Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής “ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ”

Το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, μέσω της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας (ΔΛΑ), στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την  πρόληψη  των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα, ανέλαβε προ επταετίας την πρωτοβουλία και εκπόνησε σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού σχολείου, το οποίο φέρει τον τίτλο “ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ”.

Το πρόγραμμα, από το 2011 έως και το 2015, αποτελείτο από διαδραστικές οπτικοακουστικές παρουσιάσεις (power-point) με φιγούρες ηρώων από ταινίες κινουμένων σχεδίων οι οποίες συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια, κάθε ένα από τα οποία συνιστά ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό αντικείμενο,  (π.χ. χρήση καπέλου, γυαλιών ηλίου, αντηλιακού στην παραλία, αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών, όχι απομάκρυνση από τους γονείς, όχι φαγητό πριν το μπάνιο κ.λ.π). Από το 2016 Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας (ΔΛΑ), σε συνεργασία με τον κοινωνικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό, «SAFE WATER SPORTS» (SWS), βελτίωσε, αναμόρφωσε και διεύρυνε το πρόγραμμα,  προκειμένου να απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού καθώς και του Γυμνασίου.

Με τη μεθοδολογία του υπόψη προγράμματος, το οποίο έχει εγκριθεί από ειδική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, παρέχεται στους συμμετέχοντες μαθητές η δυνατότητα να μάθουν παίζοντας, διασκεδάζοντας και συζητώντας, τους βασικούς κανόνες ασφαλούς συμπεριφοράς στη θάλασσα και στην παραλία, ενώ παράλληλα, διδάσκεται η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρησή της περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Ειδικά για το 2018, η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας (ΔΛΑ), απέστειλε το πρόγραμμα σε 68 Λιμενικές Αρχές, προκειμένου παρουσιαστεί στα σχολεία της εκάστοτε περιοχής από επιλεγμένα στελέχη τους, παρέχοντας ανάλογες οδηγίες. Το πρόγραμμα διήρκεσε από την 10η Μαΐου έως και την 13η  Ιουνίου του 2018, παρουσιάστηκε σε 11 δημοτικά σχολεία του Νομού Αττικής (από διακριθέντες αθλητές σε Ολυμπιακούς αγώνες – στελέχη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.)  και ενημερώθηκαν 2137 μαθητές, ενώ όσον αφορά την περιφέρεια, η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε 244 δημοτικά σχολεία και συμμετείχαν- ενημερώθηκαν συνολικά  24770 μαθητές καθώς και σε  43 γυμνάσια με τη συμμετοχή  συνολικά  5351 μαθητών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας μας, για το χρονικό διάστημα από το 2011 έως και σήμερα έχουν ενημερωθεί από στελέχη του Λιμενικού Σώματος συνολικά πάνω από 150.000 μαθητές σε Δημοτικά Σχολεία της Αττικής και της λοιπής Επικράτειας.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,692ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα