Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής “ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ”

Επεκτείνεται ακόμα περισσότερο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με τίτλο “ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ”. Ειδικότερα, όσον αφορά το τρέχον έτος (2017), η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας (ΔΛΑ) του Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., απέστειλε το πρόγραμμα σε 65 Λιμενικές Αρχές, παρέχοντας ανάλογες οδηγίες. Η ειδοποιός διαφορά με τα προηγούμενα έτη είναι ότι η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας (ΔΛΑ), σε συνεργασία με τον κοινωνικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό, «SAFE WATER SPORTS» (SWS), βελτίωσε και αναμόρφωσε το πρόγραμμα, επιδιώκοντας – τη διεύρυνση και σε άλλες ομάδες – πέραν των μαθητών των δύο ή τριών τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της προμνημονευθείσας παρουσιάσεως σε μορφή ppt, εκπονήθηκαν και άλλες ηλεκτρονικές παρουσιάσεις (pptx), ειδικά διαμορφωμένες, η μεν πρώτη, για τις τάξεις της Γ’, Δ’, Ε’, και ΣΤ’ του Δημοτικού σχολείου και η δε δεύτερη, για τις τάξεις του Γυμνασίου. Οι παρουσιάσεις αυτές αποτελούνται από διαδραστικά εικονικά σενάρια σε παραλίες και θάλασσες, με θαλάσσια μέσα αναψυχής, λουόμενους κ.λ.π., εντρυφώντας το ακροατήριο σταδιακά και κλιμακωτά, με κουίζ, ερωτήσεις – απαντήσεις κλπ, στην ασφάλεια στη θάλασσα και στην ασφαλή διενέργεια των θαλασσίων δραστηριοτήτων. Τις εν λόγω παρουσιάσεις πλαισιώνει, για πρώτη φορά, αντίστοιχο ειδικά διαμορφωμένο οπτικοακουστικό υλικό (videos). Αξίζει να σημειωθεί ότι εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή είναι να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών που εκπαιδεύονται.

Στο πλαίσιο του προγράμματος μοιράστηκαν στα παιδιά ειδικά σχεδιασμένα ενημερωτικά φυλλάδια για τους ίδιους και τους γονείς αναφορικά με την ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ. Στο έντυπο αυτό περιλαμβάνεται επίσης μια σύντομη αναφορά στην εφαρμογή (app) “Safe Water Sports” που προσφέρεται δωρεάν για φορητές συσκευές, η οποία έχει αναπτυχθεί από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «SAFE WATER SPORTS» σε συνεργασία με την Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του Λιμενικού Σώματος. Η εφαρμογή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πληροφορίες όπως: περισσότερες από 3.000 παραλίες με φωτογραφίες, το στίγμα και τα χαρακτηριστικά τους από την πλευρά της ασφάλειας, όλες τις επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ, τις μαρίνες, τους κανονισμούς ασφαλείας, τις λιμενικές αρχές, εκπαιδευτικά παιχνίδια και πολλά άλλα.

Υπενθυμίζεται ότι το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, μέσω της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας (ΔΛΑ), στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα, ανέλαβε προ εξαετίας την πρωτοβουλία και εκπόνησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού σχολείου, το οποίο φέρει τον τίτλο “ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ”.

Στη χώρα μας με τα 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής συμβαίνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 300 περιστατικά θανάτων στη θάλασσα, πολλά από τα οποία οφείλονται στην απουσία γνώσης βασικών κανόνων κολύμβησης, και κυκλοφοριακής συμπεριφοράς με σκάφος.

Το πρόγραμμα, όπως αρχικώς είχε εκπονηθεί το 2011 και παρουσιαζόταν, κατά τα προαναφερόμενα, μέχρι και το 2015, αποτελείτο από διαδραστικές οπτικοακουστικές παρουσίασεις (power-point) με φιγούρες ηρώων της Disney και λοιπών μορφών από ταινίες κινουμένων σχεδίων οι οποίες συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια, τα οποία συνιστούν το κάθε ένα από αυτά και ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό αντικείμενο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης (π.χ. καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακού, αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών, όχι απομάκρυνση από τους γονείς, όχι φαγητό πριν το μπάνιο κ.λ.π).

Με τη μεθοδολογία του υπόψη προγράμματος, το οποίο έχει εγκριθεί από ειδική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, παρέχεται στους συμμετέχοντες μαθητές η δυνατότητα να μάθουν παίζοντας, διασκεδάζοντας και συζητώντας τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στη θάλασσα και στην παραλία, προκειμένου να προληφθούν ατυχήματα τα οποία λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαιρινή περίοδο. Επίσης, τους δίνεται η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν και να εμπεδώσουν την επιτακτική ανάγκη για ένα καθαρό περιβάλλον, επισημαίνοντας τους παράλληλα το σεβασμό που πρέπει να έχουν στην περιβαλλοντική αλυσίδα, μέρος της οποίας είναι και οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Το πρόγραμμα διήρκεσε από την 08η Μαΐου έως και την 13η Ιουνίου του 2016, παρουσιάστηκε σε 08 δημοτικά σχολεία του Νομού Αττικής με την συμμετοχή και ενημέρωση 1542 παιδιών και σε 1 γυμνάσιο με τη συμμετοχή 330 παιδιών, ενώ όσον αφορά την περιφέρεια, παρουσιάστηκε σε 257 δημοτικά σχολεία και συμμετείχαν- ενημερώθηκαν συνολικά 28545 παιδιά καθώς και σε 30 γυμνάσια της χώρας και ενημερώθηκαν συνολικά 3324 παιδιά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας μας, για το χρονικό διάστημα από το 2011 έως και σήμερα έχουν ενημερωθεί από στελέχη του Λιμενικού Σώματος πάνω από 130.000 μαθητές σε Δημοτικά Σχολεία της Αττικής και της λοιπής Επικράτειας.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,772ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
663ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα