Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Διαφάνι. Εντυπωσιακή αλλά και δύσκολη επιχείρηση για την ανάσυρση καδένας και άγκυρας του ΠΡΕΒΕΛΗΣ

του Μανώλη Δημελλά

Ακόμη μια υποβρύχια εργασία στα νερά της Καρπάθου ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία από ντόπια καταδυτική ομάδα.

Οι έμπειροι δύτες Νικόλας Παραγυιός και Ντίνος Πρωτόπαπας, καθώς και οι συνεργάτες τους στην ξηρά, κατάφεραν μετά από διήμερη εργασία να τραβήξουν από το βυθό την άγκυρα, καθώς και την 300μετρη καδένα της, που στις 9 Νοεμβρίου 2020 είχε χάσει το ΠΡΕΒΕΛΗΣ! Το συνολικό βάρος άγκυρας και καδένας φτάνουν περίπου τους 40 τόνους.

Η επιχείρηση ξεκίνησε την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 λίγο πιο έξω από το λιμάνι του Διαφανίου στην Β. Κάρπαθο. Για τους δυο δύτες και την ομάδα τους χρειάστηκε δουλειά μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, ώστε να καταφέρουν και να ολοκληρώσουν το στόχο τους.

Όπως μας εξήγησε ο Νικόλας Παραγιός, αν και δεν ήταν μεγάλο βάθος, κοντά στα 10 μέτρα, η όλη προσπάθεια δεν ήταν καθόλου εύκολη, μάλιστα σε κάποια σημεία ήταν επικίνδυνη.

Αρχικά έδεσαν περίπου 15 μπαλόνια πάνω στην 300μετρη αλυσίδα κι αυτά την ανέβασαν στην επιφάνεια της θάλασσας. Στη συνέχεια  έδεσαν και τράβηξαν την αλυσίδα στη στεριά.

Έπειτα έδεσαν στην άγκυρα τα μπαλόνια και αυτά την ανέβασαν στην επιφάνεια της θάλασσας. Με προσεκτικές κινήσεις, έχει βάρος περίπου 7,5 τόνους, βγήκε από το νερό.

Για τους δύτες, όπως και την ομάδα τους στην στεριά, η προσπάθεια είναι επικίνδυνη κοπιαστική και επίπονη, ωστόσο όλοι εμείς, που χαζεύουμε τις εντυπωσιακές εικόνες, μάλλον χανόμαστε στα χρώματα και τη σιωπή του βυθού κι αναπολούμε τις δικές μας στιγμές στη θάλασσα.

Ο δύτης Νικόλας Παραγιός
Ο δύτης Ντίνος Πρωτόπαπας

 

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,680ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα