Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΔΙΑΓΟΡΑΣ


50 Ώρες στο Αιγαίο.

Καταρχάς, να σας ευχαριστήσουμε, για την αγάπη που δείξατε στο νέο μας site και μας δώσατε δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας.Η στήλη με τα Αφιερώματα στα πλοία της Ελληνικής Ακτοπλοΐας που υπήρχε στο Blog, καλώς ή κακώς, ήταν αυτή που είχε και τους περισσότερους θαυμαστές. Με αναλυτικές περιγραφές και εικόνες, χωρίς περιττά λόγια και με συναίσθηση του έργου που επιτελούν οι ναυτικοί μας, συνεχίζουμε και θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάζουμε όσο καλύτερα μπορούμε τα πλοία και αυτούς που τα υπηρετούν.
Μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα επανερχόμαστε στα αφιερώματα μας και επιλέγουμε να σας παρουσιάσουμε, ένα πλοίο που για μικρό χρονικό διάστημα τοποθετήθηκε σε μία άγονη γραμμή και κατάφερε να τα βγάλει σε πέρας. Γνωρίζοντας ότι ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, αποφασίζουμε να εκτελέσουμε το ταξίδι αυτό, από Θεσσαλονίκη μέχρι Ρόδο, χωρίς όμως να παραμείνουμε εκεί.Το ταξίδι συνεχίζεται μέχρι το Πειραιά, για να μπορέσουμε να σας δώσουμε όλες τις παραμέτρους και τις δυσκολίες που έχει ένα δρομολόγιο άγονης γραμμής, σε σχέση με ένα δρομολόγιο που εκτελείται ανελλιπώς. 
Οι καθιερωμένες συνεννοήσεις με την BLUE STAR FERRIES για  ακόμα μία φορά είναι επιτυχείς, οπότε δεν μας απομένει τίποτα άλλο, από το να ετοιμάσουμε τις αποσκευές μας και να οδεύσουμε προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η ημερομηνία κλειδώνει για τη Παρασκευή 11/9/09. Το δρομολόγιο που θα εκτελέσουμε είναι από Θεσσαλονίκη για Σίγρι -Χίο-Καρλόβασι-Κάλυμνο-Κω-Ρόδο. Εκεί θα παραμείνουμε για 5 ώρες και θ αποπλεύσουμε τη Κυριακή στις 2 το πρωί για Τήλο-Νίσυρο-Κω-Κάλυμνο-Αστυπάλαια-Νάξο-Πάρο, με τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Ένα ταξίδι 50 ωρών μέσα στο Αιγαίο………Η πρόκληση μεγάλη αλλά ταυτόχρονα υλοποιήσιμη. 
 Φτάνουμε στο λιμάνι της
Θεσσαλονίκης, λίγο πριν της 6 το απόγευμα της Παρασκευής. Ο καιρός μουντός και ελαφριές ψιχάλες αρχίζουν να πέφτουν. Από μακριά βλέπουμε να ξεπροβάλει η γνώριμη φιγούρα του ΔΙΑΓΟΡΑ. Με αργές κινήσεις δένει στο «γάμμα», δίπλα από την αποθήκη Νο8. Η χαρά μας μεγάλη, αφού η αναμονή μας γρήγορα θα λάβει τέλος και θα εισέλθουμε στο βαπόρι.
Μέχρι να αποβιβαστούν οι επιβάτες με προορισμό τη Συμπρωτεύουσα, αποφασίζουμε να κάνουμε μία βόλτα γύρω από το πλοίο. Ψαράδες γρήγορα παίρνουν θέση μπροστά στη πλώρη του ΔΙΑΓΟΡΑ. Η ψαριά πρέπει να συνεχιστεί και δεν υπάρχει χάσιμο χρόνου. Από τη σύντομη βόλτα μας στο
λιμάνι, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι τα έργα υποδομής είναι ελάχιστα. Θα πει κάποιος, αφού τα δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη είναι λιγοστά, τι έργα να γίνουν στον επιβατικό σταθμό. Κι όμως οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας αναζητούν την ακτοπλοϊκή τους σύνδεση με τα νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, οπότε να η ευκαιρία να ξεκινήσει και να λειτουργεί και το χειμώνα η γραμμή αυτή. Μην ξεχνάμε το δρομολόγιο που πραγματοποιούσαν άλλες ναυτιλιακές εταιρείες παλαιότερα, από Θεσσαλονίκη για Ηράκλειο και επιστροφή, το οποίο εξυπηρετούσε πάρα πολύ κόσμο, δυστυχώς όμως κόπηκε. 
 Η ώρα έχει πάει 7 παρά είκοσι και είμαστε έτοιμοι να επιβιβαστούμε στο πλοίο. Στο καταπέλτη του πλοίου, μας υποδέχεται ο Ύπαρχος, κος Παλαμίδας Ιωάννης. Μετά τον έλεγχο των εισιτηρίων, οδηγούμαστε στο πάνω γκαράζ, για να παρκάρουμε το αυτοκίνητο μας. Επιστρέφουμε στο καταπέλτη για να ανέβουμε από το καταπέλτη των επιβατών, που βρίσκεται στο αριστερό μέρος της πρύμης όπως τη βλέπεις. Να αναφέρουμε εδώ, ότι το κεντρικό γκαράζ καταλαμβάνει όλο το
Deck 3.
Χρησιμοποιώντας τις κυλιόμενες σκάλες ανεβαίνουμε στο
Deck 4 , όπου εκεί συναντάμε τη λαμπερή Reception. Δεν θα ήταν άδικο, εάν λέγαμε, πως ο πλούτος και η ευρυχωρία περισσεύουν σε αυτό το χώρο. Η receptionist, κα Ροζάνη Γεωργία, μας εξυπηρετεί αμέσως κι έτσι οδηγούμαστε στις καμπίνες μας για να αφήσουμε τις αποσκευές μας. Η ώρα περνάει γρήγορα και φτάνει η ώρα του απόπλου. Ακριβώς στις 20:00 σηκώνουμε καταπέλτες και με αργές κινήσεις ξεκολλάμε από το ντόκο. Η Νύμφη του Θερμαϊκού πανέμορφη καθώς ανοιγόμαστε στο Πέλαγος. Το ταξίδι μέχρι και τη Θεσσαλονίκη κουραστικό, οπότε η ανάπαυση στις καμπίνες μας κρίνεται απαραίτητη. 
 Επόμενος σταθμός μας το λιμάνι του
Σιγρίου στη Λέσβο, με ώρα άφιξης γύρω στις 5:30 το πρωί. Ακόμα δεν έχει χαράξει έξω και βγαίνουμε στη πρύμη να δούμε το Σίγρι. Λιμάνι που μπορεί να αξιοποιηθεί για απευθείας σύνδεση από το λιμάνι του Λαυρίου, αλλά δυστυχώς ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί τα έργα. Η αφιξοαναχώρηση δεν διαρκεί πάνω από 15 λεπτά κι έτσι γύρω στις 5:50 αναχωρούμε για το λιμάνι της Χίου. 
 Αποφασίζουμε τις 3 ώρες που έχουμε στη διάθεση μας μέχρι να δέσουμε στη Χίο, να της περάσουμε στο café του Deck 7. H αίσθηση που μας χαρίζει ο Διαγόρας, καθώς πλέει κοντά στα βόρεια παράλια της Χίου, είναι μοναδική .Ήδη έχει ξημερώσει και κοντεύουμε να φτάσουμε στη
Χίο. Τα παράλια των “χαμένων πατρίδων” στα αριστερά μας.
Η βροχή που μας συνοδεύει καθ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας δεν λέει να σταματήσει. Δυστυχώς τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η βροχή, επηρεάζουν την
φορτοεκφόρτωση μας. Τα μέλη του πληρώματος με τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουνε, καταφέρνουν να επιτυγχάνουν να αποπλεύσουμε στην ώρα μας. 
 Σειρά έχει το λιμάνι στο Καρλόβασι της Σάμου. Μέχρι εκεί, αποφασίζουμε να συνομιλήσουμε με το Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο του ΔΙΑΓΟΡΑ,
κ.Δημακαρέα Γεώργιο. Το ταξίδι μεγάλο, οπότε η βοήθεια του σημαντική στα ζητήματα που έχουμε υπόψη μας, για την υλοποίηση του αφιερώματος. Από τη πρώτη στιγμή, μας αγγίζει ο επαγγελματισμός και η ζεστασιά που εκπέμπει. Έχοντας περάσει πολλά χρόνια στα κρουαζιερόπλοια, έχει αποκτήσει πια, μια πολύτιμη εμπειρία που εμείς σαν επιβάτες, έχουμε τη τύχη να την απολαμβάνουμε στο Διαγόρα. Με άνεση και ευχέρεια, δίνει λύσεις στα ζητήματα που μας απασχολούν, γρήγορα και πρακτικά. Θα είναι το δεξί μας χέρι σε ότι θελήσουμε καθ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
 Το πανέμορφο Καρλόβασι σύντομα ξεπροβάλλει .Το καταπράσινο τοπίο που περιβάλλει το λιμάνι είναι φανταστικό . Η ώρα έχει πάει 11:30 και ο χρόνος παραμονής μας στο λιμάνι μόλις 15 λεπτά. Τα έργα υποδομής έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί αλλά εμείς,
δένουμε στη παλιά γνώριμη θέση πρόσδεσης των επιβατηγών πλοίων. Ο λοστρόμος, κ. Τσιρογιάννης Νικόλαος μαζί με τον Ύπαρχο και την υπόλοιπη ομάδα, οργανώνουνε επιτυχώς την αποβίβαση και επιβίβαση των Ι.Χ και επιβατών. 
 Σηκώνοντας καταπέλτες και βάζοντας ρότα προς τον επόμενο προορισμό μας που είναι η Κάλυμνος, αρχίζει και για μας, η ξενάγηση στο πλοίο. Όπως αναφέραμε, η επιβίβαση των επιβατών και των Ι.Χ γίνεται από το Deck 3.Μεγάλο γκαράζ που μαζί με το γκαράζ του Deck 4, μπορεί να χωρέσει κατά μέσο όρο, 25 φορτηγά και 200 Ι.Χ. Στο Deck 4 εκτός από το πάνω γκαράζ, συναντάμε τις καμπίνες του πληρώματος προς τη πλώρη και τη Reception, το Νοσοκομείο και το Λογιστήριο του πλοίου προς τη πρύμη. 
 Ανεβαίνοντας τις σκάλες που βρίσκονται στο χώρο της Reception φτάνουμε στο Deck 5.Όλο σχεδόν το
Deck 5 καταλαμβάνεται από καμπίνες επιβατών. Δίκλινες και τετράκλινες καμπίνες, εσωτερικές ή εξωτερικές, βρίσκονται στη διάθεση του επιβάτη. Εδώ συναντάμε και ένα μέρος των αεροπορικών καθισμάτων που βρίσκονται κοντά στη πρύμη του πλοίου. 
 Από το κλιμακοστάσιο που βρίσκεται κοντά στα αεροπορικά καθίσματα, ανεβαίνουμε στο
Deck 6. Με κατεύθυνση από πρύμη προς πλώρη, βρίσκουμε στην αρχή το υπέροχο πρυμναίο Bar. Είναι ένα από τα τρία εσωτερικά bar που έχουν στη διάθεση τους οι επιβάτες, για να περάσουν ευχάριστα τον χρόνο που διαρκεί το ταξίδι τους. Aναπαυτικοί καναπέδες και μεγάλες TFT οθόνες, είναι στη διάθεση του επιβάτη για στιγμές χαλάρωσης. Περπατώντας προς τη πλώρη και λίγο πριν το μεσαίο bar ,στο αριστερό μας χέρι, βρίσκουμε το κατάστημα του πλοίου. Τσιγάρα, εφημερίδες, περιοδικά, αρώματα και αναμνηστικά της BLUE STAR FERRIES, είναι λίγα από τα είδη που μπορεί να αγοράσει ο επιβάτης από το κατάστημα. Συνεχίζοντας προς τα μπροστά, βρίσκουμε όπως είπαμε το δεύτερο εσωτερικό Bar . Παρόμοια φιλοσοφία με το πρυμναίο Bar αλλά μεγαλύτερο σε όγκο. Από αυτόν εδώ το χώρο έχουμε 2 επιλογές για να συνεχίσουμε προς τη πλώρη. Επιλέγοντας την αριστερή πόρτα και ακολουθώντας δεξιόστροφη πορεία, συναντάμε στην αρχή το A La Carte του πλοίου. Ροτόντες με άψογη διακόσμηση, αναμένουν τον επιβάτη να επιλέξει ένα από τα υπέροχα πιάτα που έχει συμπεριλάβει στο MENU της, για το συγκεκριμένο χώρο, η BLUE STAR FERRIES.Οι καθρέφτες στην οροφή του A La Carte, μαζί με τα μεγάλα φινιστρίνια που υπάρχουν στο χώρο, προδιαθέτουν τον επιβάτη για ένα απολαυστικό γεύμα ή δείπνο, ατενίζοντας τη θάλασσα. Αμέσως μετά και ακριβώς μπροστά στη πλώρη υπάρχει ένα σαλόνι Business Class.Επιστρέφοντας προς τη πρύμη και ακολουθώντας τη πορεία των δεικτών του ρολογιού, βρισκόμαστε μπροστά στο self service του πλοίου με το όνομα SEASITIO. Άλλος ένας χώρος ενδιαίτησης των επιβατών, πιο απλός και προσιτός στη καθημερινότητα που ζούμε, χωρίς όμως να υστερεί στη καλαισθησία, στη καθαριότητα και στο MENU που έχει το A La Carte.Οι νοστιμιές παραμένουν ίδιες, όπως μόνο ο σεφ του ΔΙΑΓΟΡΑ ξέρει, κος Τουρλέντος Μιχαήλ. Να σημειώσουμε εδώ, ότι ανάμεσα στα δύο εστιατόρια, υπάρχει ένα μικρό καθιστικό κυρίως για τους λάτρεις της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, λόγω των πολλών ρευματοδοτών που υπάρχουν στο χώρο.Τέλος στη πρύμη, μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και τον εξώστη που υπάρχει με θέα προς το πίσω μέρος του πλοίου.   
 Χρησιμοποιώντας το κλιμακοστάσιο, στο εξωτερικό πρυμναίο τμήμα του Deck 6, ανεβαίνουμε στο
Deck 7.Από τη πρύμη μέχρι και τη μέση του πλοίου βρίσκουμε το εξωτερικό bar του ΔΙΑΓΟΡΑ μαζί με τα παγκάκια, γι αυτούς που θέλουν να απολαύσουν τη θαλάσσια αύρα. Η διαφορά εδώ είναι, ότι ο χώρος μπροστά από το εξωτερικό bar είναι στεγασμένος, ενώ ο υπόλοιπος χώρος μετά τις τσιμινιέρες και μέχρι τη πρύμη είναι ανοιχτός. Αμέσως μετά το bar συναντάμε τις αεροπορικές θέσεις, κατάλληλα διαρρυθμισμένες για την άνεση των επιβατών. Λίγο πριν φτάσουμε στη γέφυρα του πλοίου, βρίσκουμε τις LUX καμπίνες επιβατών, τις καμπίνες του Πλοιάρχου και Ά Μηχανικού και το καθιστικό του πληρώματος.
 Το ρολόι δείχνει 15:55 και και μπαίνουμε στο πανέμορφο λιμάνι του νησιού των σφουγγαράδων που δεν είναι άλλο από τη
Κάλυμνο. Η επέκταση του λιμενοβραχίονα στις μέρες μας, δυσκολεύει τον κατάπλου των πλοίων κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Είναι μια παρατήρηση που πρέπει να γίνει χωρίς όμως αυτό να χαλάει όλη την υπόλοιπη εικόνα το νησιού. Η βροχόπτωση έχει πια σταματήσει και ένας ηλιόλουστος ουρανός μας καλωσορίζει. Η παραμονή μας στο λιμάνι της Καλύμνου κράτησε περισσότερη ώρα από αυτόν που περιμέναμε. Η κίνηση των επιβατών μεγάλη οπότε και ο χρόνος παραμονής μας στη Κάλυμνο περισσότερος.Με αργές κινήσεις βγαίνουμε από το λιμάνι και χαράσσουμε πορεία προς τη Κώ
 Γύρω στις 17:15, δένουμε στο νησί του Ιπποκράτη. Κοιτώντας γύρω μας και παρατηρώντας περισσότερο το χώρο πρόσδεσης των μεγάλων επιβατηγών πλοίων, είδαμε χαρακτηριστικά την απώλεια κυματοθραύστη. Απορήσαμε σε καιρούς με φουσκοθαλασσιά, πώς είναι ασφαλής η πρόσδεση αυτών των σύγχρονων βαποριών της Ελληνικής μας Ακτοπλοΐας. Ένα ερώτημα που θα παραμείνει αναπάντητο. 
 Ο ήλιος αρχίζει να δύει και με ρότα προς τη Ρόδο επισκεπτόμαστε τον Προϊστάμενο Οικονομικό του ΔΙΑΓΟΡΑ,
κ.Κοτσαμπά Γεώργιο. Υπεύθυνος για όλα αυτά που θα χρειαστούμε έτσι ώστε να έχουμε μια ευχάριστη και άνετη διαμονή μέσα στο πλοίο . Σωστός αξιωματικός, έχοντας πλήρης συναίσθηση των καθηκόντων του. Μαζί με το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό. 
Γύρω στις 21:00 δένουμε στην
Ακαντιά όπου και θα παραμείνουμε για τις επόμενες 5 ώρες.Η φόρτωση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Ήδη ένα μεγάλο μέρος επιβατών και οχημάτων θα πάρει το Blue Star 2 που αναχωρεί στις 12 το βράδυ.
Στις 2:00 το πρωί αναχωρούμε από το νησί των Ιπποτών με προορισμό τη Τήλο. Ώρα άφιξης στο νησί έχει δοθεί για τις 04:30 η οποία και τηρείται. Με την ευκαιρία να τονίσουμε ότι ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ σε όλο τη διάρκεια του ταξιδιού δεν έχασε ούτε ένα λεπτό από τους χρόνους αφίξεως του, διατηρώντας έτσι για άλλη μία φορά τη φήμη της εταιρίας, να είναι στην ώρα της, στα κατά τόπους λιμάνια. 
Επόμενο λιμάνι στο μακρινό μας ταξίδι, το ηφαιστειογενές νησί της Νισύρου. Δένουμε κάβους στις 06:00 το πρωί, εξυπηρετώντας έτσι για άλλη μία φορά τα ταλαιπωρημένο νησί. Όλοι οι αξιωματικοί του πλοίου συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο να εξυπηρετούν οχήματα και επιβάτες. 
Μετά από 14 ώρες περίπου, γύρω στις 07:30 δένουμε πάλι στη Κω. Απo αυτό το λιμάνι, θ αρχίσει να επιβιβάζεται όλο και περισσότερος κόσμος. Πράγματι, η φόρτωση διήρκησε αρκετά, γεμίζοντας παράλληλα τα καταστρώματα με ταξιδιώτες. 
Η Κάλυμνος είναι ο επόμενος προoρισμός μας .Ώρα άφιξης στο λιμάνι είναι 09:00 και εκείνη την ώρα φτάνουμε. Η ώρα βολική για να ταξιδέψει κανείς προς το λιμάνι του Πειραιά. Αυτό συνεπάγεται και από τον αριθμό των επιβατών που επιβιβάζονται στο πλοίο. Λίγο πριν αποπλεύσουμε αποφασίζουμε να επισκεφτούμε το Μηχανοστάσιο του ΔΙΑΓΟΡΑ, τους αφανείς ήρωες. 
 Ενδιάμεσα της διαδρομής, Κάλυμνος-Αστυπάλαια, εισερχόμαστε στα έγκατα του πλοίου. Δυστυχώς λόγω του δρομολογίου δεν είναι δυνατή η συνάντηση μας με το Ά Μηχανικό , κ.Δεμέναγα Σωκράτη. Στη θέση του, μας υποδέχεται ο Α/Β Μηχανικός κ. Καλτσάς Απόστολος μαζί με το Β’ και Γ΄Μηχανικό. Η συζήτηση φιλική και με ερωτήσεις πάντα γύρω από το πλοίο. Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ έχει μήκος 141 μέτρα, πλάτος 23 μέτρα και βύθισμα 5,75 μέτρα. Έχει κατασκευαστεί το 1989 στην Ιαπωνία. Το πλοίο αγοράστηκε από τον εφοπλιστή κ.Σπανό το 2000 και παίρνει το όνομα ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΔΕΝΗ. Πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για την Ελλάδα, το αγοράζει η DANE SEA LINES και το μεταφέρει στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, με το όνομα ΛΙΝΔΟΣ. Λίγο πριν ξεκινήσει τα δρομολόγια μετονομάζεται σε ΔΙΑΓΟΡΑΣ και ξεκινάει στα Δωδεκάνησα. Το καλοκαίρι του 2004 και μετά τη πτώχευση της DANE SEA LINES, το πλοίο παραμένει παροπλισμένο στο ντοκ 3 του λιμανιού του Πειραιά, μέχρι και το καλοκαίρι του 2006. Τότε το αγοράζει η BLUE STAR FERRIES που μετά από μια μίνι επισκευή, στις 12-08-2006 το βάζει ξανά στα δρομολόγια της Δωδεκανήσου, στο χώρο που δοξάστηκε και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Διαθέτει 2 κύριες μηχανές PIELSTICK ισχύς η κάθε μία 7830 ίππων. Επίσης διαθέτει 3 ηλεκτρομηχανές , bow και stern thrusters. Ταξιδεύει συνήθως με 20,5 κόμβους. 
Μετά από μια σύντομη ξενάγηση στο
μηχανοστάσιο ανεβαίνουμε στο καταπέλτη του πλοίου, αφού κοντεύει 11:45 και είμαστε έτοιμοι να δέσουμε στο λιμάνι της Αστυπάλαιας
Σηκώνουμε άγκυρες και αναχωρούμε με προορισμό τη Νάξο, στην οποία θα φτάσουμε γύρω στις 15:40.Πρωτού οδεύσουμε προς τη γέφυρα, όπου μας περιμένει ο καπετάνιος, κάνουμε μία στάση στο A La Carte. Η φήμη των πιάτων των A La Carte εστιατορίων της BLUE STAR FERRIES επιβεβαιώνεται, αφού οι γαστρονομικές δημιουργίες που μας έφτιαξε ο σεφ κ.Τουρλέντος Μιχαήλ, ήταν μία και μία. Το service άψογο παίρνοντας πολύ καλές κριτικές. 
Έχει μεσημεριάσει και είναι ώρα να πιούμε το καφέ μας στη γέφυρα μαζί με το Πλοίαρχο του ΔΙΑΓΟΡΑ ,
κ.Γιάννη Πασχάλη. Για να πούμε δύο λόγια για τη γέφυρα, δεν έχει τίποτα διαφορετικό από τις κλασικές γιαπωνέζικες γέφυρες πλοίων. Το φιστικί χρώμα παντού, μεγάλες και άνετες βαρδιόλες που χαίρεσαι να απολαμβάνεις από κει το ρεμέντζο. Η γέφυρα διαθέτει όλο το σύγχρονο και απαραίτητο εξοπλισμό για την ασφαλή και σωστή πλεύση του πλοίου. Βέβαια σε αυτό βοηθάει και ο καπετάν Γιάννης που με την μεγάλη πείρα πείρα που διαθέτει, οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί το διαχειρίζεται με άψογο τρόπο . Καπετάνιος με όλη τη σημασία της λέξης.Μετρημένος και σοβαρός εκεί που πρέπει, χωρίς όμως να χάνει το χιούμορ του. Έμπειρος αξιωματικός με πολλά χρόνια στη θάλασσα. Πλοιαρχεί τον ΔΙΑΓΟΡΑ, από την ημέρα που τον απόκτησε η BLUE STAR FERRIES στην ίδια πάντα γραμμή, αυτή των Δωδεκανήσων. Ευδιάθετος μας ξεναγεί στη γέφυρα και απαντά σε κάθε ερώτηση που του θέτουμε. 
Η συζήτηση μας διακόπτεται αφού η προσέγγιση στο λιμάνι της
Νάξου έχει φτάσει. Πρυμνοδετώντας στο κεφάλι της προβλήτας του λιμανιού της Νάξου περιμένουμε να επιβιβαστούν οι επιβάτες. Ένα από τα δυσκολότερα λιμάνια με πάρα πολλές καταγγελίες τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους ναυτικούς μας, δυστυχώς το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με μεγάλη επιβατική κίνηση χειμώνα καλοκαίρι να έχει ένα δύσκολο και επικίνδυνο λιμάνι για πλοία και επιβάτες.
 Άδεια από το λιμεναρχείο και χάραξη πορείας προς τη Πάρο .Η διαδρομή σύντομη αλλά ευχάριστη αφού στη παρέα μας προστίθενται ο Ύπαρχος κος Παλαμίδας και ο Υποπλοίαρχος κος Κρητικάκης. Όλοι μαζί ,ο καθένας παραθέτοντας τη δικιά του θαλασσινή εμπειρία, μας βοηθούν να νιώσουμε κι εμείς ναυτικοί και να μοιραστούμε μαζί τους τις στιγμές αυτές. 
Τελευταίο λιμάνι πριν από το Πειραιά είναι αυτό της
Πάρου, το οποίο και προσεγγίζουμε στις 17:00. Με πορεία βορειοδυτική ξεκινάμε για το λιμάνι του Πειραιά. Λίγο πριν τις 22:00 δένουμε στο ντοκ 3, δίπλα από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Άλλο ένα ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Μετά από 50 ώρες στη θάλασσα οι εμπειρίες που αποκτήσαμε από όλο αυτό το ταξίδι πολλές. Ο Διαγόρας πραγματικός εργάτης δεν μας άφησε καμία στιγμή να αμφισβητήσουμε την αξία του. Ακόμα και σε μερικά σημεία που η θάλασσα και τα λιμάνια μας απογοήτευσαν, αυτός αγέρωχος προχώρησε ακάθεκτος. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος του ταξιδιού, όπως αναφέραμε και στην αρχή του αφιερώματος, τα νησιά μας όσο και η Θεσ/νικη αναζητούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ τους. Τα στοιχεία επαληθεύουν τις απόψεις αυτές και καλό θα ήταν τόσο το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όσο και οι ακτοπλοϊκές εταιρίες να δραστηριοποιηθούν περισσότερο και με νέα και γερά πλοία να αναζωογονήσουν τις γραμμές αυτές. Η γραμμή Ρόδος –Πειραιάς με τους ενδιάμεσους σταθμούς είναι μία γραμμή που πάντα είχε κίνηση .Ο ερχομός της BLUE STAR FERRIES στη γραμμή έφερε τα πάνω κάτω . Μειώθηκαν οι χρόνοι του ταξιδιού και η εξυπηρέτηση που απέκτησαν οι επιβάτες των Δωδεκανήσων ήταν απίστευτη. Ελπίζοντας να υλοποιηθούν οι ευχές μας και να μην μπουν σε ένα από τα χρονοντούλαπα, να ευχαριστήσουμε :
Από την BLUE STAR FERRIES ,
την κα Χριστίνα Γρηγορά , Marketing & Advertising Manager 
Από το ΕΓ/ΟΓ ΔΙΑΓΟΡΑΣ, τους:
κ.Ιωάννη Πασχάλη, Πλοίαρχο
κ.Ιωάννη Παλαμίδα,Ύπαρχο
κ.Αναστάσιο Πουκαμισά,Ύπαρχο
κ.Σωκράτη Δεμέναγα, Α΄Μηχανικό
κ.Ιωάννη Κρητικάκη, Υποπλοίαρχο
κ.Νικόλαο Πετράκη, Υποπλοίαρχο
κ.Γεώργιο Κοτσαμπά, Προιστάμενο Οικονομικό
κ.Γεώργιο Δημακαρέα, Προιστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο
κ.Απόστολο Καλτσά, Α/Β Μηχανικό
κ.Νικόλαο Τσιρογιάννη, Ναύκληρο
κ.Μιχαήλ Τουρλέντο, Αρχιμάγειρα
κα Γεωργία Ροζάνη, Receptionist
Πάντα στο τέλος κάθε αφιερώματος σαν επιβάτες κι εμείς αλλά ταυτόχρονα και σαν “καραβολάτρες” γράφουμε λίγα λόγια από καρδιάς.
Καπετάν Γιάννη, είχαμε ακούσει τόσα καλά λόγια για σένα πριν σε γνωρίσουμε από κοντά, απλά στο ταξίδι μας ήρθε η επιβεβαίωση.Ήταν τιμή μας και χαρά που γνωρίσαμε έναν άνθρωπο, που έχει προσφέρει πολλά στην ακτοπλοΐα και σε όλα τα νησιά που έχει περάσει, οι απλοί νησιώτες πάντα θυμούνται κι εκτιμούν αυτούς που πρέπει.
Να πούμε επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους αξιωματικούς της γέφυρας γιατί μας κάνανε να νοιώσουμε ένα κομμάτι από αυτούς.
Να πούμε ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ, στον Α/Β μηχανικό Απόστολο Καλτσά.Μας έκανε τρομερή εντύπωση το μηχανοστάσιο σας, νομίζαμε πως μπήκαμε σε ένα νεότευκτο πλοίο. Ευχαριστούμε τον προϊστάμενο οικονομικό και την ομάδα του για την φιλοξενία και για το ότι σε όλο το ταξίδι ήταν πάντα δίπλα μας.
Σεφ για τις δημιουργίες σου ένα θα πούμε, όσοι προτιμήσουν να ταξιδέψουν με τον ΔΙΑΓΟΡΑ θα είναι λάθος τους να μην περάσουν από τα εστιατόρια του και να δοκιμάσουν τα υπέροχα πιάτα σου που ετοιμάζεις με μεράκι μαζί με την υπόλοιπη ομάδα σου.Θα ήταν χαρά μας να σε κρατούσαμε κι άλλο μαζί μας στην κουβέντα που κάναμε, γνωρίσαμε ακόμα έναν υπέροχο άνθρωπο.
Για σένα προϊστάμενε αρχιθαλαμηπόλε θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά. Από τα κρουαζιερόπλοια στην ακτοπλοΐα, Την εξυπηρέτηση, επιπέδου κρουαζιέρας που προσφέρεις στους επιβάτες, είχαμε την τύχη να την ζήσουμε κι εμείς για 50 ώρες μαζί σου.Πολλά τα λιμάνια στο συγκεκριμένο δρομολόγιο και ο χρόνος περιορισμένος αλλά εσύ και η ομάδα σου κρατάτε το πλοίο σε άριστη κατάσταση.
Ευχαριστούμε θερμά και την receptionist κ. Γ. Ροζάνη για όλα όσα έκανε για εμάς.

Σημείωση:Για να δείτε τις φωτογραφίες πατήστε πάνω στις υπογραμμισμένες λέξεις.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,774ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
663ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα