Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ε/Γ – Ο/Γ OLYMPUS

Τον τελευταίο καιρό λέγονται και γράφονται διάφορα σχόλια γύρω από το Ε/Γ – Ο/Γ OLYMPUS της Sea Speed Ferries.

Κάποια σχόλια με υβριστικό χαρακτήρα , άλλα με χλεύη , κάποια άλλα με μεγάλη δόση ειρωνείας και υπεροψίας.

Θεατές και ακροατές εμείς εδώ στο www.ellinikiaktoploia.net θεωρούμε πρέπον να τοποθετηθούμε με μόνο μας εφόδιο την πολυετή λειτουργία του site μας , τα πολυάριθμα ταξίδια μας με πολλά και διαφορετικά πλοία , την αγωνία που νοιώσαμε δίπλα στα πληρώματα όταν βρέθηκαν σε δύσκολες συνθήκες , τα όσα οι ίδιοι μας είπαν – όχι εν βρασμώ ψυχής – και τέλος το πρόσφατο ταξίδι μας με το OLYMPUS  και την εμπειρία που είχαμε αδυνατώντας να προσεγγίσουμε το λιμάνι του Ρεθύμνου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Αυτόπτες μάρτυρες λοιπόν στην εναλλακτική λύση του πλοίου να προσεγγίσει στο ΑΣΦΑΛΕΣ λιμάνι της Σούδας.

ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ , όχι καθήμενοι στον καναπέ τους σπιτιού μας ή στην καρέκλα του υπολογιστή μας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως πολλοί θα αμφισβητήσουν τις προθέσεις μας και τις μαρτυρίες μας , όμως γνωρίζουμε πολύ καλά πως είμαστε δίκαιοι , αντικειμενικοί και αμερόληπτοι για όσους μας γνωρίζουν καλά !

Θεωρούμε άδικο να εκτοξεύονται τόσοι και τέτοιοι χαρακτηρισμοί για την εταιρεία , το πλοίο και το πλήρωμά του όταν κανείς άλλος ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΟΙ γνωρίζουν τι μπορεί να συμβαίνει πίσω από τα χειριστήρια της γέφυρας , πίσω από την πόρτα του μηχανοστασίου , πίσω από τον πάγκο της reception , πίσω από το διαχωριστικό τζάμι του λογιστηρίου.

Άψυχα και απρόσωπα όλα αυτά θα πείτε…παντού όμως υπάρχουν άνθρωποι και όπου υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας , υπάρχει και το περιθώριο του λάθους !

ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΟΙ γνωρίζουν , δικαιούνται να κρίνουν και δικαιούνται να έχουν λόγο !

Στο πρόσφατο ταξίδι / παρουσίαση του πλοίου ζήσαμε από κοντά την φιλοξενία και το χαμόγελο του πληρώματος αλλά και τις δυσκολίες της διαχείρισης ενός πλοίου με ιδιαιτερότητες.

Για τους…ειδικούς λοιπόν , θα ξεκινήσουμε – ως μη “ειδικοί” – λέγοντας πως το πλοίο διαθέτει ένα πηδάλιο , μπαταριστές μηχανές  (περιορισμένες εντολές κινήσεων και περιορισμένη δύναμη) , bow thruster για να ανταποκρίνεται σε πλευρικούς ανέμους έως 15 κόμβων και ΔΕΝ διαθέτει stabilizers.

Κατά τις προσεγγίσεις στα λιμάνια το πλοίο αρχίζει να ελαττώνει ταχύτητα σε απόσταση 2 ναυτικών μιλίων από τις προβλήτες.

Λόγω υδροδυναμικής επίδρασης , η ταχύτητά του θα πρέπει να ελαττωθεί στους 6 κόμβους προκειμένου να σταματήσει να γυρνάει ο άξονας της προπέλας που θα χρειαστεί να αναποδίσει.

Εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε πως σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ λιμάνι ΑΥΤΟ το πλοίο δεν μπορεί να εισέλθει ή να εξέλθει με ταχύτητα , κάτι που κρίνεται αναγκαίο όταν επικρατούν δυσμενείς συνθήκες.

Ειδικότερα για το λιμάνι του Ρεθύμνου , με συνθήκες όπου πνέουν άνεμοι ΝΝΑ ή ΒΒΑ διευθύνσεων (πλευρικοί κατά την είσοδο και έξοδο) , η έκπτωση (ξέπεσμα) της πορείας του πλοίου θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί να εισέλθει και να εξέλθει με ασφάλεια καθώς το ΚΑΘΑΡΟ πλάτος (υπάρχουν αβαθή και 4 σημαντήρες με προσανατολισμό Ανατολή – Δύση) της εισόδου του λιμένα είναι 70 μέτρα (πλάτος OLYMPUS 23 μέτρα).

Τα βάθη στον λιμένα Ρεθύμνου είναι οριακά (λιγότερο από 7 μέτρα) για το OLYMPUS (βύθισμα 5,5 μέτρα) με αποτέλεσμα να “σκάβει” κάθε φορά που εισέρχεται και εξέρχεται.

Η απόσταση από την είσοδο μέχρι το ασφαλές σημείο στροφής γύρω από τον άξονά του για να προσδέσει το πλοίο δεν υπερβαίνει τα 270 μέτρα (μήκος OLYMPUS 145 μέτρα).
Για ποιον λόγο λοιπόν ο Πλοίαρχος να θέσει υπό δοκιμασία τους επιβαίνοντες , το πλοίο και το φορτίο ?

Στο “λιμάνι” της Σαντορίνης , στην προκυμαία του Αθηνιού , οι πέραν κάθε λογικής εργασίες που εκτελούνται , έχουν περιορίσει σημαντικά τα χωρικά περιθώρια ασφαλούς πρόσδεσης. Με συνθήκες πλευρικών ανέμων ΝΑ διευθύνσεων (επιταχύνουν λόγω καθόδου από το ύψωμα) αλλά και ΝΔ διευθύνσεων (συνοδεύονται από υψηλή αποθαλασσία) για ποιον λόγο θα πρέπει ο Πλοίαρχος να θέσει υπό δοκιμασία τους επιβαίνοντες , το πλοίο και το φορτίο ?

Άραγε σκέφτηκε κάποιος ότι τώρα που το πλοίο επιδοτείται , δεν λαμβάνει την πλήρη επιδότηση όταν δεν προσεγγίσει σε κάποιο από τα λιμάνια των προορισμών του ?

Συνεπώς το να προσεγγίσει ωφελεί την εταιρεία…όχι το να ΜΗΝ προσεγγίσει ή να ακυρώσει δρομολόγιο !

Στο τελευταίο δε , η εταιρεία δείχνει υπεύθυνη στάση με γνώμονα την ασφάλεια ΟΛΩΝ , δείχνοντας προτίμηση στο να χαθεί η επιδότηση παρά να χαθεί η αξιοπλοΐα του πλοίου σε κάποιο ατυχές συμβάν !

Ας δείξουμε όλοι λοιπόν λίγο σεβασμό και εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που καλούνται τις δύσκολες στιγμές να ενεργήσουν με μέγιστο επαγγελματισμό και ναυτοσύνη και ας σταματήσει πια αυτή η χλεύη σε ένα πλοίο και μια εταιρεία που δίνει εργασία και μισθό σε τόσες οικογένειες !

Είναι κι εκείνοι ΗΡΩΕΣ , κι ας μην φορούν λευκές , μπλε ή πράσινες μπλούζες…

Είναι από εκείνους τους ΗΡΩΕΣ που σε κανένα μπαλκόνι του Αιγαίου δεν ακούστηκαν ΠΟΤΕ γι αυτούς τιμητικά και ευχαριστήρια χειροκροτήματα κάποιο βράδυ στις 21:00…δεκαετίες τώρα !

Η παρέα του Ε.Α.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,786ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
663ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα