Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ελευσίνια μυστήρια…Προσωρινό φρένο μπαίνει στην απόπειρα επανεγκατάστασης ναυπηγείου και διαλυτηρίου πλοίων στην Ελευσίνα

Προσωρινό φρένο μπαίνει στην απόπειρα επανεγκατάστασης ναυπηγείου και διαλυτηρίου πλοίων στην Ελευσίνα, σε θέση που βρίσκεται σε επαφή με τον οικισμό στο Καλυμπάκι.

Ωστόσο, το θέμα παραμένει ανοιχτό και οι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα αναμένεται να ληφθούν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το σχέδιο για την επανεγκατάσταση ναυπηγείου-διαλυτηρίου βρίσκει αντίθετους κατοίκους και φορείς της περιοχής, που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για την απελευθέρωση του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας από ρυπογόνες και οχληρές δραστηριότητες, λόγος για τον οποίο δηλώνουν αποφασισμένοι να το ματαιώσουν. Επιπλέον, έχει προκαλέσει την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στο υπόλοιπο Αττικής.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» («Ενα ναυπηγείο-διαλυτήριο με συνοπτικές διαδικασίες», 24/7/2017), το θέμα ανέκυψε από τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ), Σταύρο Δρακονταειδή, ο οποίος επιχείρησε να το περάσει με συνοπτικές διαδικασίες, επικαλούμενος σχετική απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να υπάρχει για τη δραστηριότητα αυτή καμιά άδεια από οποιαδήποτε Αρχή.

Επιπλέον, η αναβίωση μιας ανυπόστατης πλέον άδειας λειτουργίας ναυπηγείου-διαλυτηρίου, σε άμεση επαφή με τον οικισμό και υπό το νέο πολεοδομικό καθεστώς του ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, δεν είναι δυνατή.

Αμετακίνητος

Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά την αναβολή που δόθηκε για τον Σεπτέμβριο σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στο υπόλοιπο Αττικής την Τετάρτη (2/8), και έπειτα από αίτημα των τελευταίων, ο κ. Δρακονταειδής εμφανίζεται αμετακίνητος στη θέση του για την επανεγκατάσταση του ναυπηγείου-διαλυτηρίου στο Καλυμπάκι, προσπερνώντας τις εξελίξεις.

Ετσι, την ίδια μέρα της σύσκεψης μεταξύ υπουργού και βουλευτών, ο κ. Δρακονταειδής, σε συνέντευξή του το βράδυ στο κανάλι ΑΤΤΙCA TV, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Εμείς θα προχωρήσουμε κανονικά, σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΟΛΕ. Εν ευθέτω χρόνω θα ξανατεθεί το θέμα. Σας το λέω από τώρα, εκτός αν υπάρξει κάτι άλλο το οποίο δεν γνωρίζουμε τώρα, αλλά με τα σημερινά δεδομένα η εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο (του ΟΛΕ) θα είναι θετική».

Κι όμως, μόλις στις 20 Δεκεμβρίου, ο ίδιος άνθρωπος, σε συνέντευξη Τύπου στο «Εlefsina Hotel», απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τις επιδιώξεις των Αφών Σπανόπουλου να επαναλειτουργήσουν το ναυπηγείο-διαλυτήριο στο Καλυμπάκι, δήλωνε:

«Για το Ναυπηγείο Μπακόπουλου, είναι πολύ ανώριμη πρόταση που κυκλοφορεί και εγώ δεν θα ήθελα να εμπλακώ. Τα περισσότερα από αυτά που μας λένε είναι ευσεβείς πόθοι. Δεν τεκμαίρονται από πουθενά. Κάποιος είχε κάποια λεφτά, αγόρασε ένα καλό χερσαίο φιλέτο στην Ελευσίνα, μακάρι να είχε ένα καλό σχέδιο να αξιοποιήσει το θαλάσσιο μέτωπο μπροστά, με σεβασμό προς το περιβάλλον και την πόλη, αλλά δεν βλέπω κάτι τέτοιο ακόμα».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας, μέρος του λιμανιού με εγκαταλελειμμένο πλοίο

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο δηλώσεις πέντε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η μία προς τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το παραλιακό μέτωπο Ελευσίνας από την Αντιπεριφέρεια Αττικής στις 21/7 και ή άλλη προς τον κ. Κουρουμπλή, με την οποία ζητούσαν τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε. Τις δύο δηλώσεις υπογράφουν οι Αριστείδης Μπαλτάς, Νάσος Αθανασίου, Πάνος Σκουρολιάκος, Γεώργιος Πάντζας και Γιάννης Δέδες.

Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές ζητούν την παραχώρηση της χρήσης των δύο πρώην διαλυτηρίων της περιοχής «στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως, άλλωστε, ορίζουν και οι αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ελευσίνας».

«Πιστεύουμε ανεπιφύλακτα ότι αυτή η κίνηση είναι η πλέον καθοριστική και συμφέρουσα για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων και γενικότερα για τον Δήμο Ελευσίνας, ο οποίος, ας μην ξεχνάμε, θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

»Προτείνουμε επίσης την οριστική και μόνιμη χωροθέτηση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη διάλυση πλοίων στην περιοχή πέριξ των Ναυπηγείων Ελευσίνας και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά», αναφέρουν.

Και καταλήγουν: «Δηλώνουμε απερίφραστα πως θα είμαστε πάντα αρωγοί στους αγώνες και τις προσπάθειες κατοίκων και φορέων της Ελευσίνας, συμμεριζόμενοι την αγωνία τους για την κατάκτηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής και την καλλιέργεια των προϋποθέσεων για ένα καλύτερο μέλλον».

Αθανασίου: «Ολα είναι υπό εξέταση»

Για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με τον κ. Κουρουμπλή μάς ενημέρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου:

«Ολα είναι υπό εξέταση, δηλαδή δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο. Ο επενδυτής ζητάει μια δίοδο προς την παραλιακή ζώνη και θα πρέπει να διευκρινίσει τι θα την κάνει αυτή τη ζώνη. Πρέπει να πει και ο δήμος ποιες είναι οι ανάγκες του για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα στο συγκεκριμένο αυτό σημείο, κάτι που δεν έχει γίνει, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση ενός master plan για την περιοχή. Το θέμα, πλέον, είναι πως ό,τι γίνεται για το ζήτημα γίνεται φανερά. Δεν είναι μόνο μέσω Αρχών και διαδικασίας. Και δεν πρόκειται να μη γίνει αυτό που θέλει η τοπική κοινωνία».

Σε διαρκή ετοιμότητα και έτοιμη για κινητοποιήσεις για την αποτροπή της επανεγκατάστασης του ναυπηγείου-διαλυτηρίου βρίσκεται η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών «ΟΛΟΙ στον ΟΛΕ!», έπειτα από τη σύσκεψη που διοργάνωσε στις 24/7 στο δημαρχείο Ελευσίνας.

Οπως δηλώνει, «ο αγώνας για την ελευθέρωση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης έχει ξεκινήσει» και ζητάει από το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας τη λήψη απόφασης για υποβολή αιτήματος παραχώρησης στον Δήμο Ελευσίνας του τμήματος αυτού της χερσαίας ζώνης.

Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, τα σχέδια που επιβαρύνουν περαιτέρω το παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας και συσσωρεύουν τα βάσανα των κατοίκων δεν έχουν τέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη της Τετάρτης 2/8, του υπουργού Ναυτιλίας με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεγκατάσταση του ναυπηγείου-διαλυτηρίου, ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε πληροφορίες από τον ΟΛΕ για τον λόγο που δεν δίνονται λιμενικές διευκολύνσεις στην εταιρεία BFS (πρώην SINTRA) για την εκφόρτωση χημικών υλικών δίπλα στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στο υπογάστριο του αρχαιολογικού χώρου, σε άμεση γειτνίαση με τον χώρο διεξαγωγής των Αισχυλείων. Τι κι αν πέρυσι αποφεύχθηκε η επαναλειτουργία της εταιρείας, έπειτα από κινητοποιήσεις των κατοίκων; Ετσι κι αλλιώς, ο κ. Δρακονταειδής, ο οποίος αρνείται την παραχώρηση του χώρου στον δήμο, φαίνεται ότι έχει μια… καλύτερη ιδέα, αφού απάντησε στον κ. Κουρουμπλή ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τον χώρο για κρουαζιερόπλοια και ημερόπλοια!

efsyn.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,506ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
653ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα