ΒLUE STAR 1.Μια από τις 2 Ναυαρχίδες ,της BLUE STAR FERRIES,που απολαμβάνουμε πλέον, στα γαλανά νερά του Αιγαίου μας.

Η ναυπήγηση του, ολοκληρώθηκε το 2000 ,στα Ναυπηγεία VanderGiessen-deNoord ,του Ρότερνταμ της Ολλανδίας.Στην Ελλάδα το καμαρώνουμε ,από τις 11 Ιουνίου 2000. Το πλοίο στα πρώτα χρόνια ζωής του, σύνδεσε τη Πάτρα με λιμάνια της Ιταλίας. Στις 22 Ιουλίου 2002, ανοίγει την γραμμή των Δωδεκανήσων, μια δρομολόγηση με πολλές αντιδράσεις και παρασκήνιο .Μετά το κλείσιμο της γραμμής των Χανίων, αντικαταστάθηκε από το Blue Star 2,όπου και επιστρέφει στις γραμμές της Πάτρας με την Ιταλία.Το Γενάρη του 2007 ,αφού υπέστη μια μικρή μετασκευή στο deck 9 (προσθήκη καμπίνων), αναχώρησε για τη Βόρεια Ευρώπη, όπου και δρομολογήθηκε στη γραμμή Rosyth-Ζeebrugge (Βέλγιο-Σκωτία).Η παραμονή του εκεί χαρακτηρίστηκε επιτυχής. Κάτοικοι των περιοχών αυτών αγάπησαν το πλοίο και το αγκάλιασαν από τη πρώτη στιγμή. Τον Σεπτέμβριο του 2008 «επαναπατρίστηκε» και δρομολογήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στη γραμμή Πάτρα-Μπάρι .Σήμερα το απολαμβάνουμε, στη γραμμή Πειραιάς-Ρόδος με ενδιάμεσους προορισμούς. Μαζί με το αδελφάκι του BLUE STAR 2 ,έχουν καταφέρει να εδραιωθούν στη γραμμή αυτή, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη των Δωδεκανήσιων κατοίκων.

Στην ανάπαυλα αυτών των δρομολογίων, βρήκαμε την ευκαιρία, να επισκεφτούμε το πλοίο, στο λιμάνι του Πειραιά και να το γνωρίσουμε καλυτερα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Ημέρα των ερωτευμένων θα πει κανεις,δεν είχαμε άλλη δουλειά να κανουμε?Κι όμως ο «έρωτας» μας για τα πλοία και τη θάλασσα ,δεν άφησε κανένα ενδεχόμενο, για ματαίωση της επίσκεψης. Ετσι πρωί πρωί, φτάνουμε δίπλα στο ΥΕΝ, όπου μας περιμένει ο βάπορας. Έχει μήκος 176 μέτρα και πλάτος 25,7 μέτρα. Μέγιστη ταχύτητα 28 κόμβους και είναι «κτισμένο» σε 10 deck.Μπορεί να μεταφέρει 1890 επιβάτες (θερινό πρωτόκολλο) και 850 οχήματα. Εκείνη τη στιγμή αποβιβάζονται και οι τελευταίες νταλίκες από το πλοίο. Η παρέα γνωστή ,Γιάννης και Κώστας, Μανώλης και Δημήτρης, μετά από την ταυτοποίηση των στοιχείων μας, οδηγούμαστε στο γραφείο του Πλοίαρχου, όπου μας καλωσορίζει μαζί με τον Ύπαρχο. Σε λίγα λεπτά έρχονται και τα καφεδάκια μας και η συζήτηση ανοίγει γύρω από το Πλοίο και όχι μόνο, μια συζήτηση, που μαζί τους , μπορούσε να κρατήσει μέρες . Ήδη έχει περάσει μιάμιση ώρα ,χωρίς να το καταλάβουμε και στην παρέα μας έρχονται , ο Προϊστάμενος Αρχιθαλαμηπόλος μαζί με τον Αρχιθαλαμηπόλο, οι οποίοι θα μας ξεναγήσουν στο μπλε αστέρι!

Πάμε λοιπόν…Η ξενάγηση μας ξεκινά από το Deck 3,όπου είναι και το σημείο εισόδου ,τόσο για τα οχήματα όσο και για τους επιβάτες. Το πλοίο διαθέτει γκαράζ ,τα οποία καταλαμβάνουν ,τα 6 πρώτα Deck του πλοίου. Οι 2 τεράστιοι καταπέλτες οχημάτων οδηγούν τα ΙΧ στα καταστρώματα 1,2 και 3, ενώ τα φορτηγά και λεωφορεία ,στα Deck 3 έως και 6.Ενας μικρότερος καταπέλτης στη δεξιά μεριά της πρύμης, καλωσορίζει τον επιβάτη στο πλοίο.

Εκεί αφού γίνει ο πρώτος έλεγχος από το πλήρωμα, κυλιόμενες αλλά και συμβατικές σκάλες, οδηγούν τον επιβάτη στο Deck 7 ,όπου συναντά τη Reception και όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Αφού ο επιβάτης τακτοποιηθεί, με τη βοήθεια του ευγενέστατου και εξυπηρετικού πληρώματος, έχει τη δυνατότητα, να ξεκινήσει τη περιήγηση του στο πλοίο, από το snack bar που υπάρχει στo πίσω μέρος του Deck 7.Tα τεράστια τζάμια που υπάρχουν στο σημείο εκείνο, βοηθάνε τον επιβάτη ν απολαύσει το καφέ του ,αγναντεύοντας τη θάλασσα. Την υπόλοιπη διάρκεια της παραμονής του στο πλοίο, μπορεί να την αφιερώσει, είτε σε ψώνια, στο κατάστημα με είδη δώρων ,που υπάρχει αμέσως μετά τη reception, είτε στο café ,που υπάρχει στο ίδιο Deck. Eπίσης για τους φίλους της πληροφορικής και του internet ,υπάρχει χώρος, δίπλα ακριβώς από τo χώρο υποδοχής. Επειδή η διάρκεια του ταξιδίου είναι μεγάλη μέχρι το τελικό προορισμό, ο επιβάτης μπορεί να απολαύσει ,γαστρονομικές δημιουργίες, τόσο στο Buffet ,όσο και στο Ala Carte Restaurant ,που υπάρχουν στο ίδιο επίπεδο. Τέλος στιγμές χαλάρωσης ,παρακολουθώντας TV ή διαβάζοντας κάποιο περιοδικό, μπορεί να απολαύσει ο επιβάτης στο σαλόνι που υπάρχει μπροστά ,με θέα τη πλώρη του πλοίου. Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους ,κυριαρχεί η ξύλινη επένδυση, που σε συνδυασμό με τους άνετους καναπέδες και πολυθρόνες που υπάρχουν ,δημιουργείτε μια ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα.Να σημειώσουμε εδώ, ότι οι θέσεις δεν χωρίζονται σε οικονομική και διακεκριμένη.

Ανεβαίνοντας ένα επίπεδο και φτάνοντας στο Deck 8 ,συναντάμε από τη μέση και προς τη πλώρη ,τις καμπίνες των επιβατών.2κλινες και 4κλινες καμπίνες και καμπίνες Lux περιμένουν τον επιβάτη ,να αφεθεί στα χεριά του Μορφέα. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών δρομολογίων ,ο επιβάτης μπορεί ν αναλώσει το χρόνο του στο Αtrium Bar,το οποίο βρίσκεται εκεί, που άλλοτε ήταν ο χώρος της πισίνας. Σήμερα στο χώρο αυτό, δεν υπάρχει πισίνα, αλλά ένας στεγασμένος χώρος με bar και άφθονες θέσεις για τους λάτρεις του καταστρώματος. Στο πίσω μέρος του Deck 8 ,υπάρχει χώρος στον οποίο μπορεί ο επιβάτης να βγει έξω και να απολαύσει την αλμύρα της θάλασσας .

Το Deck 9 καταλαμβάνεται κυρίως από τις καμπίνες του πληρώματος. Στο επίπεδο αυτό εντοπίζουμε και τη κατασκευαστική διαφορά του BLUE STAR 1 από το BLUE STAR 2.Λιγο πριν τον ξενιτεμό του, στο χώρο γύρω από τη τσιμινιέρα ,προστεθήκαν καμπίνες με σκοπό ,να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των εκεί δρομολογίων.

Φτάνοντας στο Deck 10, συναντάμε τη γέφυρα του πλοίου ,το ελικοδρόμιο και το χώρο φύλαξης των κατοικίδιων γέφυρα διαθέτει το πιο σύγχρονο εξοπλισμό, για την ασφαλή πλεύση του πλοίου, δίνοντας παράλληλα και στο πλοίαρχο ,την ευκαιρία ,να ταξιδέψει τους επιβάτες του ,με περισσή άνεση και ασφάλεια. Οι εντυπώσεις που μας άφησε το BLUE STAR 1 είναι καταπληκτικές. Ένα υπέροχο ,σύγχρονο πλοίο, που σέβεται, τόσο τον επιβάτη όσο και το πλήρωμα του. Μακάρι τέτοιου είδους πλοία ,να συνεχίσουν να κοσμούν τις υπέροχες θάλασσες της χώρας μας. Εν κατακλείδι ,να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που μας βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτού του αφιερώματος και είναι οι :

Από την BLUE STAR FERRIES,
Την κα Γρηγορά Χριστίνα , Υπ/νη Marketing

Από το BLUE STAR 1,
1) κ. Παναγιώτη Καραμόσχο , Πλοίαρχο
2) κ. Ιωάννη Μπουρμπουτζόγλου , Ύπαρχο
3) κ. Παναγιώτη Φασούλα , Υποπλοίαρχο
4) κ Χρήστο Ελσιανλη , Δόκιμο Πλοίαρχο
5) κ. Γιάννη Κούλη , Α’ Μηχανικό
6) κ. Ιωάννη Χριστοδουλόπουλο, Προιστ. Οικονομικό
7 ) κ. Ανδρέα Μαντέλη , Προιστ.Αρχιθαλαμηπόλο
8) κ. Αναστάσιο Αλεξάκη , Αρχιθαλαμηπόλο
9) κ. Χρήστο Μιχαλόπουλο , Ναύκληρο

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Tις φωτογραφίες του αφιερώματος, μπορείτε να δείτε, πατώντας πάνω στις έντονες μπλε λέξεις που υπάρχουν διασκορπισμένες μέσα στο κείμενο.

Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις φωτογραφίες από το αφιέρωμα.