεκατισμένες οικονομικά ακτοπλοϊκές, με εξαθλιωμένα τα πληρώματα, τους εργαζόμενους, καθώς και τις οικογένειες τους, που βιοπορίζονται από την ακτοπλοΐα και τα νησιά  χωρίς πλοία.

Η απώλεια του τζίρου των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και το πιο σημαντικό, η απώλεια των εσόδων από προκρατήσεις για το καλοκαίρι, είναι σίγουρο ότι θα επιφέρουν την κατάρρευση των ακτοπλοϊκών  εταιρειών.

Κατά την  άποψη μας, καμία από τις λύσεις που έχουν προταθεί για μείωση δρομολογίων, παρατάσεις ακινησιών, αποδρομολογήσεις, μειώσεις τελών, κλπ, δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τις απώλειες εσόδων.

Ο αναγκαστικός περιορισμός από την πολιτεία του μεταφορικού έργου αποτελεί μία de facto επίταξη των πλοίων, καθώς δεν παρέχεται η δυνατότητα αποδρομολόγησής τους, λόγω της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Επομένως,  η πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι όλα τα δρομολογημένα πλοία, στην παρούσα κατάσταση, εκτελούν δημόσια υπηρεσία και πρέπει άμεσα να αναλάβει την αποζημίωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών,  για όσο διάστημα αυτή εκτελείται.

Εδώ έγκειται και η διαφορετική προσέγγιση μας στο θέμα σε σχέση με τον Σ.Ε.Ε.Ν.

Όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στο ξεπέρασμα αυτής της υγειονομικής κρίσης, που δυστυχώς εξελίχτηκε και σε οικονομική. Διεκδικούμε τα αυτονόητα, να αναλάβει η Πολιτεία από την πλευρά της να στηρίξει έμπρακτα την προσπάθεια των ακτοπλοϊκών εταιρειών για απρόσκοπτη σύνδεση της ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα.

Δυστυχώς δεν μπορούμε πλέον μόνοι μας να αντέξουμε το οικονομικό βάρος της αναγκαίας μεν, δυσβάσταχτης δε, δημόσιας αυτής Υπηρεσίας .

Με εκτίμηση,

ΑΝΕΣ ΦΕΡΡΙΣ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,704ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα