Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

cpt ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΛΟΥΜΠΗΣ, ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΕΓ/ΟΓ SUPERFAST XII

Κυριακή μεσημέρι και το ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ, βρίσκεται μέσα στο SUPERFAST XII, λίγο πριν αναχωρήσει για το δρομολόγιο του για το Ηράκλειο της Κρήτης. Αιτία ο καφές που αποφασίζουμε να πιούμε, με ένα μεγάλο όνομα της ακτοπλοΐας μας, τον πλοίαρχο του SUPERFAST XII ,cpt Χαράλαμπο Παλουμπή. Μαζί του θα συζητήσουμε,  τόσο για τη καριέρα του, όσο και για διάφορα θέματα της ναυτιλίας μας .

Cpt καλημέρα. Να σ ευχαριστήσουμε για τη τιμή που μας κάνεις, να έχουμε μια κουβέντα μαζί σου και να ξεκινήσουμε ρωτώντας, πως ξεκίνησες το ναυτικό επάγγελμα.
Το ναυτικό επάγγελμα, το ξεκίνησα καθαρά για λόγους επιβίωσης, κατά τύχη. Στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου, έδωσα στη Σχολή και πέρασα. Φυσικά είμαι από ναυτική οικογένεια, το είχα μέσα μου αλλά δεν το είχα σκεφτεί τότε ότι θα γίνω ναυτικός. Τελικά έγινε.

Καταγωγή?
Κεφαλονιά. Από το βόρειο μέρος της Κεφαλονιάς, κοντά στο Φισκάρδο το χωριό μου, Πατρικάτα λέγεται.

Και περνάς σε ποια σχολή?
Στη Σύρο.Το καλοκαίρι πριν πάω στη σχολή, είχε  περάσει ο πατέρας μου που ήταν θερμαστής σε αμερικάνικα καράβια, από τη Σύρο και πήγα με τη μητέρα μου να τον δούμε. Μ άρεσε το μέρος , η σχολή του Ασπροπύργου είχε και μεγάλο συναγωνισμό, δήλωσα τη Σύρο και πέρασα. Εκεί είχα συμμαθητές , 2 άτομα που είναι γνωστά σήμερα,ο κος Κελαιδόπουλος και ο κος Μανωλάκος που είναι Λιμενάρχης τώρα.

Τελειώνεις τη σχολή και ξεκινάς?
Ξεκινάω στην εταιρία του Εμπειρίκου, με ένα φορτηγό, μετά σε ένα γκαζάδικο της ίδιας εταιρίας, το Πασαντένα και συνέχισα εκπληρώνοντας τη θητεία μου στο Ναυτικό. Όταν τελείωσα τη θητεία μου, πήγα με του Κουμάνταρου για πολύ λίγο και από το 1984 σε αυτά εδώ τα πλοία.

Συνεχίζεις έτσι στην ακτοπλοΐα……..
Έχω κάνει πολύ λίγο στο Πειραιά, με το Παναγία Τήνου και τον Απόλλωνα  Εξπρές 2. Ένα χρόνο με το Καπετάν Αλέξανδρος στη Ραφήνα και τα υπόλοιπα στη Πάτρα. Στη Πάτρα πήγα στη Λίμπρα, μία Κεφαλλονίτικη εταιρία του Γιαννουλάτου. Είχε τα πρώτα ro/ro για νταλίκες .Ξεκίνησα με το Άτλας  2, το μετέπειτα Καπετάν Αλέξανδρος, μετά με το Άτλας 4 και μετά με τα ποστάλια της ΕΛΜΕΣ, το Εγνατία, το Λυδία , το Ποσειδωνία.

Και ακολούθησε η SUPERFAST FERRIES……..
Έχω κάνει στα SUPERFAST 1,2,4,5,6,11 και 12.

Έτυχε να παραλάβεις κάποιο «κόκκινο» νεότευκτο?
Το SUPERFAST 2 αλλά σαν Υποπλοίαρχος που είχα πάει, αλλά δεν έκατσα πολύ και έφυγα. Είχα πάει το 1995 για 4 μήνες. Δεν μπορούσα να συνηθίσω το κλίμα και ξαναγύρισα το 1999 ύστερα από προτροπή του κ.Καλασαρίνη, ο Δντής Πληρωμάτων της SUPERFAST FERRIES.

Από τότε εκεί……….
Μέχρι να βγω στη σύνταξη. Ευτυχώς που βρέθηκε η SUPERFAST FERRIES και ο κος Παναγόπουλος και μας αναβάθμισε στη Πάτρα.

Πέρσι το Μάρτη έρχεται το SUPERFAST XII ……….
Και ερχόμαστε να “πολεμήσουμε” στη Κρήτη, στη Μάχη της Κρήτης. Καλά είναι και εδώ, αλλά η Πάτρα είναι αλλιώς, πιο ξεκούραστη. Εδώ το καλό είναι, ότι είσαι στο σπίτι σου κάθε μέρα.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τα λιμεναρχεία?
Τυπικές σχέσεις, τίποτε περισσότερο.Οι αξιόλογοι λιμενικοί είναι αυτοί που εργάζονται στα V.T.S και στην επιθεώρηση.

Καπετάνιε υπάρχουν άτομα που σε βοήθησαν?
Εγώ όπως με βλέπεις, είχα κάνει 10 χρόνια Ύπαρχος, σε γέφυρα δεν ήμουν ποτέ. Πρύμη και γκαράζ. Και στην ακτοπλοΐα όσο ήμουν, ή σε parking δούλευα ή σε πλοίο το ίδιο ήταν. Υπάρχουν όμως 2-3 άνθρωποι ,ο καπετάν Κώστας Θεοχάρης από το Γαλαξίδι ,παλιός στην ακτοπλοΐα ο οποίος και με βοήθησε και μου είχε εμπιστοσύνη και με είχε στη γέφυρα. Ένας άλλος καλός άνθρωπος που έκανα μαζί του ήταν ο καπετάν Γεράσιμος Λεγάτος, ο καπετάνιος του Ionian Galaxy,ο οποίος ήταν σοφός άνθρωπος και τέρας ψυχραιμίας. Επίσης ο παλιός καπετάνιος του Κεφαλονιά, που είναι συνταξιούχος πια, ο καπετάν Μάκης Παξινός, που με βοήθησε πολύ. Εδώ ν αναφερθώ και σε άτομα που μ έχουν βοηθήσει σε αυτή την εταιρία που βρίσκομαι τώρα και είναι ο κος Σκούτας, Δντης Ναυτιλιακού και Τεχνικού Τομέα, ο καπετάν Κώστας ο Καιτατζής και ο κος Καλασαρίνης, Δντης Πληρωμάτων.

Στους νέους ναυτικούς δείχνεις?
Εγώ ναι αλλά επειδή αυτό είναι εγωιστικό, στο Πειραιά είμαστε, κάντε μία βόλτα και ρωτήστε τους.

Τα νέα παιδιά ακολουθούνε το ναυτικό επάγγελμα?
Κοιτάξτε, οι σχολές γεμάτες είναι .Πόσοι τελειώνουν αυτό σχετικό είναι. Πάντως όσοι έρχονται στη SUPERFAST FERRIES και ξεκινάνε τη καριέρα τους εδώ, μπορώ να πω ότι έχουν φτάσει μέχρι και καπετάνιοι.

alt

Μετά από ένα χρόνο παραμονής στη γραμμή του Ηρακλείου, τι θα επέλεγες, Κρήτη, Αιγαίο ή Αδριατική?
Τώρα στα 50 μου τι να κάνω εγώ στο Αιγαίο. Υπάρχουν άλλοι καπετάνιοι με μέλλον να πολεμήσουν στο Αιγαίο. Το Αιγαίο είναι λίγο βαρύ. Πρέπει να είσαι νέος ,να αντέχεις. Τα καράβια βέβαια είναι καλά πλέον. Θυμάμαι κάποτε πηγαίναμε να κάνουμε με το Παναγία Τήνου πλαγιοδέτηση στη Μύκονο με βοριά. Την κάναμε κάθε μέρα όμως. Τώρα τα πλοία είναι θηρία.

Τα λιμάνια έχουν μείνει ίδια όμως………..
Όλη η ακτοπλοΐα της Ελλάδας δουλεύει, από το φιλότιμο των εταιριών, που βάζουν τα καράβια τους να δουλέψουν, γιατί εγώ άμα είχα καράβι, δεν θα το βάζα στην ακτοπλοΐα, και στο φιλότιμο των πληρωμάτων.

Με την ευκαιρία αυτής της συζήτησης να πούμε ότι με το SUPERFAST XII, έχεις μπει 2 φορές στο λιμάνι της Μήλου
Κοιτάξτε, άμα μπούμε στο λιμάνι της Μήλου και έχει αέρα και κάνουμε δυνατή κίνηση, δεν πιστεύω να μείνει το νησί στη θέση του. Ο ντόκος θα εξαφανιστεί σίγουρα. Τη πρώτη φορά που μπήκαμε με την έγκυο στη Μήλο, μου λέγε ο Ύπαρχος πως πάταγε στη προβλήτα και τρανταζόταν όλη. Και ήταν μπουνάτσα……..Άμα έχει καιρό και χρειαστεί να κάνουμε πρόσω-ανάποδα για να κρατηθούμε, τι θα γίνει?

Ποιο από τα πλοία που έχεις περάσει σου αρέσει περισσότερο?
Μου άρεσε ο Ποσειδώνας που έπιασα καπετάνιος και το Δήλος από τα παλιά. Και φυσικά αυτά εδώ……

Είσαι σε ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα πλοία του Αιγαίου. Ποιο από τα υπόλοιπα πλοία του ελληνικού στόλου  που υπάρχουν θα ήθελες να καπετανέψεις  στο μέλλον?
Όσο μεγαλώνεις τα κριτήρια σου δεν είναι μόνο το καράβι. Είναι και άλλα. Ας πούμε όλα τα Blue Star μια χαρά είναι. Τώρα αν ήθελα να κάνω σε κάποιο…….. Ένα yacht θα μου άρεσε………(γέλια)

Εάν σου λέγανε να πας τώρα σε ένα ταχύπλοο θα πήγαινες?
Όχι!!!

Ποια θάλασσα είναι πιο δύσκολη, το Αιγαίο ή η Αδριατική?
Εγώ παιδία 9 μήνες είμαι εδώ , θάλασσα δεν έχω καταλάβει. Στην Αδριατική ήταν δυστυχία όταν είχε θάλασσα. Με το συγκεκριμένο βαπόρι έχει τύχει να κόψουμε στα 15 μίλια, εδώ πάμε όλο το δρόμο. Δύο καιροί πιάνουν την Αδριατική, ο νοτιοδυτικός και ο βορειοανατολικός. Έχει τύχει φορές ,τα πλοία που εκτελούμε τη γραμμή της Ανκόνα, να πάμε μέσα από τα νησιά της Κροατίας. Εκεί μιλάμε για μεγάλο ύψος κύματος. Εδώ η ταλαιπωρία του Αιγαίου είναι ο αέρας που δεν προλαβαίνει να σηκώσει θάλασσα και τα λιμάνια.

Οικογένεια και ναυτικός?
Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα. Άμα δεν έχεις διαλέξει τη σωστή γυναίκα ή όλα σου πάνε στραβά, μιλάμε για δυστυχία. Τα παιδιά μου εγώ τώρα που μπορώ να το δω, δεν τα βλέπω φοιτητές και τα δύο έχουν ωράριο νυχτερινό. Έχουν μεγαλώσει .Τώρα που μπορώ να τα δω, δεν μπορώ. Η μάνα σε οικογένεια ναυτικού πρέπει να είναι και μάνα και πατέρας. Γίγαντας. Εγώ το πατέρα μου τον είδα 6 χρονών. Ήρθε στο σπίτι κι εγώ κρυβόμουν. Έκανα χρόνια να συνειδητοποιήσω τη λέξη πατέρας. Κι όταν τη συνειδητοποίησα ήταν εποχή που δεν υπήρχαν δουλειές πια εδώ. Είχαμε κάποιους συγγενείς στην Αμερική και του κάνανε πρόσκληση και πήγε εκεί. Έκανε 1 χρόνο να γυρίσει να κάνει το μπάρκο του, γύρναγε από τη Ν.Υόρκη για κανα μήνα και ξανάφευγε. Έτυχε να λείπει και 2 χρόνια. Η οικογένεια μου είναι όλοι ναυτικοί. Ο παππούς μου ήταν και αυτός ναυτικός, θερμαστής για την ακρίβεια. Έχω φωτογραφίες που είναι με το τζην, με το ζωνάρι και το φουλάρι στο λαιμό. Ο οποίος μετά το πόλεμο δούλεψε λίγο ακόμα και μετά ασχολήθηκε με τα κτήματα του στη Κεφαλονιά. Με το σεισμό της Κεφαλονιάς το 1953 το νησί καταστράφηκε. Όλοι γίνανε ναυτικοί και μετανάστες. Τα βιώματα όμως μένουνε. Γυρνώντας από το πρώτο μου μπάρκο ο παππούς μου ήταν ετοιμοθάνατος και με παίρνουν τηλέφωνο οι γονείς μου να πάω στη Κεφαλονιά να τον δω. Πάω εκεί και ενώ ήταν αναίσθητος ,σε αφασία, μου πιάνει το χέρι και μου λέει, πες μου τι δεν σου άρεσε που ταξίδεψες. Του λέω Παππού όλα ωραία, όλα καλά αλλά δεν μ άρεσαν τα αυγά και τα μπέικον κάθε πρωί. Κι εκείνη τη στιγμή ξυπνάει από το λήθαργο και  με «στολίζει». Ξέρεις τι ξύλο έχω φάει εγώ για να τρως εσύ μπέικον και αυγά? Μετά από μια μέρα πέθανε. Ήταν η τελευταία του αναλαμπή. Και ο πατέρας μου 50 χρόνια στη θάλασσα, πέθανε σε μια κουταλιά νερό. Έπαθε ανακοπή καρδιάς ενώ βρισκόταν στη θάλασσα. Σε όλους τους πολέμους που είχε κάνει η Αμερική είχε πάει αφού τα εμπορικά πλοία ήταν επανδρωμένα με μετανάστες, φθηνό κρέας τότε. Και είχε ξεκινήσει το 1992 ο πόλεμος στο Κουβέιτ και μου λέγε βρε Μπάμπη να χα τώρα το ναυτικό φυλλάδιο να πήγαινα…………………..

Έχει μυστικά η μανούβρα?
Κοίταξε να δεις. Είναι πολλοί  που τη μανούβρα τη διαφημίζουν. Εγώ δεν το θεωρώ τίποτα ιδιαίτερο. Έναν καλό υπολογισμό του καιρού να κάνεις, τις συνθήκες του λιμανιού, τις συνθήκες του εαυτού σου να ξέρεις ποιος είσαι ,τι είσαι και τι μπορείς να κάνεις ,τις δυνατότητες του καραβιού και η μανούβρα πέτυχε. Τώρα άμα υπερεκτιμήσεις τις δυνατότητες σου μπορεί να την πατήσεις. Θέλει εξοικείωση πιο πολύ. Κάθε μέρα είναι νέα μέρα. Άμα σε φάει η ρουτίνα έχεις «καθαρίσει» στη συγκεκριμένη δουλειά.

Ποιες είναι οι σχέσεις γέφυρας και μηχανής?
Οι μηχανικοί είναι η ψυχή του καραβιού. Είναι οι άνθρωποι που ιδρώνουν. Εμείς δεν ιδρώνουμε. Και ο άνθρωπος που δουλεύει και ιδρώνει έχει μυαλό πιο ξεκάθαρο από εμάς. Και είναι πιο καλοπροαίρετος. Αυτή η κόντρα που υπήρχε από παλιά υπάρχει. Έχουν το σύνδρομο της εξουσίας . Θέλουν να την έχουν και δεν την έχουν. Αλλά εμένα δεν με ενοχλεί.

Θα ήθελες να ευχαριστήσεις κάποιον ιδιαίτερα για όλα αυτά τα χρόνια της καριέρα σου?
Έχω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη SUPERFAST FERRIES και σε καμία άλλη εταιρία. Και με τη διοίκηση του κ.Παναγόπουλου και με τη τωρινή διοίκηση του κ.Βέττα.

Ομάδα που υποστηρίζεις?
Μένω στο Πειραιά, είμαι Ολυμπιακός αλλά δεν ασχολούμαι γιατί τα έκτροπα και τα επεισόδια με στεναχωρούνε.

Δύο λόγια για τα άτομα που λέγονται καραβολάτρες……
Κοίταξε. Σε ανθρώπους που είναι καλοπροαίρετοι και ασχολούνται με το αντικείμενο ως αντικείμενο και δεν ασχολούνται με κρίσεις τους σέβομαι. Σε κακοπροαίρετους και σε άτομα τα οποία είναι υπέρ μίας και μόνο εταιρίας δεν ασχολούμαι. Γυρίζω τη πλάτη.

Κλείνοντας δύο λόγια θέλουμε να μας πεις για το EΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ
Παιδιά συνεχίστε. Όσο είστε καλοπροαίρετοι και ασχολείστε μόνο με το αντικείμενο χωρίς κρίσεις και επικρίσεις ,συνεχίστε για το συγκεκριμένο αντικείμενο που λέγεται καράβι. Εάν κάνετε το  λάθος και ασχοληθείτε με εταιρίες ,κάνετε κρίσεις για ανθρώπους, θα σαστε σε άλλους αγαπητοί και σε άλλους μισητοί. Οπότε ή τα έχετε όλα ή έχετε τα μισά. Διαλέγετε και παίρνετε

Να σε ευχαριστήσουμε και να σου ευχηθούμε καλή συνέχεια, καλά ταξίδια και ο Άγιος Νικόλαος να είναι μαζί σας. Καλές γιορτές.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,031ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
642ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα