Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ, ΠΡΟΙΣΤ.ΑΡΧΙΘΑΛΑΜΗΠΟΛΟΣ ΕΓ/ΟΓ BLUE STAR NAXOS

Στέλιος Κουρκούλης, Προιστάμενος Αρχιθαλαμηπόλος του BLUE STAR NAXOS. Τον γνωρίσαμε πρόσφατα μέσα από το αφιέρωμα που πραγματοποιήσαμε στο BLUE STAR NAXOS, με την ευκαιρία των 10 χρόνων από τότε που ήρθε το πλοίο στην Ελλάδα.Ένας υπέροχος άνθρωπος,σωστός επαγγελματίας που  έχει καταφέρει και έχει αποκτήσει τον σεβασμό όλων των συναδέλφων του. Εμείς σαν www.ellinikiaktoploia.net συνομιλήσαμε μαζί του και ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις γύρω από την ναυτιλία και όχι μόνο.

Προϊστάμενε πες μας δύο λόγια για σένα.
Η καταγωγή μου είναι από την Λακωνία. Ξεκίνησα την καριέρα μου στα πλοία το 1985. Ξεκίνησα από τα κρουαζιερόπλοια του Καβουνίδη και βρισκόμαστε στο 2012 στην BLUE STAR FERRIES. Από τότε έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα, πέρασα από πάρα πολλά κρουαζιερόπλοια και θεωρώ τον εαυτό μου πάρα πολύ τυχερό που κάνω αυτή την δουλειά. Αν ξεκινούσα την καριέρα μου πάλι από την αρχή πάλι το ίδιο θα έκανα , την δουλειά που κάνω τώρα.Ξεκίνησα από το κρουαζιερόπλοιο ΩΡΙΩΝ του κ. Καβουνίδη και συνέχισα στην εταιρία του κ. Παναγόπουλου , στο GOLDEN ODYSSEY και στο ROYAL ODYSSEY , στο STELLA SOLARIS , στο STELLA OCEANIS , στο STELLA MARIS, βαπόρια θρύλοι, εκείνη την εποχή. Χειμώνα-καλοκαίρι δουλεύαμε Καραϊβική και στην Μεσόγειο.Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια με την BLUE STAR FERRIES συμπλήρωσα το puzzle, ταξιδεύοντας σε όλες τις γραμμές , είτε αυτό λέγεται ακτοπλοΐα, είτε αυτό λέγεται  κρουαζιέρα.

Από πού επηρεάστηκες κι έγινες ναυτικός?
Η οικογένεια μου είναι ναυτική , ο πατέρας μου , τα αδέρφια μου , από ένα χωριό τα Βιλανίδια Λακωνίας που ως επί το πλείστον είμαστε όλοι ναυτικοί , άλλοι σε κρουαζιερόπλοια , άλλοι σε φορτηγά.Επηρεάστηκα από φίλους και από πλοία που έβλεπα τότε , όπως το ΔΑΝΑΗ , το ΔΑΦΝΗ , το CROWN ODYSSEY και άλλα πολλά.Αυτό ήταν το όνειρο μου , αυτό ήθελα να κάνω.

Είσαι παντρεμένος, έχεις οικογένεια?
Ναι είμαι παντρεμένος εδώ και 4 χρόνια κι έχω ένα κοριτσάκι 2 μηνών.Ο πεθερός μου είναι κι αυτός καπετάνιος οπότε και η γυναίκα μου είναι από ναυτική οικογένεια.

Στον όμιλο της ATTICA από πότε είσαι?
Στον όμιλο της ATTICA είμαι από το 2007 , αφού πέρασα 10 χρόνια από την CELEBRITY , ένα διάστημα από την MINOAN LINES και ένα διάστημα από την AEGEAN SPEED LINES.Ξεκίνησα στο BLUE STAR NAXOS όπου παραμένω μέχρι σήμερα μ’ ένα μικρό διάστημα στο BLUE STAR ITHAKI και στο BLUE STAR PAROS.Ευχαριστημένος πάρα πολύ από την εταιρία , από την οργάνωση της , από τους προϊσταμένους στα γραφεία. Έχεις αυτούς τους ανθρώπους συνέχεια δίπλα σου.Η εταιρία είναι ανθρωποκεντρική , μπορείς να βασιστείς πάνω της.Η BLUE STAR FERRIES έχει καλά πληρώματα , εκπαιδευμένα , σέβονται αυτό που κάνουν. Όσον αφορά το πλοίο μου , όλοι είμαστε μία οικογένεια , όλα τα τμήματα συνεργάζονται άριστα μεταξύ τους και όλο αυτό το κλίμα βγαίνει και παρά έξω και ιδιαίτερα στον επιβάτη.Το ζητούμενο είναι να μπαίνει ο επιβάτης εδώ μέσα και να ταξιδεύει ασφαλής , να φτάνει στην ώρα του , να εξυπηρετείται σε αυτά που θέλει. Από την στιγμή που πατάει ο επιβάτης το πόδι του στον καταπέλτη μέχρι να καθίσει στην θέση του , πρέπει το πλήρωμα να είναι ευχάριστο και πρόθυμο να τον εξυπηρετήσει. Ο επιβάτης είτε μπει σε κρουαζιερόπλοιο είτε σε πλοίο της γραμμής , τις ίδιες απαιτήσεις έχει , να βρει ένα πλοίο καθαρό και ικανό να τον πάει γρήγορα και ασφαλή στον προορισμό του.

Κάποιο περιστατικό που να σου έχει μείνει έντονα μέσα στο μυαλό σου?
Θυμάμαι μια στιγμή που ήμουνα σε ένα κρουαζιερόπλοιο του κ. Παναγόπουλου , πριν γίνω ακόμα γίνω Προϊστάμενος , σερβίριζα ένα ζευγάρι Ιταλών και καθώς τους σερβίριζα μου δείξανε κάποιες φωτογραφίες από τις διακοπές τους. Εκεί είδα ότι αυτές οι φωτογραφίες απεικόνιζαν το χωριό μου. Τι ποιο όμορφο. Άλλες στιγμές που θυμάμαι ήταν όταν ταξιδεύαμε Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία , με το ROYAL ODYSSEY. Θυμάμαι μας περιμένανε εκεί Έλληνες. Συγκεκριμένα , σε μια πλατεία του Σύδνεϋ στήσανε ελληνικό γλέντι για εμάς. Γενικότερα μου έχουνε μείνει όλα αυτά τα μέρη που έχω ταξιδέψει όπως είναι η Αλάσκα , η Σιγκαπούρη , η Μαλαισία , κ.α.Επίσης δεν μπορώ να ξεχάσω τους λεγόμενους repeaters που ερχόντουσαν στα κρουαζιερόπλοια και ζητούσαν εμένα και μόνο , για να τους εξυπηρετήσω γνωρίζοντας με από προηγούμενα ταξίδια που είχαν κάνει μαζί μας.

Αυτό που έχει καταφέρει η BLUE STAR FERRIES είναι μια φουρνιά έμπειρων ατόμων από το κρουαζιερόπλοια να έρθει και να επανδρώσει επιτυχώς τα πλοία της έτσι δεν είναι?
Πράγματι έτσι είναι και αυτό οφείλεται κυρίως στον κ. Παναγόπουλο και στον κ. Καλασαρίνη. Ο κ. Καλασαρίνης έχει βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο , τον οποίο εγώ ξέρω από την δεκαετία του ‘80 και συνεργαζόμαστε μαζί γύρω στα 25 χρόνια. Προσωπικά τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που με έφερε σε αυτή την εταιρία και συνεχίζουμε να έχουμε μία άριστη συνεργασία.

Υπάρχουν κάποιο άλλοι άνθρωποι που θα ήθελες να ευχαριστήσεις?
Θα ήθελα να ευχαριστήσω αρχικά τον κ. Χρήστο Μανούσο , Δ/ντή Πληρωμάτων τότε στην SUN LINES , τον κ. Μιχάλη Κοκκίνη , Δ/ντή Πληρωμάτων της CELEBRITY και στου ΧΑΝΔΡΗ , τον κ.Mανώλη Τσικαλάκη , Δ/ντή Πληρωμάτων της MINOAN LINES  που μου έδωσε την ευκαιρία και εργάστηκα στο KNOSSOS PALACE , τον κ.Ιωάννη Δεπάστα ,  Δ/νων Σύμβουλο της AEGEAN SPEED LINES και τον κ. Χρήστο Θεοχάρη , Δ/ντή Πληρωμάτων της AEGEAN SPEED LINES , δύο άνθρωποι εξαιρετικοί στα 2 χρόνια παραμονής μου σε αυτήν την εταιρία.Τέλος , να ευχαριστήσω θερμά και τον κ. Θεόδωρο Παπαλάμπρου της Attica για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει καθημερινά σ’αυτό που κάνω !Όλοι αυτοί οι άνθρωποι υπήρξαν στήριγμα στην καριέρα μου. Βέβαια και εγώ με την σειρά μου δεν έδωσα σε κανέναν δικαίωμα , ήμουνα τυπικός  και σωστός και έχω να το λέω ότι έγινα σε μικρή ηλικία Προϊστάμενος.Έγινα Προϊστάμενος σε ηλικία 28 χρονών σε ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια της εποχής του, το CENTURY και αυτό το χρωστάω στον κ. Κοκκίνη και στον κ. Καλασαρίνη.

Τα καινούργια παιδιά αγαπάνε το επάγγελμα?
Λυπάμαι που θα το πω, αλλά αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι δεν έχει έρθει ένα από τα παιδιά που έχω εδώ αυτή τη στιγμή , να μου πει πως θέλω να γίνει Θαλαμηπόλος ή Αρχιθαλαμηπόλος. Τους βλέπω , δεν θέλουν να συνεχίσουν. Θεωρώ ότι επαναπαύονται στο να είναι Επίκουροι.Βέβαια κάποια παιδιά που θα βγάλουν την Σχολή , θα τα βοηθήσουμε να εξελιχθούν και να συνεχίσουν την καριέρα τους. Αλλά γενικότερα δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τα σημερινά παιδιά. Στα χρόνια τα δικά μας πηγαίναμε στις Τραπεζαρίες να δούμε πως πρέπει να σερβίρουμε , πηγαίναμε στις καμπίνες να δούμε πως στρώνεται ένα κρεβάτι. Βέβαια σε κάθε περίπτωση το προσωπικό που έχω είναι πάρα πολύ καλά παιδιά και κάνουνε πάρα πολύ καλά την δουλειά τους.

Υπάρχουν κάποια εφόδια που λείπουν από τα παιδιά που ακολουθούν το επάγγελμα του Θαλαμηπόλου?
Ένα από τα εφόδια που λείπουν από τα περισσότερα παιδιά είναι ότι δεν γνωρίζουν ξένες γλώσσες . Επίσης παλαιότερα υπήρχε το Ala Carte , υπήρχε το Self Service για να μάθουν πώς να σερβίρουν , πώς να φτιάξουν ένα καφέ. Σήμερα με τα Fast Food δυστυχώς δεν τους δίνεται η ευκαιρία. Επίσης μπορεί ένας επιβάτης να είναι αλλεργικός σε ένα φαγητό , πρέπει να ξέρει ο επίκουρος τι να αποφύγει.

Ποια είναι η συμβουλή που θα έδινες σε ένα νέο παιδί που θέλει ν ακολουθήσει το επάγγελμα του Θαλαμηπόλου?
Να είναι υπομονετικοί και να τους αρέσει αυτό που θέλουν να κάνουν. Μην το κάνουν μόνο για καθαρά βιοποριστικούς λόγους. Η Ελλάδα βέβαια είναι συνδεδεμένη με την κρουαζιέρα και δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετά κρουαζιερόπλοια για να δώσουμε κίνητρα στους νέους. Υπάρχει κορεσμός στο επάγγελμα.

Ποια πλοία της ακτοπλοΐας μας ξεχωρίζεις, που έχεις ή θα ήθελες να υπηρετήσεις?
Σίγουρα το KNOSSOS PALACE και τα SUPERFAST.Πλοία άνετα με πάρα πολλούς χώρους για επιβάτες και πλήρωμα. Θεωρούνται κρουαζιερόπλοια.Επίσης και το SPEEDRUNNER IV είναι πολύ καλό ταχύπλοο σε μία γραμμή , αυτή των Δυτικών Κυκλάδων, με ποιοτικό κόσμο. Για μένα όλα τα πλοία είναι καλά. Από την στιγμή που σου δίνουν δουλειά και δουλεύεις  όλα τα πλοία είναι καλά. Και επαναλαμβάνω σε όλες τις εταιρίες που πέρασα ήταν καλά , δεν θα με ακούσει κανείς να κάνω κάποιο παράπονο. Όσα χρόνια είμαι ναυτικός δεν είπα ποτέ ότι θέλω να είναι κοντά στο σπίτι μου.

Τι είναι αυτό που κάνει την BLUE STAR FERRIES να διαφέρει από τις υπόλοιπες εταιρίες?
Το μεγάλο κοινωνικό έργο που προσφέρει η εταιρία στους ανθρώπους και στα νησιά. Πχ, το τελευταίο καιρό η BLUE STAR FERRIES βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης έχει δημιουργηθεί τράπεζα αίματος και η γόνιμη-άγονη γραμμή 2007-2012. Παρουσιάζει και αναδεικνύει πολλά επαγγέλματα στα νησιά που πάνε να σβήσουνε λόγω των δυσκολιών της εποχής που ζούμε. Τεράστιο κοινωνικό έργο που δεν κάνει καμία άλλη εταιρία στην Ελλάδα. Όλα αυτά που παρέχονται μέσα στο πλοίο είναι πιστοποιημένα με ISO. Η πολιτική της εταιρίας , για οτιδήποτε γίνεται , είναι αναρτημένη μέσα σε χώρους του πλοίου και διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή στον επιβάτη.

Η κρίση που διανύουμε σαν χώρα έχει περάσει στην ακτοπλοΐα?
Και βέβαια υπάρχει κρίση στον κλάδο μας. Πριν από 2 χρόνια υπήρχαν τόσα πλοία για να εξυπηρετηθείς. Τώρα είναι λίγα και καλά. Κάθε πέρσι και καλύτερα.Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι ζηλεύω αυτό που κάνετε. Μ’ αρέσουν και εμένα τα καράβια, αφού γυρίζοντας πίσω στην οικογένεια μου, πάλι γι αυτά μιλάω. Είναι το πάθος μου. Θέλω να σας δώσω συγχαρητήρια γι αυτό που κάνετε και συνεχίζετε να είστε δίπλα μας.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που με έχουν βοηθήσει να φτάσω ως εδώ !

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,530ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα