Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

CHAMPION JET 1 – CHAMPION JET 2

Καλοκαίρι 2018. Λίγο πριν από την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών, το ellinikiaktoploia.net ετοιμάζει τις αποσκευές του για την παρουσίαση ενός ακόμη πλοίου της Ελληνικής Ακτοπλοΐας. Αυτή τη φορά όμως δεν θα ταξιδέψει με 1 πλοίο, αλλά με 2 αδελφά ταχύπλοα που ήρθαν στην Ελλάδα πριν από περίπου 3 χρόνια και γρήγορα αγαπήθηκαν από το επιβατικό κοινό. Ο λόγος για τα CHAMPION JET 1 και CHAMPION JET 2 που ανήκουν στον στόλο της SEAJETS, της μεγαλύτερης ακτοπλοϊκής εταιρίας με ταχύπλοα αυτή τη στιγμή στην χώρα μας. Δύο πανέμορφα ταχύπλοα που οργώνουν καθημερινά το Αιγαίο.

Το ταξίδι μας θα έχει σαν αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά όπου θα επιβιβαστούμε στο CHAMPION JET 2, ταξιδεύοντας για Μύκονο και Νάξο. Στη Νάξο θα αφήσουμε το CHAMPION JET 2 για να συνεχίσει το ταξίδι του για Σαντορίνη και Ηράκλειο και θα επιβιβαστούμε στο CHAMPION JET 1, που έρχεται από το Ηράκλειο και πραγματοποιεί το δρομολόγιο Ηράκλειο-Σαντορίνη-Νάξος-Μύκονος-Πειραιάς. Ένας συνδυασμός δρομολογίων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σας παρουσιάσουμε μαζί τα 2 αδελφάκια της INCAT.

Σάββατο πρωί και στην πύλη Ε9 του λιμανιού του Πειραιά, μας περιμένει το CHAMPION JET 2. Στον καταπέλτη συναντάμε τον Ύπαρχο Cpt Γιώργο Συρίγο, ο οποίος μας καλωσορίζει στο ταχύπλοο. Τα πανίσχυρα jet έχουν μπει σε λειτουργία, έτοιμα για να μας ταξιδέψουν στα νερά των Κυκλάδων. Έλληνες επιβάτες αλλά και group τουριστών επιβιβάζονται με τάξη, έτσι ώστε στις 7:00 το πρωί να είμαστε έτοιμοι για την αναχώρηση μας. Στην ώρα μας και έχοντας πάρει άδεια από το PIRAEUS TRAFFIC, σηκώνουμε τους καταπέλτες και σιγά σιγά οδηγούμαστε προς τα φανάρια του λιμανιού του Πειραιά. Σύντομα βρισκόμαστε στην Γέφυρα του CHAMPION JET 2, για να παρακολουθήσουμε από εκεί το ταξίδι μας. Εκεί μας υποδέχεται ο Πλοίαρχος του CHAMPION JET 2, o Cpt Θανάσης Ιωάννου, ένας εξαιρετικός Αξιωματικός και Άνθρωπος. Έχοντας καταγεγραμμένη υπηρεσία αρκετών ετών στα ταχύπλοα, συνεχίζει να μας ταξιδεύει με την εμπειρία του και τις γνώσεις του, με ένα από τα μεγαλύτερα ταχύπλοα της SEAJETS. Μαζί με τον Cpt Γιώργο και την Υποπλοίαρχο Cpt Ελένη Κέλλη, συνθέτουν την ομάδα των Αξιωματικών Γέφυρας του CHAMPION JET 2. Αφήνοντας πίσω μας το λιμάνι του Πειραιά, γρήγορα αναπτύσσουμε ταχύτητα για να μπούμε στο separation και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας. Στην παρέα μας στην Γέφυρα όπως και στα περισσότερα ταχύπλοα, παρίστανται και οι άνθρωποι της Μηχανής, που είναι οι Α’ Μηχανικοί κ.κ. Βαγγέλης Λαζαρόπουλος και Αντώνης Λεοντίτσης μαζί με την ομάδα τους. Να πούμε πως ο Μαστρο Βαγγέλης ήταν αυτός που ταξίδεψε και με τα 2 ταχύπλοα από την Αγγλία και ήρθε μαζί τους στην Ελλάδα. Από τις βαρδιόλες στρέφουμε το βλέμμα μας προς τα πίσω και βλέπουμε τα απόνερα που αφήνουμε με την ταχύτητα των 34 κόμβων που έχουμε αναπτύξει. Μέχρι την άφιξη μας στο νέο λιμάνι της Μυκόνου, αποφασίζουμε να κάνουμε μία βόλτα στους εσωτερικούς χώρους του ταχύπλοου για να το γνωρίσουμε καλύτερα.

Οι κοινόχρηστοι χώροι του CHAMPION JET 2 για τους οποίους υπεύθυνος είναι ο Προιστ.Αρχιθαλαμηπόλος κ.Δημήτρης Μαρκάκης με το επιτελείο του, χωρίζονται σε 2 επίπεδα που στο μεγαλύτερο μέρος τους καταλαμβάνονται από αεροπορικά καθίσματα. Έτσι, στο πρώτο επίπεδο συναντάμε τους χώρους SILVER CLASS και PLATINUM CLASS με τα αεροπορικά καθίσματα, το κεντρικό Bar, την Reception, το Λογιστήριο, το Κατάστημα και τον Παιδότοπο, ενώ στο δεύτερο επίπεδο, συναντάμε τον χώρο CLUB CLASS με τα αεροπορικά καθίσματα και το Bar.

Να επισημάνουμε, πως όλοι οι χώροι είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι ούτως ώστε να εξυπηρετούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους 1000 περίπου επιβάτες που μπορεί να μεταφέρει το CHAMPION JET 2  κατά την διάρκεια του δρομολογίου του.

Από αυτή την περιήγηση μας, εντύπωση μας έκανε η βιτρίνα με τα διάφορα γλυπτά που υπάρχουν στο μπροστινό μέρος του χώρου SILVER CLASS, καθώς και η πολυτέλεια που αποπνέει ο χώρος του PLATINUM CLASS με τα άνετα δερμάτινα καθίσματα.

Εδώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε και στον μεγάλο ανοικτό χώρο που υπάρχει στο πίσω μέρος του επάνω επιπέδου, χώρος με παγκάκια για όσους θέλουν να απολαύσουν τον ήλιο και την θάλασσα. Έχοντας ολοκληρώσει την βόλτα μας στους κοινόχρηστους χώρους, επιστρέφουμε στην Γέφυρα για να ετοιμαστούμε για την άφιξη μας στην Μύκονο.

Στις 10:00 φτάνουμε το λιμάνι του Τούρλου και με μία υπέροχη μανούβρα, δένουμε στο ντόκο. Με την βοήθεια των 2 καταπελτών, η αποβίβαση και επιβίβαση επιβατών πραγματοποιείται ταυτόχρονα, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο που απαιτείται για την συγκεκριμένη διαδικασία.

Με την ευκαιρία αυτή και αφού βρισκόμαστε στο garage του ταχύπλοου, να πούμε πως το CHAMPION JET 2 μπορεί να μεταφέρει 200 Ι.Χ. καθώς και 4 λεωφορεία. Ένα garage αρκετά μεγάλο, που χωρίζεται σε διάφορα επίπεδα. Στο χώρο του garage φιλοξενείται επίσης  ο χώρος για τις αποσκευές των επιβατών, ενώ από εδώ γίνεται και η προώθηση των επιβατών προς τα κοινόχρηστα καταστρώματα.

Ένα δεκάλεπτο μετά την άφιξη μας στην Μύκονο, η αποβίβαση και η επιβίβαση επιβατών και οχημάτων έχει ολοκληρωθεί, οπότε παίρνουμε καταπέλτες και συνεχίζουμε το ταξίδι μας για τον επόμενο σταθμό μας, που είναι η Νάξος.

Με τη βοήθεια του επιτελείου του Μηχανοστασίου του CHAMPION JET 2 και μέχρι να φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό, επισκεπτόμαστε την <<καρδιά>> του ταχύπλοου, η οποία χωρίζεται σε δύο τμήματα, αριστερά και δεξιά. Με αφορμή την παρουσία μας στο χώρο της μηχανής, παραθέτουμε κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά για αυτό.

Το CHAMPION JET 2 έχει μήκος 86,62m, πλάτος 26m και υπηρεσιακή ταχύτητα που αγγίζει τους 40 κόμβους. Είναι ναυπηγημένο στην Αυστραλία το 1996 από την INCAT TASMANIA PTY LTD, με κωδική ονομασία HULL 042. Μέχρι και την αγορά του από την SEAJETS στις αρχές του 2015, ταξίδευε με το όνομα CONDOR EXRPESS για λογαριασμό της CONDOR FERRIES. Έφτασε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ναυπηγεία της Χαλκίδας στις 24 Μαΐου 2015, με Πλοίαρχο τον Cpt Παναγιώτη Πατεράκη. Για την πλεύση του καθώς και για τις μανούβρες στα λιμάνια, φροντίζουν οι 4 κύριες diesel μηχανές  RUSTON 20RK270, καθώς και τα 4 water jets LJ 145D, ενώ για την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται, εργάζονται οι 4 ηλεκτρογεννήτριες CATERPILLAR 3406B.

Έχοντας ολοκληρώσει την περιήγηση μας στο Μηχανοστάσιο, επιστρέφουμε στην Γέφυρα για να πάρουμε μία τελευταία γεύση από το ταξίδι μας με το εντυπωσιακό ταχύπλοο. Στις 10:50 ακριβώς, περνάμε δίπλα από την Πορτάρα και δένουμε στο λιμάνι της Νάξου. Το πρώτο σκέλος του ταξιδίου μας, έχει ολοκληρωθεί. Αποχαιρετώντας τους Αξιωματικούς και το πλήρωμα του CHAMPION JET 2, αποβιβαζόμαστε από το ταχύπλοο περιμένοντας σε λίγες ώρες το αδελφό CHAMPION JET 1, για να επιβιβαστούμε και να επιστρέψουμε πίσω στον Πειραιά.

Μετά από 3 ώρες παραμονής στο νησί της Νάξου, οδηγούμαστε και πάλι στο λιμάνι για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας, αυτή την φορά με το CHAMPION JET 1. Στο βάθος ακούγεται ο βρυχηθμός των μηχανών του ταχύπλοου και σύντομα πίσω από την Στελίδα, κάνει την εμφάνιση του η όμορφη σιλουέτα του CHAMPION JET 1.

Στις 14:00 το μεσημέρι το ταχύπλοο δένει κι εμείς επιβιβαζόμαστε σε αυτό. Όπως και στο αδελφό CHAMPION JET 2, έτσι κι εδώ οδηγούμαστε στην Γέφυρα του ταχύπλοου για να παρακολουθήσουμε από εκεί το ταξίδι μας. Εκεί μας υποδέχεται ο Πλοίαρχος του CHAMPION JET 1 Cpt Γιώργος Βαζούρας, ο Ύπαρχος Cpt Νεκτάριος Κλώνος, ο Υποπλοίαρχος Cpt Σταύρος Φρυσούλης καθώς και ο Α’ Μηχανικός κ. Ηλίας Μουζουκος με το επιτελείο του. Μία εξαιρετική ομάδα με Μαέστρο τον Cpt Γιώργο, που αποτελεί ένα ακόμη διαμάντι της ακτοπλοΐας μας. Μάλιστα με την ευκαιρία να εισημανουμε πως, ο Cpt Γιώργος ήταν και ο Πλοίαρχος που έφερε το CHAMPION JET 1 από το FALMOUTH στην χώρα μας το 2015. Με πορεία βόρεια γρήγορα ανοίγουμε τις μηχανές μας και κατευθυνόμαστε για τον επόμενο προορισμό μας, που είναι η Μύκονος. Λίγο μετά τις 14:45 δένουμε στο λιμάνι του Τούρλου και αρχίζει η επιβίβαση οχημάτων και  επιβατών με τελικό προορισμό τον Πειραιά. Σύντομα και αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, παίρνουμε καταπέλτες και χαράσσουμε πορεία για το πρώτο λιμάνι της χώρας μας.

Κατά την διάρκεια του ταξιδίου φροντίζουμε να περιηγηθούμε τόσο στους κοινόχρηστους χώρους του ταχύπλοου(SILVER CLASS ,PLATINUM CLASS , CLUB CLASSReception, Λογιστήριο, Κατάστημα ,Παιδότοπο, ) που επιμελείται ο Προιστ.Αρχιθαλαμηπόλος κ. Δημήτρης Σοφός με το επιτελείο του, όσο και στους υπόλοιπους χώρους (ΜηχανοστάσιοGarage, Open Deck), για να διαπιστώσουμε τυχόν διαφορές ανάμεσα στα 2 ταχύπλοα. Όσον αφορά την διαρρύθμιση ανάμεσα στα 2 ταχύπλοα είναι σχεδόν η ίδια, με τις διαφορές να είναι ελάχιστες και να περιορίζονται κυρίως στα χρώματα των χώρων και το bar του χώρου CLUB CLASS.

Κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις υπάρχουν στις Γέφυρες των πλοίων, ενώ όλοι οι υπόλοιποι χώροι παραμένουν σχεδόν ίδιοι.

Να τονίσουμε πως το CHAMPION JET 1 κατασκευάστηκε στα ίδια ναυπηγεία που κατασκευάστηκε και το CHAMPION JET 2 το 1997, με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και με κωδική ονομασία HULL 044. Μέχρι και το Μάρτιο του 2015 ταξίδευε με το όνομα CONDOR VITESSE κάτω από τα σινιάλα της CONDOR FERRIES, οπότε και πουλήθηκε στην SEAJETS. Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε στις 14 Μαρτίου 2015 δένοντας στον προλιμένα, έχοντας αγγίξει κατά την διάρκεια του ταξιδίου ταχύτητα μέχρι και τους 42,5 κόμβους.

Χωρίς να έχουν αλλάξει καθόλου οι καιρικές συνθήκες που είχαμε το πρωί, λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα περνάμε τα φανάρια του Πειραιά και δένουμε στην Ε9.

Άλλο ένα ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Οι εντυπώσεις και τα συναισθήματα μας είναι ευχάριστα, αφού καταφέραμε μέσα σε 10 ώρες να ταξιδέψουμε στο Αιγαίο και να γνωρίσουμε από κοντά τα 2 καμάρια της ακτοπλοΐας μας. Θα επιθυμούσαμε να βλέπουμε αυτά τα εκπληκτικά ταχύπλοα να ταξιδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά δυστυχώς αυτό είναι ανέφικτο λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην χώρα μας και επηρεάζουν την ετήσια δρομολόγηση τους. Όπως και να έχει, εμείς είμαστε χαρούμενοι που τα έχουμε κοντά μας και ελπίζουμε να ταξιδεύουμε μαζί τους για πολλά ακόμα χρόνια.

Όπως κάνουμε σε κάθε αφιέρωμα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που μας βοήθησαν για την πραγματοποίηση του και είναι

Από την SEAJETS
Τον κ.Σάκη Κλένη, Commercial Manager

Από το CΑΤΑΜΑΡΑΝ- ΕΓ/ΟΓ  CHAMPION JET 1
Τον Cpt Γιώργο Βαζούρα, Πλοίαρχο
Τον Cpt Νεκτάριο Κλώνο, Ύπαρχο
Τον Cpt Σταύρο Φρυσουλη, Υποπλοίαρχο
Τον κ. Ηλία Μουζουκο, Α’ Μηχανικό
Τον κ. Δημήτρη Σοφό, Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο
Τον κ. Νίκο Σαριδάκη, Προϊστάμενο Οικονομικό
Τον κ. Στέλιο Μαυριανο, Ναύκληρο

Από το CΑΤΑΜΑΡΑΝ- ΕΓ/ΟΓ  CHAMPION JET 2
Τον Cpt Θανάση Ιωάννου, Πλοίαρχο
Τον Cpt Γιώργο Συρίγο, Ύπαρχο
Την Cpt Ελένη Κέλλη, Υποπλοίαρχο
Τον κ. Βαγγέλη Λαζαρόπουλο, Α’ Μηχανικό
Τον κ. Αντώνη Λεοντίτση, Α’ Μηχανικό
Τον κ. Δημήτρη Μαρκάκη, Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο
Τον κ. Νάσο Τούντα, Προϊστάμενο Οικονομικό
Τον κ. Αλέξανδρο Ασημακόπουλο, Ναύκληρο

Πατώντας πάνω στις έντονες υπογραμμισμένες λέξεις μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,666ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα