Δεν υπάρχει καμία εξήγηση στα όσα κακά σέρνει η μοίρα μας, αλλά ας είμαστε έτοιμοι καθημερινά, ώστε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη κακοτοπιά.
Αν τα ζητήματα αφορούν σε καιρικές συνθήκες, σεισμούς, τυχαίο παράγοντα… έχουν και ελαφρυντικά…
Αν όμως, αφορούν σε ανικανότητα, παραλογισμό και ακατάλληλους ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά; Αν κάποιοι λίγοι, αψηφούν τους πολλές χιλιάδες, προκειμένου να ζουν τον δικό τους προστατευμένο κόσμο;
Μετά από πολλούς μήνες και εν μέσω ενός δύσκολου χειμώνα, πλαισιωμένου από “Αριάδνες” και “Βίκτωρες”, η αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νησιών (αμιγώς κρατική διοικητική υπηρεσία) απέρριψε την απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Ζακύνθου, για την μίσθωση – στέγαση των εκδοτηρίων εισιτηρίων πλοίων στη γραμμή Ζακύνθου Κυλλήνης, εντός του λιμανιού!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι, πριν μπούμε σε ζητήματα λειτουργίας του ανιστόρητου ελληνικού δημόσιου τομέα, πριν λειτουργήσουμε “νόμιμα” ή πριν διαπιστώσουμε ότι ο δημόσιος υπάλληλος “έκανε σωστά τη δουλειά του”, ξεχνάμε πως υπάρχουν επιβάτες, οι οποίοι είναι άνθρωποι με αισθήματα, πόδια, χέρια και ανάγκες… οι οποίοι, την επόμενη μέρα θα ταλαιπωρηθούν άδικα!
Τι συμβαίνει
Την περασμένη άνοιξη, το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου αποφάσισε να προκηρύξει τυπικά τις θέσεις στα κιόσκια του λιμανιού, οι οποίες είναι πάρα πολλά χρόνια ΜΙΣΘΩΜΕΝΕΣ στις ναυτιλιακές εταιρίες (σε όλες) που πραγματοποιούν πορθμειακά δρομολόγια. Η διαδικασία έγινε διότι, η προηγούμενη μίσθωση έληξε, όπως λήγουν άλλωστε όλες οι μισθώσεις…
Η απόφαση, πήγε στην αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νησιών για έγκριση και μέχρι να λειτουργήσουν τα άψογα αντανακλαστικά του υδροκέφαλου δημοσίου τομέα, πέρασαν κάποιοι μήνες.
Από την μέρα που έληξε η μίσθωση, μέχρι να εγκρίνει η αποκεντρωμένη, είναι απόλυτα φυσιολογικό να παραμένουν οι εταιρείες στα κιόσκια έκδοσης των εισιτηρίων, αφού μόνο σε εκείνο το χώρο μπορούν να εκδώσουν εισιτήρια για τους επιβάτες. Σαφώς υπάρχουν και τα γραφεία τους στην παραλιακή οδό, αλλά το 70% – 80% των επιβατών και των τουριστών, ανέκαθεν εξυπηρετείται στο λιμάνι.
Ο “παραλογισμός”
Η αποκεντρωμένη απέρριψε το αίτημα του Λιμενικού Ταμείου, διότι θεωρεί ότι είναι παράνομη η παρουσία των εταιριών μέσα στα εκδοτήρια του λιμανιού, αφού η μίσθωση έληξε την άνοιξη του 2016! Για να κριθεί η διαδικασία σύννομη, προφανώς κατά τον προϊστάμενο της αποκεντρωμένης, πρέπει να κλείσουν τα εκδοτήρια να σφραγιστούν και να πάψουν να λειτουργούν έως ότου….
Τι σημαίνει αυτό
Οι επιβάτες της γραμμής, θα σταματήσουν να εξυπηρετούνται στο λιμάνι! Θα τρέχουν στη βροχή και στο κρύο να βρουν εισιτήρια, θα χάνονται πλοία ή θα αργούν να αναχωρήσουν, στην παραλιακή θα γίνει το αδιαχώρητο, όσοι μεταβούν με τα πόδια στο λιμάνι θα κουνάνε το μαντήλι στα πλοία και όλα αυτά θα συμβαίνουν σε πραγματικό ρεαλιστικό χρόνο, μέσα σε χειμερινές συνθήκες που είναι άγνωστες σε όσους απορρίπτουν τη λογική όντας ταμπουρωμένοι στα ωραία τους γραφεία! Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα του νησιώτη.
Απόσπασμα Πρακτικού Λιμενικού Ταμείου
Στη Ζάκυνθο και στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου Ζακύνθου, στις 13-07-2016, συνήλθε στην 8η Συνεδρίαση 2016 η Λιμενική Επιτροπή Ζακύνθου.
Ο Πρόεδρος εισάγει προς συζήτηση θέμα που αφορά την τροποποίηση της υπ’αριθμ. 112/24-11-2014 απόφασης Λιμενικής Επιτροπής Ζακύνθου περί «Παραχώρησης χρήσης χώρου για τα εκδοτήρια των ακτοπλοϊκών εταιρειών γραμμής Ζακύνθου – Κυλλήνης.
Με την ανωτέρω απόφαση είχε παραχωρηθεί χώρος στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοϊκής γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης, στο ήδη υπάρχον λυόμενο εκδοτήριο συνολικού εμβαδού 26,80 τ.μ. το οποίο βρίσκεται εντός της τραπεζοειδούς προβλήτας μόλου Αγ. Διονυσίου και έναντι του σημείου που προσαράζουν τα πλοία της γραμμής Ζακύνθου – Κυλλήνης ως εξής:
1) Παραχώρηση χώρου 8 τ.μ. στην εταιρία «Kefalonian Lines»,
2) Παραχώρηση χώρου 8 τ.μ. στην εταιρία «Levante Ferries» και
3) Παραχώρηση χώρου 10,80 τ.μ. στην εταιρία «Ionian Ferries».
Κατόπιν ο Πρόεδρος προτείνει την τροποποίησή της ως εξής:
1) Παραχώρηση χρήσης χώρου 8 τ.μ. στην εταιρία «Kefalonian Lines» σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 112/24-11-2014 απόφαση Λ.Ε. και
2) Παραχώρηση χρήσης χώρου 18,80 τ.μ. στην «Ionian Group» εντός του ήδη υπάρχοντος λυόμενου εκδοτηρίου που βρίσκεται στο μόλο Αγ. Διονυσίου.
Τέλος παραχώρησης ορίζονται τα 50,00 € ανά τ.μ. ετησίως. Στο παραπάνω ποσό θα γίνεται παρακράτηση ποσού – εισφοράς 3 % επί του ανταλλάγματος χρήσης υπέρ του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού (Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Ν.) μέσω του Λιμεναρχείου Ζακύνθου.
Η παρούσα παραχωρητήρια πράξη-απόφαση έχει τριετή ισχύ, δηλαδή έως την 23-11-2017. Η Λιμενική Επιτροπή ύστερα από διαλογική συζήτηση ψηφίζει υπέρ για το ανωτέρω θέμα. Μάλιστα, σε αυτή αναφέρονταν και οι εγκεκριμένοι όροι και μισθώσεις του παραχωρητηρίου.
Η εντολή στο Λιμεναρχείο
Με έγγραφό του, το Λιμενικό Ταμείο κοινοποιεί την σχετική απόφαση προς την IONIAN GROUP και KEFALONIAN LINES αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “καλείστε όπως άμεσα εκκενώσετε το χώρο εκδοτηρίων στο μόλο Αγίου Διονυσίου καθώς οι εταιρίες σας δεν διαθέτουν την απαιτούμενη παραχώρηση χρήσης χώρου. Η σχετική απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής Ζακύνθου αναφέρεται και αφορά σε πρότερη εικόνα των δραστηριοποιούμενων στον λιμένα Ζακύνθου, ναυτιλιακών εταιρειών που δεν αντιστοιχεί στην παρούσα διαμορφωμένη κατάσταση”.
Επίσης, απευθυνόμενο προς το Λιμεναρχείο ζητά τις δικές του κατά το νόμο ενέργειες.
Υπάρχουν συμφέροντα;
Τα κιόσκια στο λιμάνι έχουν δημιουργηθεί από το λιμενικό ταμείο για αποκλειστική χρήση των ναυτιλιακών εταιριών ώστε να εκδίδουν εισιτήρια και μόνο.
Δεν πρόκειται να μισθωθούν για άλλο λόγο, για άλλη στέγαση ή για άλλο σκοπό.
Άλλωστε οι προδιαγραφές αφορούν στην εξυπηρέτηση των πλοίων.
Στο δια ταύτα
Είναι απορίας άξιο, γιατί η αποκεντρωμένη διοίκηση, προκειμένου να εξετάζει “τυφλά” τη “νομιμότητα”, μπαίνει στη διαδικασία ταλαιπωρίας χιλιάδων ανθρώπων. Τι αλλάζει αν η διαδικασία ολοκληρωθεί με τη λογική της παράτασης ενοικίασης μέχρι την ολοκλήρωση της απίστευτης γραφειοκρατίας, αφού ενδιαφερόμενοι είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι και έχουν δαπανήσει σοβαρά ποσά, για να μετατρέψουν τα κιόσκια σε εκδοτήρια (εκεί μέσα εργάζονται άνθρωποι που έχουν ανάγκη από κάποιες υποτυπώδεις συνθήκες εργασίας);
Χάνει το δημόσιο; Υπάρχει κόλλημα; Υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος να εκδίδει εισιτήρια;
Στο κάτω – κάτω της γραφής, αν κάτι έγινε εκπρόθεσμα ή από παράλειψη υπαλλήλων ή από ανικανότητα προϊσταμένων, τι χρωστάει ο κοσμάκης;;;
Σημείωση:
Με την ίδια λογική, που επεδείχθη η ίδια περισπούδαστη μέριμνα για τόσα άλλα ακίνητα (κτίριο λιμεναρχείου, κτίριο μόλου Αγίου Νικολάου – Πόρτο κλπ…) που ανήκουν στο Λιμενικό Ταμείο και σαφώς έχει κάθε λόγο να επιδιώξει νόμιμες ανταγωνιστικές μισθώσεις με ανοιχτούς διαγωνισμούς, προς πολλούς ενδιαφερόμενους; Εκείνα είναι στο απυρόβλητο, με ληγμένα μισθώματα και οι ιδιοκτήτες εντός;
Πηγή: imerazante.gr