Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Νέο ρεκόρ διακίνησης κοντέινερ από την Cosco μέσω του Πειραιά το 2016

Η δραστηριότητα της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων μέσω του λιμανιού του Πειραιά κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό το 2016, καθώς, όπως ανακοίνωσε χθες η Cosco Shipping Ports, από το ελληνικό λιμάνι πέρασαν συνολικά 3,47 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, αύξηση της τάξεως του 14,4% έναντι του 2015, οπότε αντιστοίχως είχαν διακινηθεί 3,03 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Με τον τρόπο αυτόν, υπερκαλύφθηκε ο στόχος που είχε τεθεί για το 2016 και ο οποίος αφορούσε την επίτευξη αύξησης της τάξεως του 10%.

Παράλληλα, το λιμάνι του Πειραιά αναδεικνύεται πλέον το μεγαλύτερο διεθνές λιμάνι για τον κινεζικό όμιλο, καθώς αποτελεί τον σημαντικότερο κόμβο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων εκτός Κίνας και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το επόμενο λιμάνι. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, μετά τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι για την Cosco εκτός της Κίνας, ήταν εκείνο του Σουέζ (Suez Canal Container Terminal S.A.E.), όπου διακινήθηκαν συνολικά 2,954 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, σχεδόν 500.000 λιγότερα από το ελληνικό λιμάνι. Μάλιστα, ενώ στον Πειραιά η σχετική δραστηριότητα αυξήθηκε πέρυσι με διψήφιο ποσοστό, στην εγκατάσταση του Σουέζ καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 13,8%.

Συνολικά, ο όμιλος της Cosco διαχειρίστηκε 95 εκατ. εμπορευματοκιβώτια το 2016, έναντι 90,48 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων, με τη σχετική δραστηριότητα να καταγράφει άνοδο της τάξεως του 5,1%. Ωστόσο, οι διεθνείς δραστηριότητες (εκτός Κίνας δηλαδή) του κινεζικού ομίλου ήταν εκείνες που τροφοδότησαν την άνοδο, καθώς σε αυτές καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 36,8%, σε 13,58 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, έναντι 9,9 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων το 2015. Μάλιστα, όπως τονίζουν ήδη αρκετοί αναλυτές, η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί και κατά το τρέχον έτος, καθώς η κινεζική οικονομία συνεχίζει να επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα τα λιμάνια που βρίσκονται εκτός της Κίνας, όπως εκείνο του Πειραιά, να αποκτούν όλο και πιο καθοριστικό ρόλο για τη μελλοντική ανάπτυξη της Cosco Shipping Ports.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Morgan Stanley, ο κινεζικός όμιλος διαχείρισης λιμένων έχει «κληρονομήσει» σειρά λιγότερο ανταγωνιστικών λιμενικών εγκαταστάσεων στην Κίνα από την China Shipping Ports Development, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου της Cosco, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι. Τα εν λόγω λιμάνια κρίνονται περισσότερο ευάλωτα στις δομικές αλλαγές που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο στον λιμενικό κλάδο παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να προβλέπεται στασιμότητα του όγκου των φορτίων που θα διακινηθούν από την Cosco φέτος. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, τα λιμάνια που θα δεχθούν τις μεγαλύτερες πιέσεις είναι εκείνα που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στο διαμετακομιστικό εμπόριο, περιορισμένη πρόσβαση και συνδεσιμότητα με την ενδοχώρα και λιγότερο ανταγωνιστικές υποδομές. Στην Κίνα ιδίως, τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη έκθεση στο εσωτερικό εμπόριο αναμένεται να εμφανίσουν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τα λιμάνια που δραστηριοποιούνται περισσότερο στις αγορές του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Cosco στρέφει την προσοχή της στην περαιτέρω ανάπτυξη της διεθνούς της παρουσίας, με τον Πειραιά να βρίσκεται στο επίκεντρο. Πέραν της κατασκευής του νέου δυτικού προβλήτα ΙΙΙ, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο την ετήσια δυναμικότητα του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (από τα 3,7 εκατ. σε 6,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια όταν ο προβλήτας βρεθεί σε πλήρη ανάπτυξη), η εταιρεία αναμένεται να τονώσει και την κίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον προβλήτα Ι, που σήμερα επί της ουσίας υπολειτουργεί.

kathimerini.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,210ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
670ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα