Την δική της εκδοχή για την ημιβύθηση της πλωτής δεξαμενής Νο1 στον Σκαραμαγκά στις 18 Ιανουαρίου δίνει η εταιρεία «Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.» απαντώντας και σε ανακοινώσεις σωματείων εργαζομένων ως προς τα ακριβή αίτια του περιστατικού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας χαρακτηρίζει το περιστατικό ως ατυχές και σημειώνει ότι «χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας».
Και προσθέτει: «Τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με συχνές ριπές που στιγμιαία αύξαναν την ταχύτητά τους). Μάλιστα, οι εν λόγω καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα να παρασυρθούν παροπλισμένα εμπορικά πλοία τόσο στον Κόλπο της Ελευσίνας όσο και στον λιμένα του Πειραιά. Για να μην αναφερθούμε στις καιρικές ειδοποιήσεις του Google, που προειδοποιούσε το κοινό μνημονεύοντας την βύθιση της δεξαμενής μας και την καταστροφή του λιμένος Ικαρίας σαν αποτέλεσμα των σφοδρών ανέμων. Ούτε να αναφερθούμε στο Δελτίο Περιπολίας του Αρχιφύλακα Ασφαλείας με το οποίο επισημαίνεται, ότι «λόγω υψηλού κυματισμού (που κατέκλυζε τον προβλήτα) καιάσχημων καιρικών συνθηκών δεν ολοκληρώθηκε η περιπολία στον προβλήτα Αρ. 1». Επιπλέον, η επιθεώρηση που διεξήχθη από την Ελληνική Ακτοφυλακή – Λιμενικό Σώμα απέκλεισε παντελώς την περίπτωση οποιασδήποτε ανθρώπινης πράξης, που σκόπευε στην πρόκληση ατυχήματος στην Πλωτή Δεξαμενή Νο. 1.»
Τονίζει ακόμη ότι «επιπρόσθετα, η επιθεώρηση διαπίστωσε την ολοκληρωτική έλλειψη ρύπανσης. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι αμέσως μετά το συμβάν, μια εξειδικευμένη εταιρεία περιβαλλοντικής προστασίας προσλήφθηκε από την ΕΝΑΕ και όλα τα απαραίτητα μέτρα ελήφθησαν για την αποφυγή ρύπανσης ή άλλων αρνητικών επιπτώσεων από το συμβάν. Έτσι, τα ανυπόστατα σενάρια που εξύφαναν κάποιοι (οι αυτήκοοι μάρτυρες γνωρίζουν ποιοι και ποια), κατέρρευσαν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Ανακοινώσεις σχετικά με το συμβάν».
Η εταιρεία υπογραμμίζει επιπλέον πως «συμμεριζόμαστε και κατανοούμε τα συναισθήματα των εργαζομένων που εργάσθηκαν πάνω σε αυτήν, αλλά θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο 2017 το Ελληνικό Δημόσιο κατάσχεσε και ουσιαστικά απέκοψε τις δύο πλωτές δεξαμενές από τον κορμό του Ναυπηγείου. Σχετικά με την ανακοίνωση του Σωματείου ΤΡΙΑΙΝΑ, η εκτίμηση ότι «δεν φταίει ο άνεμος» είναι εντελώς αβάσιμη. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η Εταιρεία, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων όπως διαμορφώθηκαν από την επιβληθείσα από το 2011 οικονομική ασφυξία του Ναυπηγείου από το Ελληνικό δημόσιο (απαγόρευση εξαγωγών και παύση πληρωμών από τον μοναδικό πελάτη του, το Ελληνικό Δημόσιο), προχώρησε σε ενέργειες για την ασφάλεια των Πλωτών Δεξαμενών Νο. 1 και Νο. 3 τα έτη 2014 – 2016. Και φυσικά οι εργαζόμενοι που ενεπλάκησαν στα συγκεκριμένα έργα και άλλα παρόμοια έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να ολοκληρωθούν.»
Η εταιρεία ισχυρίζεται επιπροσθέτως ότι «το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο με τις πρόσφατες μηχανορραφίες του (αίτηση ακύρωσης της Διαιτητικής Απόφασης) συνεχίζει την ίδια κακόπιστη και αντισυμβατική συμπεριφορά που επιδεικνύει από το 2010. Αυτή η κακοπιστία δεν είναι συμβατή με ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου, καθώς μαζί συμφωνήσαμε να ακολουθήσουμε την διεθνή διαιτητική διαδικασία προς επίλυση των διαφορών μας. Κατ’ επανάληψη και οι δύο δηλώσαμε ενώπιον του δικαστηρίου, ότι θα σεβαστούμε την απόφαση και μόλις μια ημέρα αμέσως μετά την έκδοσή της, το Ελληνικό Δημόσιο άρχισε να αναζητά τρόπους να αποφύγει την εφαρμογή της. Η εφαρμογή αυτή θα έδινε αμέσως οικονομική ανάσα για την λειτουργία του Ναυπηγείου και θα το καθιστούσε βιώσιμο».
Η ανακοίνωση καταλήγει «με την επισήμανση προς κάθε εμπλεκόμενη πλευρά, ότι ο σεβασμός και η άμεση εφαρμογή της απόφασης του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου ICC αποτελεί τον μονόδρομο και την μόνη υγιή επιλογή προς όφελος της εθνικής οικονομίας, του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου, της ΕΝΑΕ και των εργαζομένων της».
tovima.gr