Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

Αποχώρησε η Postlane από την κούρσα για το Νεώριο

Προχωράει η διαδικασία εξυγίανσης του ναυπηγείου Νεώριο Σύρου, με τις εξελίξεις να δείχνουν αμερικανικής προέλευσης λύση. Το υπουργείο Οικονομίας δρομολογεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε υποψηφίους επενδυτές, η ONEX Shipyards εμφανίζεται αποφασισμένη να διεκδικήσει την εταιρεία, η Postlane Partners απέσυρε το ενδιαφέρον της υπέρ της πρώτης και τρίτο σχήμα εξετάζει σενάριο υποπαραχώρησης υποδομών για την κατασκευή και συντήρηση θαλαμηγών.

Το υπουργείο Οικονομίας αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα διαδικασία εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος και κατόπιν διαβούλευσης και αξιολόγησης των προτάσεων να προχωρήσει στην επιλογή προτιμητέου επενδυτή. Αυτό γνωστοποιήθηκε και σε αντιπροσωπεία εργαζομένων που συναντήθηκε τόσο με τον υφυπουργό Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλα όσο και με τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη.

Ο στρατηγικός αυτός επενδυτής θα προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές του Νεωρίου και την κυβέρνηση και θα καταστεί δυνατή έτσι η ένταξη του ναυπηγείου που βαρύνεται με υποχρεώσεις της τάξεως των 60 εκατ. στη διαδικασία του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα. Αν και θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσει να υπαχθεί η επιχείρηση αυτή στις πρόνοιες του συγκεκριμένου άρθρου, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών της είναι προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και όχι προς τις τράπεζες, πηγές της Καραγεώργη Σερβίας εμφανίζονται καθησυχαστικές.

Προσώρας, πάντως, υπάρχει μόνο μία πρόταση στο τραπέζι, αυτή της ONEX, ένα ελληνοαμερικανικό επενδυτικό σχήμα που έχει εξαγοράσει ένα ακόμα ναυπηγείο στην Αττική. Και αυτό διότι το πρόσφατα εκδηλωθέν (19 Αυγούστου) ενδιαφέρον της αμερικανικής Postlane Partners απεσύρθη χθες, επισήμως με επιστολή του επικεφαλής της τόσο προς τη σημερινή ιδιοκτησία των ναυπηγείων, συμφερόντων κ. Νίκου Ταβουλάρη, όσο και προς την κυβέρνηση. Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις το γεγονός πως η Postlane αναφέρει ρητά ότι εκτιμά πως η, επίσης αμερικανικών συμφερόντων, ONEX «είναι καλύτερα τοποθετημένη για να διασώσει από τη χρεοκοπία το Νεώριο».

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι ενδείξεις πως στην αγορά υπάρχει σοβαρή ζήτηση για τις υπηρεσίες του ναυπηγείου στη Σύρο τόσο από ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες για ετήσιες συντηρήσεις και έκτακτες επισκευές όσο και από κατασκευαστές θαλαμηγών. Κορυφαία πηγή της Golden Yachts, συμφερόντων μεγάλου ελληνικού ναυτιλιακού ομίλου, επιβεβαιώνει στην «Κ» το ενδιαφέρον της για την υπενοικίαση εξοπλισμού (synchrolift) που διαθέτει το Νεώριο και στον οποίο μπορούν να ναυπηγηθούν, μετασκευαστούν και επισκευαστούν mega yachts έως 100 μ., «μόνον όμως εφόσον ξεκαθαρίσει και εξυγιανθεί η επιχείρηση».

Επιπλέον, εμμέσως πλην σαφώς και η αμερικανική κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί πως υπάρχει ενδιαφέρον για συντηρήσεις πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Κάτι που εξηγεί ίσως τόσο το «αμερικανικό DNA της ONEX» όσο και την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στο Νεώριο λίγο μετά τα μέσα Αυγούστου, σημειώνουν πηγές της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, για να δουλέψει το προωθούμενο από την κυβέρνηση σχέδιο εξυγίανσης θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ στρατηγικού επενδυτή, μετόχου (Ν. Ταβουλάρης) και πιστωτών (πλειοψηφεί το ελληνικό Δημόσιο), η οποία να μην προσκρούσει σε ευρωπαϊκές κανονιστικές προβλέψεις περί ανταγωνισμού και εσωτερικής αγοράς. Επιπλέον, θα πρέπει να συνυπογράψει ο σημερινός μέτοχος, κάτι για το οποίο ο κ. Ν. Ταβουλάρης έχει δηλώσει την «Κ» ότι συμφωνεί, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα σε νεότερη επικοινωνία του πως δεν θέτει ως όρο την είσπραξη των απαιτήσεων της μητρικής εταιρείας (της τάξεως των 7 εκατ.) από τη θυγατρική, που είναι το Νεώριο.

kathimerini.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

40,682ΥποστηρικτέςΚάντε Like
671ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
637ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα