Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΑΡΙΑΔΝΗ (ARIADNE)

6 Δεκεμβρίου 2009, εορτή του προστάτη των ναυτικών μας, Αγίου Νικολάου. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ναυτικοί μας έχουν επικαλεσθεί τη βοήθεια του και αυτός σαν καλός Σαμαρείτης, έχει βρεθεί δίπλα τους, όπου κι αν βρίσκονται. Σε όλα τα πλοία, το εικόνισμα του Αγίου, έχει εξέχουσα θέση και η παρουσία του σε κάθε ταξίδι επιβεβλημένη, έτσι ώστε τα πληρώματα μας, να νοιώθουν σίγουρα και ασφαλή. Αυτή τη μέρα , χωρίς να θεωρηθεί σύμπτωση, επέλεξε το ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ, να πραγματοποιήσει άλλο ένα αφιέρωμα, σε πλοίο της ακτοπλοΐας μας, τιμώντας παράλληλα έτσι και τη μνήμη του Αγίου. Αυτή τη φορά επιλέγουμε ένα βαπόρι, που κατά τη γνώμη μας, θεωρείται αδικημένο, αφού η συνεχής εναλλαγή και τοποθέτηση του σε διάφορες γραμμές του Αιγαίου, της Αδριατικής ή ακόμα και του Εξωτερικού (ναύλωση), του προσδίδει το χαρακτηρισμό αυτό.

F/B ΑΡΙΑΔΝΗ. Ένα πλοίο που από τη πρώτη στιγμή που ήρθε κι έδεσε στο μόλο της Δ.Ε.Η., το βράδυ της πρωτοχρονιάς του 2007, αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο. Γνήσιο γιαπωνέζικο βαπόρι, που κατάφερε να κρατήσει τη καταγωγή του και μετά τη μετασκευή του. Οι θαυμαστές του πολλοί και όχι άδικα, έχει χαρακτηριστεί από τα ομορφότερα βαπόρια της ακτοπλοΐας μας. Από τη στιγμή που τελείωσε η μετασκευή του και μέχρι σήμερα, έχει “ταλαιπωρηθεί” πολύ. Δυστυχώς σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει καταφέρει να ριζώσει σε μία συγκεκριμένη γραμμή, πραγματοποιώντας συνεχώς ναυλώσεις και αντικαταστάσεις άλλων πλοίων που δένουν για τις ετήσιες συντηρήσεις τους.

26/11/09 και η Αριάδνη καλείται για άλλη μία φορά να αντικαταστήσει ομόσταυλο πλοίο. Αυτή τη φορά θα αναπληρώσει το ΛΙΣΣΟΣ, στη γραμμή του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Το εγχείρημα δύσκολο, αφού για πολλούς υπάρχει μία λεπτομέρεια, που θα δείξει αν μπορεί η ΑΡΙΑΔΝΗ, ν ανταποκριθεί στο δρομολόγιο. Πάντα υπήρχε ένας μύθος για την είσοδο μεγάλων, σε μήκος πλοίων, στο λιμάνι της Χίου. Τα αβαθή του λιμανιού της Χίου, αποτελούσαν πρόβλημα για τα μεγάλα επιβατηγά πλοία. Η είσοδος όμως του ΚΡΗΤΗ ΙΙ, τον Απρίλη του 2009, στο συγκεκριμένο λιμάνι, άρχισε να καταρρίπτει  το μύθο αυτό. Στο πρώτο ταξίδι με πλοίαρχο τον cpt Δημήτρη Παπατσάτση, αποπλέει από το λιμάνι του Πειραιά και χαράσσει ρότα προς το λιμάνι της Χίου. Όπως και το ΚΡΗΤΗ ΙΙ, έτσι και η ΑΡΙΑΔΝΗ, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και δένει κανονικά. Σ όλα τα υπόλοιπα λιμάνια του δρομολογίου (Μυτιλήνη-Λήμνο-Θεσ/νικη), οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών μας τρέχουν να την υποδεχτούν και να την καλωσορίσουν. Να σημειώσουμε εδώ ότι στο πρώτο ταξίδι του πλοίου, παρών βρισκόταν και ο cpt Διαμαντής Παπαγεωργίου , ο οποίος και αναπλήρωσε τον cpt Δημήτρη Παπατσάτση, όσο το πλοίο έκανε το συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Σε ένα από τα δρομολόγια της ολιγοήμερης παραμονής του πλοίου στη γραμμή αυτή, το ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ, αποφασίζει να συνοδέψει το πλοίο μέχρι τη Μυτιλήνη και να σας το παρουσιάσει. Με την άδεια της ANEK LINES στις αποσκευές μας, βρισκόμαστε το απόγευμα της 6ης Δεκεμβρίου, μπροστά στο καταπέλτη της Αριάδνης, στο λιμάνι του Πειραιά. Επιβλητικό, μας περιμένει να εισέλθουμε στα έγκατα του και να το εξερευνήσουμε. Η φωτεινή πινακίδα στη πρύμη του πλοίου, μας θυμίζει ότι το πλοίο θ αναχωρήσει στις 19:00 , οπότε πρέπει να βιαστούμε για την επιβίβαση μας σε αυτό. Στη reception μας υποδέχεται ο Προϊστάμενος Αρχιθαλαμηπόλος κ.Αθανάσιος Λαγουβάρδος. Θα είναι το δεξί μας χέρι σε ότι χρειαστούμε, στο τελευταίο του ταξίδι με το Αριάδνη, πριν μεταπηδήσει στο Νήσος Μύκονος και αφήσει τη θέση του στο κ. Αρτέμιο Δαμίγο. Με τη συνοδεία θαλαμηπόλου οδηγούμαστε στις καμπίνες μας για να αφήσουμε τις αποσκευές .

Λίγα λεπτά πριν τις 19:00, επισκεπτόμαστε τη γέφυρα της Αριάδνης, για να παρακολουθήσουμε από κει τον απόπλου του πλοίου. Εκεί συναντάμε τον cpt Διαμαντή Παπαγεωργίου, τον Πλοίαρχο μας γι αυτό το ταξίδι. Άνθρωπος για τις δύσκολες αποστολές και γνώστης της συγκεκριμένης γραμμής, κλήθηκε από την ΑΝΕΚ LINES, να μεταπηδήσει από το ΛΙΣΣΟΣ στην ΑΡΙΑΔΝΗ, για το χρονικό διάστημα των 18 ημερών. Κλήση στο PIREAUS TRAFFIC για να πάρουμε την άδεια απόπλου και ξεκινάμε σιγά σιγά να σηκώνουμε καταπέλτες. Λύνουμε κάβους και ακολουθούμε πορεία προς τη μπούκα του λιμανιού. Μπροστά μας το BLUE HORIZON, το οποίο με χαρακτηριστική ευκολία το προσπερνάμε και το αφήνουμε πίσω μας. Η ταχύτητα των 26 knots που μπορεί να αναπτύξει η ΑΡΙΑΔΝΗ, δεν αφήνει περιθώρια σύγκρισης. Βγαίνουμε από το separation και χαράσσουμε ρότα προς το Δύσβατο, μεταξύ Άνδρου-Τήνου. Ήρθε όμως η ώρα για φαγητό, οπότε με τη συντροφιά του Πλοιάρχου και του Α’ Μηχανικού, οδηγούμαστε στο  A LA CARTE RESTAUARANT. Πλούσιο το δείπνο, που κάλυψε απόλυτα τις γαστρονομικές επιθυμίες μας, όπως συνηθίζεται άλλωστε στα πλοία τις ΑΝΕΚ LINES. Αποχωρώντας από τη τραπεζαρία οδηγούμαστε για ολιγόωρη ανάπαυση στις καμπίνες μας, μέχρι να φτάσουμε  έξω από το λιμάνι της Χίου.
Το ρολόι δείχνει λίγο πριν τις 02:00 το πρωί και βρισκόμαστε στη γέφυρα της ΑΡΙΑΔΝΗΣ, διακρίνοντας αχνά, τα φανάρια του λιμανιού της Χίου. Στις 02:05 περνάμε την είσοδο του λιμανιού και με τη πλώρη μας να σημαδεύει το «γάμμα», όπου θα δέσουμε, κινούμαστε αργά αργά προς αυτό.

Σε απόσταση αναπνοής από τη προβλήτα, η πλώρη μας αρχίζει να διαγράφει αριστερόστροφη πορεία, προκαλώντας δέος σε όποιον περαστικό βρίσκεται στη προκυμαία και μας παρακολουθεί. Με τη βοήθεια των thruster πλησιάζουμε στο ντόκο και δένουμε χωρίς κανένα πρόβλημα. Τελικά διαπιστώνουμε και οι ίδιοι, ότι τηρώντας μια συγκεκριμένη πορεία και κάποιους συγκεκριμένους κανόνες κατά το κατάπλου, η ΑΡΙΑΔΝΗ ,που φτάνει σε μήκος τα 195,95m, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Βέβαια η τήρηση αυτών των κανόνων δεν έρχεται να σβήσει, σε καμία περίπτωση, την ανάγκη πραγματοποίησης λιμενικών έργων μέσα στο λιμάνι της Χίου. Τηρώντας τα ωράρια του ΛΙΣΣΟΣ, του πλοίου που εξυπηρετεί όλο τον υπόλοιπο καιρό τη συγκεκριμένη γραμμή, είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε μέχρι τις 04:30 για ν αποπλεύσουμε. Μία σύντομη βόλτα μέχρι τον λιμενοβραχίονα, για να απολαύσουμε και να φωτογραφήσουμε από μακριά, την κούκλα μας φωταγωγημένη. Η ώρα περνάει γρήγορα, μιλώντας για διάφορα θέματα με τον καπετάνιο μας, στη γέφυρα του πλοίου. Άδεια απόπλου από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου και αναχώρηση για τη Μυτιλήνη. Δεξιά μας και καθώς πλέουμε ανοιχτά των Οινουσσών βλέπουμε τις Μικρασιατικές ακτές. Εικόνα που φέρνει πολλές αναμνήσεις από το παρελθόν. Πλέοντας με ταχύτητα 22 κόμβων, φτάνουμε γύρω στις 07:00 το πρωί, στο πανέμορφο νησί της Λέσβου. Με δεξιόστροφη μανούβρα ερχόμαστε και δένουμε στο νέο γάμμα του λιμανιού της Μυτιλήνης. Ακολουθεί η αποβίβαση επιβατών, Ι.Χ και φορτηγών. Το πλήρωμα αρχίζει αμέσως τις εργασίες καθαρισμού και τακτοποίησης του ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Με την ολοκλήρωση όλων των εργασιών από το πλήρωμα, αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε  τη ξενάγηση-εξερεύνηση της ΑΡΙΑΔΝΗΣ. Ακολουθώντας όπως πάντα την πορεία που ακολουθεί ο επιβάτης για να εισέλθει στο πλοίο, το ίδιο θα κάνουμε κι εδώ. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο επιβάτης στο πλοίο, είναι οι δύο καταπέλτες του. Αριστερά βρίσκεται ο καταπέλτης για την είσοδο των επιβατών στο πλοίο, ενώ στο κέντρο, ο καταπέλτης για τα Ι.Χ και για τα φορτηγά. Εισερχόμαστε στο κεντρικό γκαράζ του πλοίου που αποτελεί το DECK 3. Μεγάλος και άνετος χώρος με πολλές λωρίδες φόρτωσης. Η ύπαρξη των 3 καταπελτών (2 πρυμναίων και 1 πλωριού), όπου αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν, διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό του έργο του λοστρόμου. Στο βάθος του κυρίως γκαράζ υπάρχει ράμπα που οδηγεί στο DECK 2, που χρησιμοποιείται κυρίως για τη φόρτωση Ι.Χ. Τα γκαράζ συμπληρώνουν το DECK 5, ένα deck με άφθονους χώρους φόρτωσης ακόμα και για φορτηγά μεγάλου μήκους. Συνολικά η ΑΡΙΑΔΝΗ μπορεί να μεταφέρει 110 Trailers και 65 Ι.Χ., νούμερο ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Αφήνουμε τα γκαράζ και επιβιβαζόμαστε από το καταπέλτη των επιβατών. Κυλιόμενες και συμβατικές σκάλες μας οδηγούν στο DECK 7. Εδώ ξεκινάνε και οι κοινόχρηστοι χώροι. Φτάνοντας συναντάμε το EMBARKATION DESK, έναν χώρο που δεν χρησιμοποιείται πια. Επίσης δεξιά και πίσω του embarkation, βρίσκεται το SANTORINI LOUNGE. Eδώ συναντάμε αεροπορικά καθίσματα οικονομικής θέσης και τραπεζοκαθίσματα, που στη συγκεκριμένη γραμμή δεν κρίθηκε απαραίτητη η χρήση τους. Καθώς διασχίζουμε το διάδρομο που ενώνει το EMBARKATION DESK με το CENTRAL LOUNGE, συναντάμε κατά σειρά, το INTERNET CORNER, τα VIDEO GAMES και το JUNIOR CINE. Από τους 3 χώρους, ο μόνος που δεν χρησιμοποιείται είναι ο χώρος των VIDEO GAMES. Επίσης σε όλο το μήκος του διαδρόμου, υπάρχουν αναπαυτικοί καναπέδες και τραπεζάκια για τους επιβάτες. Μία πόρτα αμέσως μετά το JUNIOR CINE, μας οδηγεί στο SELF SERVICE του πλοίου. Ζεστός χώρος και διαμορφωμένος έτσι ώστε να φιλοξενεί, όλους αυτούς που προτιμούν το γρήγορο αλλά καλό φαγητό. Να σημειώσουμε εδώ ότι έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος για τους οδηγούς των φορτηγών. Με πορεία προς τη πλώρη, συναντάμε το bar της οικονομικής θέσης, με την ονομασία AGORA και το κατάστημα του πλοίου. Στο χώρο του AGORA, μπορεί ν απολαύσει κανείς το καφέ ή το ποτό του, παρακολουθώντας παράλληλα το αγαπημένο του τηλεοπτικό πρόγραμμα, στις μεγάλες οθόνες που διαθέτει ο χώρος .Το κατάστημα βρίσκεται στη διάθεση των επιβατών, για αγορά καλλυντικών, αναμνηστικών, κοσμημάτων και κάθε είδους δώρου μπορεί να σκεφτεί κανείς και να προσφέρει σε φίλο ή συγγενικό πρόσωπο. Πλήρες εξοπλισμένο επίσης με είδη καπνιστού και έντυπο τύπο. Στον χώρο του AGORA βρίσκεται και η είσοδος για το A LA CARTE RESTAURANT. Ένας ακόμη χώρος εστίασης, που με τη πολυτέλεια του όμως ξεχωρίζει από όλους τους άλλους. Εντυπωσιακές ροτόντες, όμορφα διακοσμημένες, περιμένουν τον επιβάτη να εξυπηρετηθεί από το προσωπικό του restaurant και να απολαύσει ιδιαίτερες δημιουργίες από τη κρητική κουζίνα και όχι μόνο. Στον υπέροχο χώρο του A LA CARTE RESTAURANT, να προστεθούν οι τεράστιοι υαλοπίνακες, με την υπέροχη θέα προς τη θάλασσα. Στο κέντρο του DECK 7 και λίγο πριν από τη πλώρη, συναντάμε το CENTRAL LOUNGE, με την υπέροχη RECEPTION. Tην RECEPTION συμπληρώνει το σαλονάκι του CENTRAL LOUNGE, με δερμάτινους αναπαυτικούς καναπέδες. Το Deck συμπληρώνεται με το πλωριό σαλόνι  με την ονομασία CRYSTAL LOUNGE. Τεράστιος χώρος για τους επιβάτες της Α’ θέσης. Εδώ μπορούμε να χαλαρώσουμε, να συζητήσουμε ή ακόμα και να παρακολουθήσουμε TV, πίνοντας παράλληλα το ρόφημα της αρεσκείας μας.

Ανεβαίνοντας ένα κατάστρωμα βρισκόμαστε στο DECK 8. Θα λέγαμε ότι είναι ένα Deck που καλύπτεται κυρίως από αεροπορικά καθίσματα και καμπίνες επιβατών. Αλλά ας ξεκινήσουμε από τη πρύμη και ας δούμε έναν έναν τους χώρους μέχρι και τη πλώρη του πλοίου. Στη πρύμη υπάρχει το εξωτερικό κατάστρωμα όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το θαλασσινή αύρα και το τσιγάρο του, αφού οι πρόσφατοι κανονισμοί περί απαγόρευσης του καπνίσματος δεν αφήνει πολλές επιλογές στους λάτρεις του καπνού. Αμέσως μετά υπάρχει το bar της οικονομικής θέσης με την ονομασία CAFE DEL MAR. Συμπαθητικός χώρος που σαν σκοπό έχει να εξυπηρετήσει  τους επιβάτες των αεροπορικών καθισμάτων που βρίσκονται κυρίως στο Deck αυτό. Αριστερά του CAFE DEL MAR υπάρχει το CEFALLINIA LOUNGE, ενώ δεξιά το CORFU LOUNGE, δύο χώροι με αεροπορικά καθίσματα. Το χώρο των αεροπορικών καθισμάτων συμπληρώνουν με δεξιόστροφη πορεία και επιστρέφοντας στο CAFE DEL MAR, το IKARIA LOUNGE, το KALYMNOS LOUNGE, το RHODES LOUNGE, το PATMOS LOUNGE και το SAMOS LOUNGE. Από τη μέση του καταστρώματος και μέχρι την πλώρη συναντάμε τις καμπίνες των επιβατών. 2κλινες, 4κλινες και Lux καμπίνες συνθέτουν το χώρο. Συνολικά η ΑΡΙΑΔΝΗ διαθέτει 145 καμπίνες και 459 κρεβάτια. Το χειμερινό πρωτόκολλο επιβατών είναι 1539 άτομα ενώ το καλοκαιρινό φτάνει τα 1845 άτομα.

Συνεχίζοντας τη πορεία μας προς τα πάνω, συναντάμε το τελευταίο κοινόχρηστο Deck, το DECK 9. Είναι και το Deck με τους περισσότερους ανοιχτούς χώρους για τους επιβάτες. Στη πρύμη βρίσκουμε το SUNSET VERANDA. Στεγασμένος, ανοιχτός χώρος με bar, για τις ζεστές ώρες του καλοκαιριού. Προχωρώντας συναντάμε άλλη μία παρτίδα αεροπορικών καθισμάτων. Συγκεκριμένα από πίσω προς τα μπροστά, συναντάμε το DELOS LOUNGE, το SYROS LOUNGE, το AMORGOS LOUNGE, το NAXOS LOUNGE, το PAROS LOUNGE και τo MYKONOS LOUNGE. Να σημειώσουμε εδώ ότι όλοι παραπάνω χώροι αποτελούν αεροπορικά καθίσματα οικονομικής θέσης, μ εξαίρεση το MYKONOS LOUNGE, που περιλαμβάνει τα αεροπορικά καθίσματα της Α’ θέσης. Από αυτό το σημείο και μέχρι τη πλώρη, τον χώρο καταλαμβάνουν καμπίνες επιβατών.

DECK 10.Το Deck που καταλαμβάνεται από τις καμπίνες του πληρώματος και από τη Γέφυρα του πλοίου. Μία γέφυρα ευρύχωρη με γιαπωνέζικη φινέτσα. Αρκετά ταμπελάκια με γιαπωνέζικους χαρακτήρες, πάνω στα όργανα, μας θυμίζουν την καταγωγή του πλοίου. Πλήρως εξοπλισμένη με τη τελευταία τεχνολογία. Η θέα προς τη πλώρη απίστευτη. Τα 41 μέτρα περίπου που μας χωρίζουν από τη πλώρη είναι ικανά για να μας γεμίσουν με αισθήματα θαυμασμού γι αυτό το αρχοντοβάπορο.

Ευκαιρία να θυμηθούμε λίγο την ιστορία του πλοίου κάνοντας ένα rewind. Νοέμβριος  2006 και η HELLENIC SEAWAYS ανακοινώνει την αγορά της ΑΡΙΑΔΝΗΣ, την ημέρα καθέλκυσης του ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ, στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Στις αρχές Δεκεμβρίου, φεύγουν μέλη του πληρώματος, από την Ελλάδα, για την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου και την παραλαβή του πλοίου. Στις 9/12/06, σηκώνει την Ελληνική σημαία και ξεκινάει το ταξίδι του για την Ελλάδα και Πλοίαρχο τον cpt  Μανώλη Λούσσα. Το βράδυ της πρωτοχρονιάς του 2007 αγκυροβολεί στην ράδα του Πειραιά και την  επόμενη μέρα δένει στο μόλο της ΔΕΗ, στο Κερατσίνι. Τις επόμενες ημέρες, ξεκινούν οι εργασίες μετασκευής του, σ’ ένα σύγχρονο επιβατικό πλοίο, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της εταιρείας του. Όσο διαρκούν οι εργασίες μετασκευής, οι φήμες βέβαια δίνουν και παίρνουν, για το που θα δρομολογηθεί. Στις 07/06/07, το πλοίο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην δεξαμενή και παραμένει έως τις 15/06/07. Στα μέσα Αυγούστου, η ΑΡΙΑΔΝΗ αφήνει το μόλο της ΔΕΗ για τα πρώτα της δοκιμαστικά στον Σαρωνικό. Ήδη  έχει πάρει μορφή κι εξωτερικά δεν έχει χάσει τίποτα από την όμορφη σιλουέτα της μια την χαρακτηριστική της πλώρη. Στις 19/09/07, κάνει για πρώτη φορά την είσοδο της στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά και λίγες μέρες αργότερα, στις 25/09/07, το πρώτο εμπορικό δρομολόγιο, με αναχωρήσεις καθημερινά και από τον Πειραιά και τα Χανιά, σ’ ένα ταξίδι 6μιση ωρών. Το πλοίο όπως όλα δείχνουν δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά από πλευρά κίνησης κι έτσι στις αρχές του 2008 (13/01/08), ναυλωμένο από την MINOAN LINES , κύριο μέτοχος  στην HELLENIC SEAWAYS, αποδρομολογείται από  την γραμμή Πειραιά-Χανιά και κάνει τις αντικαταστάσεις των πλοίων της, στις γραμμές της Αδριατικής. Στις 13/03/08, επιστρέφει στον Πειραιά και δένει δίπλα στην παγόδα του ΟΛΠ όπου παραμένει έως τις 02/05/08 ξεκινώντας και πάλι δρομολόγια μεταξύ του Πειραιά και του Ηρακλείου. Τα σινιάλα αλλάζουν, η μεγαλόνησος βάφεται στο κίτρινο πλέον φουγάρο του πλοίου και στα πλευρά, το ANEK LINES, όμως το βαθύ μπλε χρώμα της παραμένει. 18/10/08, θα μετακομίσει και πάλι στο λιμάνι της Πάτρας, για τις εκεί αντικαταστάσεις, στα πλοία της  ANEK LINES και θα παραμείνει  μέχρι και τις 18/02/09 που επιστρέφει στον Πειραιά και δρομολογείται και πάλι στην γραμμή του Ηρακλείου, στην θέση του ΚΡΗΤΗ ΙΙ. Αρχές Μαΐου, το πλοίο φοράει και πάλι νέα σινιάλα, αυτά της  ALGERIE FERRIES και στις 13 του ίδιου μήνα αφήνει το Πέραμα, για το Οράν της Αλγερίας, όπου για όλο το καλοκαίρι και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα εκτελεί δρομολόγια μεταξύ Αλγερίας-Μασσαλίας, για λογαριασμό της Αλγερινής εταιρείας, ναυλωμένο από την ANEK LINES. 08/10/09, η όμορφη σιλουέτα κάνει και πάλι την εμφάνιση της στο μεγάλο λιμάνι και άμεσα, λόγω της βλάβης στο ΚΡΗΤΗ Ι, ξεκινάει δρομολόγια στην θέση του, πάντα με τα χρώματα της ANEK LINES. Αφού το ΚΡΗΤΗ Ι είναι έτοιμο να μπει ξανά στα δρομολόγια του, σειρά παίρνει το ΛΙΣΣΟΣ να δέσει για επισκευές μέχρι τις 14/12/09. Στην γραμμή του, η αντικατάσταση έρχεται από την ΑΡΙΑΔΝΗ, την κατά 6 μέτρα μεγαλύτερη περίπου από το ΚΡΗΤΗ ΙΙ, που είχε αντικαταστήσει το ΛΙΣΣΟΣ, στην προηγούμενη ακινησία του.

Και να μαστε εδώ, στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Η ώρα δείχνει 18:00 το απόγευμα και είμαστε καθόλα έτοιμοι για ν αναχωρήσουμε. Αρκετοί κάτοικοι του νησιού έχουν μαζευτεί στο λιμενοβραχίονα για να χαζέψουν την όμορφη φιγούρα. Σιγά σιγά ξεκολλάμε από το γάμμα και με μια αριστερή στροφή συνεχίζουμε το ταξίδι μας προς τη Χίο. Ευκαιρία για μια επίσκεψη στο Μηχανοστάσιο του πλοίου. Εκεί μας υποδέχεται ο Α’ Μηχανικός κ. Λαχανάς Κωνσταντίνος, ο Α/Β Μηχανικός κ. Φαρμάκης Κωνσταντίνος και ο Προιστ. Ηλεκτρολόγος κ. Κότσικας Εμμανουήλ. Με τη συνοδεία του Α’ Μηχανικού, επισκεπτόμαστε όλο το Μηχανοστάσιο και διαπιστώνουμε την πολύ καλή κατάσταση που βρίσκεται αυτό. Εντύπωση μας προκαλεί η ευρυχωρία που υπάρχει σε κάθε σημείο του μηχανοστασίου. Μετά από τη περιήγηση μας, εισερχόμαστε στο control room και έχουμε μία σύντομη κουβέντα-ενημέρωση γύρω από το πλοίο. Η ΑΡΙΑΔΝΗ μας, κινείται από 2 μηχανές N.K.K.-Pielstick 14PC4-2V, ισχύος 23100 ίππων η κάθε μια. Διαθέτει 3 ηλεκτρογεννήτριες DAIHATSU DL28 και μία εφεδρική MBU ,1100 Kw η κάθε μία. Τις μανούβρες της μέσα στα λιμάνια, βοηθάνε τα 2 bow thruster και το 1 stern thruster, ισχύος 1100 Kw το καθένα. Η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει είναι 26knots στο 85% των μηχανών της. Έχει μήκος 195,95m, πλάτος 27m και βύθισμα 6,70m.

Αφήνουμε το Μηχανοστάσιο και βγαίνουμε στο open Deck γιατί η ώρα περνάει και φτάνουμε στο λιμάνι της Χίου. Γύρω στις 20:30 περνάμε τα φανάρια και σε λιγότερο από 10 λεπτά έχουμε δέσει. Για άλλη μία φορά, κόσμος έχει συγκεντρωθεί για ν απολαύσει την ΑΡΙΑΔΝΗ. Η φορτοεκφόρτωση ολοκληρώνεται χωρίς κανένα πρόβλημα και έτσι στις 22:00 αφήνουμε τη Χίο με πορεία προς το μεγάλο λιμάνι. Με ταχύτητα γύρω στα 21-22 knots, σχίζουμε τα κύματα και στις 5:00 το πρωί έχουμε δέσει στη Ηετιώνια Ακτή.

Άλλο ένα ταξίδι έχει φτάσει στο τέλος του. Στεναχωρημένοι γιατί  φτάσαμε στο προορισμό μας, αλλά χαρούμενοι γιατί καταφέραμε και γνωρίσαμε ένα πλοίο που μας κάνει περήφανους . Ότι σχόλιο και να κάνουμε θα ναι περιττό. Βαπόραρος με όλη τη σημασία της λέξης. Με την ευκαιρία αυτού του αφιερώματος, να ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά την ANEK LINES , που έχει καταφέρει μέσα από την ποιότητα και την άψογη εξυπηρέτηση που παρέχει στο επιβατικό κοινό , να είναι μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες στην Ελλάδα.

Ειδικότερα να ευχαριστήσουμε :

Από την ΑΝΕΚ LINES
Tον κ. Βαρδινογιάννη Ιωάννη , Δ/νων Σύμβουλο
Τον κ. Αγγελιδάκη Σταύρο , Αρχιπλοίαρχο
Την κα Σίμου Ειρήνα , Δ/ντρια Marketing
Την κα Γιακουμάκη Βάσω , Δ/νση Marketing

Από το F/B ARIADNE
Τον Cpt Διαμαντή Παπαγεωργίου, Πλοίαρχο
Τον Cpt Κων/νο Αποδιακο, Ύπαρχο
Τον κ. Λαχανά Κωνσταντίνο, Α’ Μηχανικό
Τον Cpt Δημήτριο Τριπολιτσιώτη, Υποπλοίαρχο
Τον Cpt Παναγιώτη Σκανδαλέλη, Υποπλοίαρχο
Τον κ. Λαγουβάρδο Αθανάσιο, Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο
Τον κ. Δαμίγο Αρτέμιο, Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο
Τον κ. Γρηγοράκη Γεώργιο, Προϊστάμενο Οικονομικό

Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις φωτογραφίες από το αφιέρωμα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,211ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
668ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα