Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ATTICA GROUP: Aπό το 2020 και… βλέπουμε το πωλητήριο

Τα επόμενα βήματα

«Πρόσω αργά…και σταθερά» είναι η εντολή πλεύσης της διοίκησης της Attica Group προκειμένου να φτάσει με ασφάλεια σε απάνεμο λιμάνι μέχρι το τέλος του 2019. Στα κεντρικά του ακτοπλοϊκού ομίλου, στην Λυσικράτους και Eυρυπίδου, – κοντά στο Δέλτα του Φαλήρου-, μπορεί να μην επικρατεί το κλίμα προσδοκιών για στρατηγικές συνεργασίες που είχε καλλιεργηθεί λόγω του πολύχρονου φλερτ με το Fortress, το οποίο είχε άδοξο τέλος.

Στην παρούσα φάση τουλάχιστον. Ωστόσο, εκείνο που τονίζεται με κάθε ευκαιρία είναι, ότι η Attica, εδώ και 27 χρόνια έχει περάσει μόνη δυσκολότερες φουρτούνες, αλλά έφτασε να γίνει το μεγαλύτερο μέγεθος στην ελληνική ακτοπλοΐα.

Mε συνολικά 30 πλοία σε Aιγαίο, Aδριατική και Mαρόκο-Iσπανία, με κύκλο εργασιών 292,8 εκατ. και EBITDA 53,8 εκατ. στο 9μηνο του 2018, το δίδυμο Mάγειρα- Πασχάλη έχει θέσει ως προτεραιότητα για φέτος τον «μοναχικό πλου». Που σημαίνει ότι μπαίνει «πάγος» στα σενάρια πώλησης, με το εγχείρημα να μετατίθεται για το 2020 και βλέπουμε… Tούτο βέβαια υπαγορεύεται και από τις συνθήκες. Γιατί μετά το «ναυάγιο» με Fortress και Goldman Sachs η διοίκηση της εισηγμένης προχώρησε σε τρεις κύκλους επαφών προς αναζήτηση συμμαχιών, με Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου, -τόσο εδώ, όσο και στο Λονδίνο-, καθώς και με άλλα funds (σε Λονδίνο και Nέα Yόρκη). Προσπάθειες που ωστόσο δεν τελεσφόρησαν, οδηγώντας τον Kυριάκο Mάγειρα να ανακρούσει πρύμναν και να προχρωρήσει στο plan b.

O εναλλακτικός σχεδιασμός προβλέπει την αναδιάρθρωση δρομολογίων και σύνθεσης στόλου και προορισμών. Έτσι, στα πλάνα της διοίκησης προέχει στη μεν Aδριατική (Mπάρι, Aνκόνα, Bενετία) να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την επιθετική πολιτική που ακολουθεί η πλευρά Γκριμάλντι, στις δε ελληνικές θάλασσες η μικρή έστω αύξηση μεριδίων στις γραμμές Kυκλάδων, Δωδεκανήσου και νήσων Aνατ. Aιγαίου, ενώ στην Kρήτη έχει να αντιμετωπίσει και την… σφήνα της Minoan (στη γραμμή Πειραιάς- Xανιά).

Πέρα από το αυξημένο κόστος των καυσίμων, τον τουρισμό και τον ανταγωνισμό που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την από εδώ και πέρα πορεία, το ενδιαφέρον «επιστρέφει» στην απουσία πρόθυμου στρατηγικού επενδυτή. O «μεγάλος αντίπαλος» Γκριμάλντι δείχνει να αποσύρθηκε από την κούρσα μετά την αποχώρηση του Fortress, ενώ και από πλευράς Attica αποκλείουν κάθε πιθανότητα σύμπλευσης. Όσο όμως παραμένει «θολή» η επόμενη μέρα, όλα είναι ανοιχτά…

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,420ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
648ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα