Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Απάντηση του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών Ε.Ν. προς τα 8 σωματεία της εκτελεστικής επιτροπής της Π.Ν.Ο.

Ρωτάτε και σας απαντώ.

Α) ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποιος εφαρμόζει τον Νόμο για την εργασία του προσωπικού της ΠΝΟ και πόσοι εργάζονται κάθε ημέρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Εσείς που είσαστε τόσο καιρό; Ένας χρόνος και ένας μήνας έχουν περάσει από το να εμφανιστείτε στην ΠΝΟ. Δεν είστε μέλη της Διοίκησης της ΠΝΟ; Ποιος σας απαγόρευσε να πάτε στην ΠΝΟ και να κάνετε έλεγχο; Ο ταμίας της ΠΝΟ που είναι ένας από 8 και είναι σχεδόν κάθε ημέρα στην ΠΝΟ, δεν σας ενημερώνει; Γιατί είστε εξαφανισμένοι τόσο καιρό από τα γραφεία της ΠΝΟ; Σας απαγόρευσε η σας εμπόδισε κανείς να πάτε στα γραφεία της ΠΝΟ και να ελέγξετε το τι γίνεται; Εσείς δεν λέτε ότι είστε η πλειοψηφία της ΠΝΟ και παίρνετε τις αποφάσεις; Τι σας εμποδίζει να κάνετε το αυτονόητο αντί να ρωτάτε; Τι φοβάστε και ποιος σας εμποδίζει;

Β) ΕΡΩΤΗΣΗ : Γράφετε ότι ο λαλίστατος συνδικαλιστής και τιμητής των πάντων σιωπάει κρυπτωμενος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Κανείς από τα υπόλοιπα σωματεία της ΠΝΟ εκτός από εσάς τους 8, ο σιωπών λαλίστατος και τιμητής των πάντων, όπως με αποκαλείτε στην επιστολή σας, ΟΥΤΕ ΣΙΩΠΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΚΡΥΦΤΗΚΑ, ΟΥΤΕ ΦΟΒΗΘΗΚΑ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΟΥ, εγγράφως, τουλάχιστον 4 φορές με πολυσέλιδες ανακοινώσεις, για οποιοδήποτε θέμα αφορά τους ναυτεργάτες, για την κατάσταση που έχει έλθει η ΠΝΟ εδώ και 13 μήνες και ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ. Όταν λέω υπευθύνους εννοώ τους 2-3 που υπερηφανεύονται και αυτοανακηρύσσονται αρχηγοί και τραβάνε από την μύτη και χειραγωγούν τους υπολοίπους. Το μεγάλο πουλάκι και οι υπαρχηγοί του, έχουν τους υπολοίπους σαν υπάκουα όργανα τους, που εδώ που έχει φτάσει η υπόθεση αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να τους ακολουθούν.

Όπως σας έχουν ενημερώσει, εγώ, ΝΑΙ πάω σχεδόν καθημερινά στην ΠΝΟ και ελέγχω όπως και ενημερώνομε για ότι γίνεται και για τα ΠΑΝΤΑ όπως είμαι υποχρεωμένος να το κάνω από το καταστατικό της ΠΝΟ και σαν μέλος της Εκτελεστικής Διοίκησης της ΠΝΟ, κάτι που εσείς έχετε ξεχάσει να το κάνετε εδώ και 13 μήνες τώρα και όχι μόνο αυτό αλλά έρχεστε τελευταία και μας κάνετε τους τιμητές των πάντων και θέλετε να γίνεται και ήρωες στα ματιά των ναυτικών ότι θέλετε να προστατεύσετε τα συμφέροντα τους, ενώ οι σκοποί σας είναι άλλοι και τώρα λέτε όλα στην φορά και σας ενδιαφέρει η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στα οικονομικά και άλλα της ΠΝΟ.

Για πείτε μας ποιος έκανε πρόταση και ψήφησε για αύξηση κατά 50% των τρίμηνων βοηθημάτων προς τα σωματεία της ΠΝΟ (αύξηση σύνολο 225.000 ευρώ) δηλαδή περίπου 6.000 – 7.000 ευρώ το τρίμηνο για 5 τρίμηνα τον χρόνο για κάθε σωματείο, που άλλο σκοπό έχουν και άλλο σκοπό εξυπηρετούν. ΕΣΕΙΣ οι 8 ζητήσατε με αίτημα σας να αυξηθούν τα τρίμηνα βοηθήματα της ΠΝΟ προς τα σωματεία. ΕΣΕΙΣ οι 8 το ΨΗΦΗΣΑΤΕ μόνο, τα άλλα 5 σωματεία ήταν κατά της αύξησης. Καθώς επίσης και κατά της οποιασδήποτε άλλης αυξήσεως.

Στην απεργία του Νοέμβριου εμφανισθήκατε και πάλι με αίτημα να σας καλύψει η ΠΝΟ τα έξοδα της απεργίας (σύνολο 60.000 ευρώ).

Ποιος αποκάλυψε το οικονομικό σκάνδαλο και έβγαλε στην φορά για τα λεφτά που πηρέ ο συνταξιοδοτηθείς Προέδρος των Οικονομικών Αξιωματικών Ε. Πατρώνης (108.000 ευρώ) καθ’ υπέρβαση και χωρίς απόφαση της Διοίκησης;

Ποιος ανακίνησε το θέμα για την πρόσληψη και την αύξηση των αποδοχών του δικηγόρου της ΠΝΟ Π. Καραντώνη, χωρίς πάλι απόφαση της Διοίκησης; Ποιος σκαλίζει και έχει βγάλει οικονομικά λαβράκια για το πώς και που μοιράζονται τα χρήματα της ΠΝΟ χωρίς να το γνωρίζει η Διοίκηση;

Γιατί ο ταμίας της ΠΝΟ (ο πρώην Ε. Πατρώνης ελάμβανε και τώρα Ε. Δανομάρας λαμβάνει) εκτός της αμοιβής του ταμία και έξοδα κινήσεως 1.000 ευρώ για να κάνει την διαδρομή από Κολοκοτρώνη 132 μέχρι τα γραφεία της ΠΝΟ στην ακτή Μιαούλη 47. Δηλαδή δυο στενά απόσταση; Ποιος πήρε την απόφαση; Παρεμπιπτόντως ο ταμίας της ΠΝΟ λαμβάνει μισθό ως μέλος της Διοίκησης της ΠΝΟ και ως πρόεδρος σωματείου 2.500 ευρώ συν 1.500. αμοιβή ταμία ΠΝΟ συν 1.000 ευρώ έξοδα κίνησης = 5.000 ευρώ μηνιαίως επι 14 = 70.000 ευρώ συν ότι μισθό πάρει από το σωματείο του. Ορισμένοι δε πρόεδροι λαμβάνουν μισθό από την ΠΝΟ γύρω στα 5.000 ευρώ μηνιαίως γιατί επικαρπώνονται και τον μισθό Γ. Γρ. και ταμία του σωματείου τους, επι 14 = 70.000 ευρώ συν κλπ (σωματεία κλώνοι, σωματεία σφραγίδες σχεδόν χωρίς μέλη). Και τόσα άλλα τα οποία τα ξέρετε πολύ καλά και μην μας κάνετε τους έκπληκτους ότι τώρα τα μάθατε, μιας και οι Ε. Τσικαλάκης, Ελ. Σαριδακης και Χρ. Κοστος και οι τρεις συμμετέχουν στο μπλοκ των 8, ήταν και είναι μέλη ακόμη της εξελεγκτικής επιτροπής για τα οικονομικά της ΠΝΟ και υπεύθυνοι για την κατάθεση της έκθεσης του ετήσιου ισολογισμού 2018 και προϋπολογισμού 2020 επομένου χρόνου και είναι ακόμη μέλη της επιτροπής μιας και δεν έχει εκλεγεί νέα εξελεγκτική επιτροπή για τον ισολογισμό του 2019 και προϋπολογισμό 2021, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε ισολογισμός αλλά ούτε και προϋπολογισμός της ΠΝΟ για το 2019 και 2021 αντίστοιχα και πάλι με ευθύνη δική σας εφόσον δεν προσέρχεσθε εδώ και 13 μήνες στις προσκλήσεις του Γ.Γ. για σύγκλιση της Διοίκησης. Τι έλεγχο πραγματοποίησαν και παρουσίασαν στα μέλη της Διοίκησης η επιτροπή; Ήξεραν τι έγγραφαν στην έκθεση ελέγχου η τους το υπαγόρευσαν; Εσείς οι 8 όμως τα ξέρατε αυτά και τα ψηφίσατε. Τώρα ανακαλύψατε την λέξη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ σαν άλλος Κολόμβος. Όμως τα αλλά πέντε μέλη της Διοίκησης (ΠΕΜΕΝ, ΠΕΝΗΗΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΝΕΝ), πονηρεμένα δεν ψήφησαν τον κατατεθέντα ισολογισμό της ΠΝΟ και ότι άλλο οικονομικό στοιχείο έχει έλθει μέχρι σήμερα.

Μιας και μιλάμε για ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Συνάδελφοι, γιατί να ελέγξουμε μόνο τα οικονομικά της ΠΝΟ και να μην καταθέσουμε όλοι μας τα έσοδα – έξοδα και τον ισολογισμό με όλα τα παραστατικά κάθε σωματείου της δύναμης της ΠΝΟ, στην εκτελεστική της 12/01/2021; Να διαπιστώσουμε επιτέλους και την διαφάνεια των οικονομικών μας, αλλά να μάθουν και οι ναυτεργάτες μέλη μας, πως διαχειρίζονται τα οικονομικά του καθένα σωματείου, δηλαδή οι συνδρομές που καταβάλλουν, και από πού προέρχονται τα χρήματα εκτός συνδρομών που εισρέουν στο ταμείο και που καταλήγουν και εν τέλει πόσα μένουν υπόλοιπο στο ταμείο. Ξεκάθαρα πράγματα χωρίς να αφήσουμε να πλανάται η ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ για τα οικονομικά ενός εκάστου σωματείου.

Τώρα μετά από 13 μήνες σας κόπτει και ενδιαφέρεσθε για την διαφάνεια των οικονομικών της ΠΝΟ, όμως ζητάτε κάθε είδος ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ για εσάς, για τα πληρώματα που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αύξηση τι κάνετε; Μόνο εσείς έχετε ανάγκη των χρήματων λόγω κορονοιου όπως αναφέρετε για δικαιολογία και ότι δεν εισπράττεται τις συνδρομές των μελών σας διότι δεν πηγαίνετε στα πλοία και δεν έχουν χρήματα να σας πληρώσουν; Δεν σας φθάνουν τα χρήματα που παίρνετε μηνιαίως από την ΠΝΟ που σε ορισμένους από εσάς φθάνουν από τα 2.500 έως 5.000 ευρώ συν μισθό από το σωματείο συν το τριμηνιαίο βοήθημα της ΠΝΟ και αναφέρω παραπάνω αναλυτικά; Οι ναυτεργάτες όμως κατά εσάς δεν υποφέρουν από τον κορονοιο και δεν έχουν ανάγκη και πρέπει να βοηθήσουν εσάς τους κακόμοιρους.

Όταν αναλάβατε τις θέσεις στα σωματεία σας δεν ξέρατε τις συνθήκες των οικονομικών των σωματείων σας; Σας πήραν και σας έβαλαν με το ζόρι; Φυσικά όχι. Τα σωματεία κλώνοι/σφραγίδες να μας πουν πόσα μέλη έχουν και τις εισπράξεις από τα μέλη τους. Το ανέκδοτο της υπόθεσης είναι τώρα ότι έρχεσθε και γυρεύετε και έχετε σημαία την Διαφάνεια την οποία εσείς πρώτοι καταπατήσατε, καταστρατηγήσατε και το γνωρίζατε.

Δεν είναι μόνο αυτά τα ολίγα, αλλά και πολλά αλλά που θα έλθουν στο φως όχι μόνο από εμένα αλλά και από αλλά σωματεία της ΠΝΟ.

Λάθος μου που τότε δεν πήγα στον εισαγγελέα, κάτι που έρχεται γρήγορα και όχι μόνο από εμένα αλλά και από άλλους.

Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να φύγει ο Ι. Χαλάς και το ταμείο της ΠΝΟ και τίποτα άλλο.

Πείτε μας που είσαστε κρυμμένοι τόσο καιρό και ποτέ ξυπνήσατε και ενδιαφερθήκατε για τα συμφέροντα των ναυτικών; Όταν η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές έβγαζαν τους νομούς κατάργησης των ΣΣΕ, της κατάργησης των συνθέσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία, στην μείωση των συνθέσεων στην ακτοπλοΐα, στην κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και τόσων άλλων. Όχι μόνο δεν κάνατε τίποτα, αλλά σιωπούσατε ηχηρά. Ξυπνήσατε από τον λήθαργο μετα από πολλούς μήνες μη παρουσίας σας στα πλοία και αφού τα 5 σωματεία της ΠΝΟ σας έσυραν στη απεργία του Νοέμβριου. Φοβηθήκατε την κατακραυγή των ναυτεργατών και χάνατε το παιχνίδι. Και όχι μόνο αυτό αλλά προσπαθήσατε να κλέψετε την ενέργεια των 5 παρουσιάσατε τον εαυτό σας σαν οι αρχηγοί και οι οργανωτές. Αλλα ντροπή δεν έχετε.

Αναφέρετε ότι από την πρώτη στιγμή τα σωματεία σας ήταν στην πρώτη γραμμή για να λύσουν τα προβλήματα των ναυτεργατών, έγκαιρα και μεθοδικά. Για πείτε μας τι πέτυχατε επιτέλους από τα τόσα που λέτε ότι πέτυχατε και εκθειάζετε τον εαυτό σας. Πείτε μας ένα λυμένο πρόβλημα από εσάς. Ένα μόνο. Τίποτα. Για πείτε μας με τι αιτήματα κατεβαίνετε στο λιμάνι και λέτε στους ναυτεργάτες; Αλλα εκτίθεστε και πάλι εδώ, διότι στο εξώδικο για την απεργία του Νοεμβρίου 2020 λέτε ότι τα αιτήματα σας είναι αυτά που αναφέρονται στο εξώδικο της ΠΝΟ του Νοέμβριου 2019. Δηλαδή τίποτα νέο. Δηλαδή εδώ και 13 μήνες δεν άλλαξε τίποτα και δεν προστέθηκαν αλλά προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα άλυτα προβλήματα των ναυτεργατών. Όλα αυτά που έγιναν το 2020, ήταν τίποτα για εσάς. Ε, βέβαια να ενοχλήσουμε τον άνθρωπο μας, τον υπουργό Ναυτιλίας. Λόγια του Ε. Τσικαλάκη, προέδρου των Πλοίαρχων σε εμένα, τα οποία έχω καταγγείλει εδώ και 5 μήνες σε μακροσκελή επιστολή μου χωρίς να πάρω απάντηση. Αλλα και στις άλλες τρεις μακροσκελείς επιστολές μου σε ότι καταμαρτυρώ για τις κινήσεις των 8, ουδεμιά απάντηση πήρα. Δεν είχατε το θάρρος έστω και να ψελλίσετε κάτι. Κρυμμένοι είσαστε και κρυμμένοι θα μείνετε.

Δεν θα επιτρέψω σε κανένα συνδικαλιστακο της σειράς να αμφισβήτηση την πλέον των τριάντα χρονών συνδικαλιστική μου δράση και αγώνες, ακόμη δε περισσότερο από νεόκοπους συνδικαλιστές και αυτοχρηζομενους ηγέτες, αυτοπροβαλλόμενους ως αναμφισβήτητους αντικαταστάτες (όχι διεκδικητές) του Ι. Χαλά για την θέση του Γ. Γρ. της ΠΝΟ, που η μόνη συνδικαλιστική τους δράση ήταν από τα εφοπλιστικά γραφεία όπου υπηρετούσαν και όπως έχω γράψει σε προηγουμένη αναπάντητη επιστολή μου προς τους 8, ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ, αυτοί που σας καθοδηγούν και σας παραπλανούν και φουσκώνουν τα μυαλά σας με διάφορες υποσχέσεις, δεν το καταλαβαίνετε ότι το κάνουν προς ίδιο συμφέρον και όφελος. Εσείς θα μείνετε εκεί που είσθε και τίποτα παραπάνω, λιγότερο μπορεί. Τότε όμως θα είναι αργά για δάκρυα.

Σας κάνω μια τελευταία ερώτηση, για την ακρίβεια σας την επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, λέτε στις ανακοινώσεις στερεότυπα ότι ο Ι. Χαλάς είναι μαγκωμένος στην καρέκλα και δεν φεύγει παρόλο που έχετε πάει στο Δικαστήριο και ότι είναι παράνομα στην θέση αφού κερδίσατε το Δικαστήριο. Αφού κερδίσατε το Δικαστήριο γιατί κάνατε έφεση κατά της απόφασης;

Ο πρώτος που είχα δηλώσει πολύ προτού ξυπνήσετε, ότι ο Ι. Χαλάς πρέπει να αντικατασταθεί και να αποχωρήσει από την θέση του Γ. Γρ. λόγω συμπλήρωσης του κύκλου του στην ΠΝΟ, ήμουν εγώ και μόνο και να μην προσπαθούν ορισμένοι να προβάλλουν εαυτόν ότι αυτοί είναι οι μπροστάρηδες για την αντικατάσταση του Ι. Χαλά. Αυτός ήταν και ο λόγος που με πλησίασε ο Ε. Τσικαλάκης να ενταχθώ στην ομάδα των 9. Όμως όταν κατάλαβα τα παιχνίδια που παίζονταν αποχώρησα εδώ και 5 μήνες, από την ομάδα και με πολυσέλιδη ανακοίνωση εξήγησα τους λογούς και τα παιχνίδια που παίζονταν και παίζονται ακόμη. Δεν πήρα καμμιά απάντηση και ακόμη περιμένω.

Διαψεύστεμε αυτά που αναφέρω εάν δεν είναι αλήθεια.

Αρχηγοί, της ομάδας των 8 μπορεί να δουλεύεται τους δικούς σας ανθρώπους, ανθρώπους όμως με γνώση και μυαλό και μπορούν ευκολά να σας κρίνουν δεν μπορείτε να τους κοροϊδέψετε και ειδικά τους ναυτεργάτες. Έχετε αποκαλυφθεί πλήρως.

Τον ρόλο του καθενός από εσάς τον κατάλαβαν οι ναυτεργάτες και τα παιχνίδια εξουσίας που παίζετε και ωφελούν όχι παραπάνω από 2 άτομα και τα ξέρουμε ποια είναι αυτά.

Δεν θα αφήσω καμμιά πρόκληση γραπτή η προφορική αναπάντητη από όπου και αν προέρχεται. Η απάντηση μου θα είναι σκληρή με αποδείξεις και όχι λόγια του αέρα.

Ήμουν, είμαι και θα είμαι υπερ της θέσεως της αντικατάστασης του Ι. Χαλά, όμως με σωστό τρόπο και μέσα στα πλαίσια του Νομού και του καταστατικού που διέπει την ΠΝΟ.

Ήμουν και είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε συζήτηση με οποιονδήποτε να συζητήσω για να βρεθεί λύση επιτέλους και να κόψουμε πλέον τον γόρδιο δεσμό και να σταματήσουμε την κρίση που ταλανίζει την ΠΝΟ και έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα το γόητρο της και να δώσουμε ώθηση στο σύνολο και την προβολή των δίκαιων διεκδικήσεων των δικαιωμάτων των ναυτεργατών πέρα από προσωπικές διαμάχες που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, αφού όλοι πολεμάμε για ένα κοινό σκοπό.

ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ.

Νικόλαος ΜΟΥΓΙΟΣ

Προέδρος

Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών Ε.Ν.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,680ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα