Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ATTICA GROUP: H ΗSW, το ράλι του πετρελαίου και η Fortress

Εξελίξεις σε εύλογο χρονικό διάστημα αναμένει η αγορά, αναφορικά με τη συμμετοχή της Marfin Investment Group στο μετοχικό κεφάλαιο του ακτοπλοϊκού ομίλου Attica Group και το φημολογούμενο ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει το Fortress Investrment Group, κάτοχος ομολογιών της MIG και της Attica, να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της τελευταίας ως στρατηγικός επενδυτής.

Με δεδομένες τις δημόσιες τοποθετήσεις της διοίκησης της MIG ότι η Vivartia – ο τρίτος μεγάλος επιχειρηματικός βραχίονας του συμμετοχικού ομίλου – δεν πωλείται, στην αγορά εκτιμούν πως αποτελεί θέμα χρόνου να τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα της Attica Group, στο πλαίσιο του εγχειρήματος δανειακής απομόχλευσης που υλοποιούν MIG και Πειραιώς. Η δεύτερη είναι ταυτόχρονα βασικός μέτοχος (με 31,2%) και κύριος δανειστής της MIG, η οποία στο τέλος του 2017 εμφάνιζε συνολικό δανεισμό 1,6 δισ. ευρώ.

Μέτοχοι της Attica Group (στην οποία ανήκουν οι Blue Star, SuperFast Ferries, και πλέον, η Hellenic Seaways) είναι η MIG (MIG Shipping με ποσοστό 69,08% του μετοχικού κεφαλαίου και η η MIG με ποσοστό 10,31%) και η Τράπεζα Πειραιώς, με ποσοστό 11,84%.

Πηγές με γνώση των εν εξελίξει διαδικασιών κάνουν λόγο για τη διενέργεια νομικών και οικονομικών ελέγχων από το Fortress που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο και οδεύουν προς ολοκλήρωση, εάν δεν έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Το due diligence θα επικαιροποιήσει τα δεδομένα για την Attica Group, με το Fortress να διαθέτει ούτως ή άλλως έχει πλήρη εικόνα ως κάτοχος ομολογιών της εταιρείας από το 2014. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων αναμένεται να ανανεωθεί, καθώς πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς.

Το ιαπωνικών συμφερόντων Fortress Investrment Group προ τετραετίας σύναψε στρατηγική συμφωνία με την Attica Group για την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού δανεισμού του ακτοπλοϊκού ομίλου, ύψους 75 εκατ. ευρώ. H Fortress κάλυψε πλήρως την έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου της Blue Star Ferries, θυγατρικής της Attica, Από τα 75 εκατ. ευρώ, τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν σε ομολογιακό δάνειο ανταλλάξιμο μερικώς ή ολικώς με ομολογίες της μητρικής Attica, μετατρέψιμες σε νέες μετοχές Attica, με το fund να μπορεί πλέον να εξασκήσει το δικαίωμα μετατροπής. Στη συνέχεια η Fortress αγόρασε με έκπτωση ομόλογο ύψους 150 εκατ. ευρώ της MIG, το οποίο πούλησε η Eurobank για 130 εκατ. ευρώ, ενώ ενεπλάκη ενεργά στο turn around story του ακτοπλοϊκού ομίλου, που πρόσφατα απέκτησε το 98% των μετοχών της Hellenic Seaways, δημιουργώντας έναν “εθνικό πρωταθλητή” στον κλάδο.

Η MIG έχει γνωστοποιήσει με επίσημη ανακοίνωση της ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα αποδέκτης οποιασδήποτε δεσμευτικής προσφοράς για την εξαγορά της συμμετοχής της στην Attica Group από το επενδυτικό κεφάλαιο Fortress. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως κεφάλαια της Fortress είναι κοινοί ομολογιούχοι δανειστές της MIG με ανεξόφλητο υπόλοιπο 142,5 εκατ. ευρώ, το οποίο εξασφαλίζεται με ενέχυρο επί μετοχών, μεταξύ άλλων, της Attica. Με έτερη ανακοίνωση η Attica υπενθυμίζει ότι τα επενδυτικά κεφάλαια της Fortress είναι ομολογιούχοι δανειστές της, “αφενός κοινού ομολογιακού δανείου και αφετέρου ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές, τα οποία εκδόθηκαν το 2014, χωρίς να έχουν εξασκήσει μέχρι σήμερα οποιοδήποτε δικαίωμα μετατροπής”.

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της HSW από την Attica Group (από 1ης Ιουνίου 2018, η HSW ενοποιείται στην Attica Group με τη μέθοδο της ολικής ενσωμάτωσης) οι όποιες εξελίξεις έχουν επισπευσθεί. Τραπεζικές πηγές ανέφεραν στο Capital.gr. πως σύντομα θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για την πορεία της Attica Group. Είναι δεδομένο, σημειώνουν έμπειροι παρατηρητές, πως η όποια απόφαση δεν θα είναι εύκολη αφού στην εξίσωση εισέρχονται σύνθετοι παράγοντες.

Καίτοι έχουν διατυπωθεί απόψεις από ορισμένες πλευρές που υποστηρίζουν ότι η MIG δεν θα πρέπει να παραχωρήσει ακόμη έναν επιχειρηματικό βραχίονα μετά το “Υγεία”, παράγοντες όπως λ.χ η άνοδος των τιμών του πετρελαίου που επιβάρυνε τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της Attica με 12 εκατ. ευρώ, καθώς και το βάρος που δημιουργεί ο δανεισμός του ομίλου Attica, ύψους 356 εκατ. ευρώ (τέλος Ιουνίου 2018) πρέπει να συνυπολογιστούν.

Η Fortress που πλέον ανήκει στον ιαπωνικό όμιλο Softbank Group και διαθέτει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 41 δισ. δολαρίων, ειδικεύεται στο restructuring επιχειρήσεων μέσω της αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεών τους και στρατηγικής βελτιώσεων στο μοντέλο λειτουργίας και το management τους.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,205ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
671ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα