Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Εκπρόσωποι Κρουαζιέρας: Υπόσχεστε πολλά αλλά δυστυχώς δεν κάνετε τίποτα

Στις αιτίες για το γεγονός ότι, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει φυσικό πλεονέκτημα έχουν μειωθεί οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκαν εκπρόσωποι του κλάδου μιλώντας σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.

Αυτός που τα… έψαλε ιδιαίτερα για τις ελλείψεις, ενώπιον της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και του υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή ήταν ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Crystal Cruises, και Προέδρος της Cruise Line International Association (CLIA) Europe). “Έχουμε την τάση να λέμε πολλά σαν χώρα και να κάνουμε λίγα”, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης. “Θα ήταν προτιμότερο να βγάλουν ένα σχέδιο, να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο και στην συνέχεια να πάμε και να απαιτήσουμε από τις εταιρείες να έρθουν περισσότερα κρουαζιερόπλοια. Γιατί, αλλιώς θα λένε όλοι ό,τι τα έχουμε ακούσει όλα αυτά πάρα πολλές φορές από την Ελλάδα, αλλά, δυστυχώς, δεν κάνετε τίποτα”.

Απαντώντας στην αιχμή περί μείωσης της κρουαζιέρας στην Ελλάδα παρά τα φυσικά πλεονεκτήματα η κ. Κουντουρά υπογράμμισε ότι “το κράτος δεν ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου του 2015, όταν η δική μας Κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία και για πρώτη φορά η Πολιτεία και η Κυβέρνηση, έχει ένα σχέδιο. Έχει μια στρατηγική μακροχρόνια, και γι’ αυτό και έχουμε και τόσο μεγάλες επιτυχίες. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, τίποτα δεν είναι λόγω συγκυριών}.

Η υπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα “μιας άλλης διαπραγμάτευσης –όπως είπε- “που κάναμε, γιατί έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την TUI”.

Και τόνισε ότι “η TUI GROUP έχει επίσης κρουαζιέρα και ανακοίνωσε, ότι τη χρονιά του 2017 αντίθετα με κάποιους άλλους, οι οποίοι ίσως φοβήθηκαν την ανατολική Μεσόγειο, θα έχουμε αύξηση 20% στην κρουαζιέρα και μας στηρίζουν. Πάλι μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την TUI GROUP καταφέραμε και πετύχαμε τα δύο τελευταία χρόνια, ώστε το 2017 να φέρουν περισσότερα πλοία και να αυξήσουν την κρουαζιέρα, όπως επίσης και με την εταιρία MSC που είναι και αυτή η ευρωπαϊκή εταιρεία και έχουν καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη”.

Νωρίτερα ο κ. Αναστασιάδης εστίασε στα εξής προβλήματα: στις υποδομές (έχουν μεγαλώσει τα κρουαζιερόπλοια και δεν χωράνε στα λιμάνια), οι επιβάτες έγιναν πιο απαιτητικοί, αιφνιδιαστική αλλαγή παραμέτρων (πχ εισιτήρια αρχαιολογικών χώρων , δασμοί κλπ).  Όπως είπε θα πρέπει να αποφεύγονται οι βεβιασμένες μονομερείς κινήσεις καθώς οι εταιρείες κρουαζιέρας το βλέπουν ως αστάθεια  και δεν μπορούν να κάνουν σωστό προγραμματισμό.

Ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει την προσοχή της σε 6 με 7 λιμάνια, τα οποία θα πρέπει να γίνουν οι κόμβοι για τα μεγάλα πλοία και υπογράμμισε πως η τοπική ένωση κρουαζιέρας, έχει ήδη δώσει στην Επιτροπή την λίστα αυτών των λιμανιών.

Σύνδεση κρουαζιέρας με Fraport 
Σε ό,τι αφορά τα λιμάνια που θα οργανωθούν για να υποδέχονται μεγάλα κρουαζιερόπλοια η υπουργός σημείωσε ότι ” κάνουμε άλλη μια προσπάθεια, ώστε να γίνει η σύνδεση των αεροδρομίων που έχουν δοθεί στη γερμανική εταιρεία Fraport με τα λιμάνια που είναι κοντά τους και έτσι, να ξεκινάει η κρουαζιέρα από εκεί.

Νωρίτερα πολλοί από τους εκπροσώπους φορέων που σχετίζονται με την κρουαζιέρα (Εκπρόσωποι Λιμενικών Ταμείων, Εφοπλιστικών Ενώσεων αλλά και βουλευτές και εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης νησιωτικών περιοχών) έβαλαν τα προβλήματα σε ότι αφορά τις υποδομές, τον σχεδιασμό, την οργάνωση αλλά και την ασφάλεια.

Εκπρόσωποι του γιώτινγκ, όπως ο κ. Διογένης Βενετόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού αναφέρθηκαν στην διαφορά μεταξύ της οργανωμένης κρουαζιέρας και της ανάπτυξης τουρισμού μικρών σκαφών λέγοντας ότι πάνω από 2,5 εκ επιβάτες τα χρησιμοποιούν: “Υπάρχει η ελληνική σημαία και 5.108 ελληνικά επαγγελματικά σκάφη και τα οποία προσφέρουν εργασία σε 3.500 Έλληνες ναυτικούς, χιλιάδες skippers, hostesses, τα σκάφη, τα Barbon. Αυτά τα σκάφη πηγαίνουν σε ελληνικά ναυπηγεία, ψωνίζουν από ελληνικά σουπερμάρκετ, προσφέρουν θέσεις εργασίας σε Έλληνες.Πέραν τούτου, λόγω της μοναδικής ακτογραμμής και πολυνησίας της Ελλάδος είναι τα μόνα σκάφη, τα οποία μπορούν να πάνε σε κάποια άλλα μέρη, πέραν αυτών των έξι, επτά, δέκα νησιών, λιμανιών που μπορεί να πάνε η μεγάλη κρουαζιέρα”.

Αγοράζουν 3.000 μαγνητάκια 
Ο κ. Βενετόπουλος αναφερόμενος στο οικονομικό κομμάτι υποστήριξε ότι “το αποτύπωμα που αφήνει ο κάθε πελάτης μας είναι πολλαπλάσιο,από το οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει ένας πελάτης της mainstream Κρουαζιέρας.

Η mainstream κρουαζιέρα κατέβαζε 3.000 άτομα στη Σαντορίνη, παίρνουν 80 πούλμαν, πηγαίνουν στον αρχαιολογικό χώρο και παίρνουν 3.000 μαγνητάκια. Από την άλλη, ο  πελάτης μας τρώει έξω, ψωνίζει έξω, πηγαίνει στις παραλίες, πηγαίνει στα ξενοδοχεία, μένει πριν και μετά, είναι ένα κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού, που πραγματικά πρέπει να στηρίξετε”.

capital.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,176ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
669ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα