Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Δυνατό “εξπρές” πέρασμα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Ο καιρός την Δευτέρα 07/12/2020

Μία σύντομης διάρκειας αλλά ιδιαίτερα σοβαρή επιδείνωση του καιρού αναμένεται να απασχολήσει την χώρα μας κατά την διάρκεια της Δευτέρας, προκαλώντας τοπικά ισχυρές έως πολύ ισχυρές βροχές και δυνατές καταιγίδες. Αιτία θα αποτελέσει ένα ψυχρό μέτωπο το οποίο τις τελευταίες ώρες δίνει ή έχει δώσει πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας (με έμφαση τα κεντρικά και νότια τμήματά της) και κινείται πολύ γρήγορα προς την περιοχή μας. Παράλληλα οι νοτιάδες πρόσκαιρα στο Ιόνιο θα πνέουν με πολύ μεγάλες εντάσεις, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει κάποια αξιόλογη μεταβολή.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 07/12/2020

Από τις μεταμεσονύκτιες και μετέπειτα ώρες, το σκηνικό του καιρού θα παρουσιάσει σταδιακή πολύ σοβαρή επιδείνωση σε ολόκληρη την δυτική Ελλάδα, καθώς το μέτωπο της κακοκαιρίας θα πλησιάζει ολοένα και περισσότερο την ευρύτερη περιοχή. Έτσι αρχικά στα νησιά του Ιονίου και γρήγορα στην Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο αναμένεται κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία θα παρουσιάζουν τοπικά σημάδια πολύ μεγάλης σφοδρότητας και θα συνοδευτούν από θυελλώδεις ριπές ανέμων και χαλαζοπτώσεις. Πολύ γρήγορα μέχρι το πρωί, η κακοκαιρία θα έχει επεκταθεί ανατολικότερα και θα επηρεάζει την δυτική και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας, την δυτική και κεντρική Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά Ελλάδα και σχεδόν ολόκληρη την Πελ/νησο, οπότε και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες τοπικά πολύ ισχυρές. Μετά την ανατολή του Ηλίου θα αρχίσει σιγά σιγά να επηρεάζεται η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες και η ανατολική Στερεά Ελλάδα με αρχικά τοπικές βροχές (δεν αποκλείεται ωστόσο να βρέξει τοπικά σε αυτές τις περιοχές και μέσα στην διάρκεια της νύχτας). Καλύτερες καιρικές συνθήκες με αυξημένες όμως νεφώσεις, περιμένουμε την νύχτα και νωρίς το πρωί στην Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ μέσα στις πρωινές ώρες θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στις δυτικές Κυκλάδες και τα νησιά του θρακικού.

Καθώς όμως θα κυλάει η ημέρα και θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, το σκηνικό του καιρού στην δυτική Ελλάδα θα παρουσιάσει μία σχετική βελτίωση, όχι όμως ουσιαστική καθώς και πάλι κατά διαστήματα θα συννεφιάζει και θα πρέπει να εκδηλώνονται κάποια φαινόμενα με την μορφή μπόρας ή και τοπικής καταιγίδας. Ένα ισχυρό πέρασμα από δυνατές βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα πρέπει να περιμένουμε τις πρωινές – προμεσημβρινές ώρες στην Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική – ανατολική Στερεά Ελλάδα, την βορειοανατολική Πελ/νησο και τις Κυκλάδες, με τα φαινόμενα τοπικά να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρές ριπές ανέμων. Σε αυτές τις περιοχές ωστόσο η κακοκαιρία θα είναι μικρής διάρκειας και μέσα στις μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά. Πιθανότητα για τοπικές μπόρες ή και πρόσκαιρες καταιγίδες υπάρχει επίσης για τις προμεσημβρινές ώρες στην Κρήτη (κυρίως την βόρεια – βορειοδυτική) ενώ στην βόρεια Ελλάδα αναμένεται πολύ σοβαρή επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας της κεντρικής Μακεδονίας όπου τα φαινόμενα πιθανώς θα έχουν αρκετά μεγάλη διάρκεια. Μετά το μεσημέρι, σοβαρή επιδείνωση αναμένεται επίσης σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ αξιόλογες βροχές θα εκδηλωθούν και στην Θράκη.

Από αργά το απόγευμα, ο καιρός θα παρουσιάσει σχεδόν ουσιαστική βελτίωση σε όλες τις δυτικές και κεντρικές περιοχές, δεν αποκλείεται ωστόσο αργά την νύχτα να ξανασυννεφιάσει στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και να βγάλει κάποιες τοπικές μπόρες. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, θα επιμείνουν κάποιες βροχές και καταιγίδες, όσο θα κυλάει η ώρα όμως και θα βαδίζουμε προς το βράδυ, το σκηνικό του καιρού θα βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο. Δεν φαίνεται να συμβαίνει όμως το ίδιο στην βορειοανατολική Ελλάδα καθώς από τα ανατολικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και ανατολικότερα, θα υπάρχει πυκνή συννεφιά η οποία θα δίνει βροχές που τοπικά θα έχουν έντονο χαρακτήρα. Βελτίωση του καιρού αναμένεται εδώ σταδιακά προς τα μεσάνυχτα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν από Ν διευθύνσεις, πολύ ισχυροί με ένταση 7 με 8 Μποφόρ και πιθανώς πρόσκαιρα κατά την είσοδο του μετώπου οι ριπές αγγίξουν τα 9 Μποφόρ. Σταδιακά όμως μέσα στην ημέρα θα στραφούν σε πιο Δ και θα εξασθενήσουν σημαντικά. Στο Αιγαίο και εδώ αρχικά θα κυριαρχήσει ο νοτιάς με την ένταση να φτάνει τοπικά τα 7 Μποφόρ, σταδιακά όμως θα γυρίσουν σε πιο Δ και θα εξασθενήσουν (θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι στο βόρειο Αιγαίο μέχρι το τέλος της ημέρας).

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 6 έως 12 βαθμούς, στα δυτικά από 8 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 10 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 18 βαθμούς (πιθανώς στην νότια Κρήτη έως 19 βαθμούς) και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική μέσα στην νύχτα θα έχουμε συννεφιά η οποία δεν αποκλείεται να δώσει κάποιες ασθενείς και τοπικού χαρακτήρα βροχές. Μετά την ανατολή του Ηλίου όμως αναμένεται μία πρόσκαιρη αλλά σοβαρή επιδείνωση του καιρού και έτσι μεταξύ των πρωινών και των προμεσημβρινών ωρών θα έχουμε ένα ισχυρό πέρασμα από όλο τον νομό με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα τα φαινόμενα να παρουσιάσουν πολύ μεγάλη σφοδρότητα, να συνοδευτούν πρόσκαιρα από πολύ ισχυρές ριπές ανέμων και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Η επιδείνωση αυτή του καιρού θα έχει πολύ μικρή διάρκεια και μέσα στο μεσημέρι ο καιρός θα έχει παρουσιάσει ουσιαστική βελτίωση και θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια παντού. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Ν-ΝΑ διευθύνσεις γύρω στα 5 με 6 Μποφόρ, πρόσκαιρα όμως η ένταση των ανέμων κατά την είσοδο της κακοκαιρίας θα φτάσει τα 7 με 8 Μποφόρ. Αργότερα ωστόσο θα στραφούν σε Δ-ΝΔ και η ένταση θα πέσει στα 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας συννεφιά η οποία θα δίνει τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και ίσως μεμονωμένες καταιγίδες στον Θερμαϊκό. Προς το μεσημέρι αναμένεται γενικευμένη επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και πιθανώς τοπικές καταιγίδες, φαινόμενα που και εδώ δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν πολύ μεγάλη ένταση. Η κακοκαιρία θα επιμείνει στην περιοχή μέχρι το απόγευμα ενώ το βράδυ θα επέλθει σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Α διευθύνσεις με ένταση 5 με 7 Μποφόρ, ενώ οι ριπές δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να “αγγίξουν” τα 8 Μποφόρ. Σταδιακά πάντως θα στραφούν βοριάδες και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας 

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,417ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
647ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα