Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ενίσχυση του πνεύματος ναυτικής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο από το LR και τη HELMEPA

Με αφορμή τη συμπλήρωση 1.000 αναφορών στην Πλατφόρμα Εθελοντικής Αναφοράς Συμβάντων (VIRP), το Lloyd’s Register (LR) και η HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος) ανέδειξαν τη σημασία της καλλιέργειας πνεύματος ασφάλειας στη θάλασσα σε μια τελετή που έλαβε χώρα στα Ποσειδώνια 2022.

Το VIRP της HELMEPA επιτρέπει στις ναυτιλιακές εταιρείες να αναφέρουν ανώνυμα ατυχήματα, περιστατικά και παρ’ ολίγον συμβάντα (near miss) στα πλοία τους, ενισχύοντας τo πνεύμα ασφάλειας στη θάλασσα βοηθώντας παράλληλα τη διάδοση των διδαγμάτων (lessons learned) από περιστατικά υψηλού δυνητικού ρίσκου που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και το πλοίο.

Με τη στήριξη του Lloyd’s Register Foundation (LRF), το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση του πνεύματος ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η HELMEPA γιορτάζει την 40η επέτειο από την ίδρυσή της. Η εν λόγω περιοχή αποτελεί ένα από τα παγκόσμια hotspots για θαλάσσια ατυχήματα και συμβάντα, εκ των οποίων εκτιμάται ότι το 75% έως 96% εξακολουθούν να οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος. Πρόκειται για θέμα μείζονος σημασίας για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τους εμπλεκόμενους φορείς της, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη να εδραιωθεί ευρύτερα πνεύμα ναυτικής ασφάλειας.

Η υποστήριξη του LRF για τη βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή έχει συμβάλει μέχρι στιγμής στην ενίσχυση της πληροφόρησης και τη διάδοση «χρήσιμων διδαγμάτων και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των μελών της HELMEPA που συμμετέχουν στο VIRP, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια προσομοίωσης για ναυτικούς και επαγγελματίες της θάλασσας καθώς και ευρεία εκστρατεία ευαισθητοποίησης με τίτλο «Με Ασφάλεια στη Θάλασσα» για τους τομείς της αλιείας και των σκαφών αναψυχής.

Σε συνεργασία με το Lloyd’s Register και το Lloyd’s Register Foundation, περίπου 180.000 ναυτιλλόμενοι και κάτοικοι παράκτιων περιοχών σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν ενημερωθεί για τους στόχους και τις δράσεις του έργου της HELMEPA, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των ναυτικών, της ναυτιλιακής βιομηχανίας και παράκτιων κοινοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας.

Η Philippa Charlton, Chief Marketing Officer, Lloyd’s Register, δήλωσε:

«Η συνεργασία για έναν πιο ασφαλή κόσμο είναι ο σκοπός που μας οδηγεί στον LR. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη HELMEPA και γιορτάζουμε σήμερα την ενίσχυση του πνεύματος ασφάλειας μέσα από την Εθελοντική Πλατφόρμα Αναφοράς Συμβάντων (VIRP). Αυτά τα απτά αποτελέσματα της συνέργειάς αυτής αποτελούν φόρο τιμής στην εξαιρετική δουλειά που κάνει η HELMEPA στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα».

Ο Δρ Tim Slingsby, Διευθυντής Δεξιοτήτων και Εκπαίδευσης, Lloyd’s Register Foundation, είπε:

«Η διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στη θάλασσα είναι κεντρικής σημασίας για τον σκοπό του Lloyd’s Register Foundation ως παγκόσμιο φορέα με κοινωφελή σκοπό. Είμαστε απίστευτα περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη HELMEPA και είμαστε μέρος του πρωτοποριακού της έργου στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, η σχέση μεταξύ της HELMEPA και του εμπορικού μας εταίρου Lloyd’s Register αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη απόδειξη του κοινού μας στόχου να δημιουργήσουμε έναν πιο ασφαλή κόσμο».

Η κα Όλγα Σταυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της HELMEPA, δήλωσε:

«Η καλλιέργεια πνεύματος ασφάλειας στη θάλασσα είναι απαραίτητη για την ευημερία εκατοντάδων χιλιάδων ναυτικών καθώς και των κοινοτήτων των λιμένων, της αλιείας και των σκαφών αναψυχής της Ανατολικής Μεσογείου. Χάρη στην πολύτιμη και συνεχή υποστήριξη του εταιρικού μας μέλους LR καθώς και του Lloyd’s Register Foundation, καταφέραμε να προσεγγίσουμε, να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε περίπου 2.000 ναυτικούς και επαγγελματίες της ναυτιλίας, ψαράδες και ιστιοπλόους σε Ελλάδα και Κύπρο, μαζί με τους εταίρους μας στο έργο CYMEPA και Dynamarine, ενισχύοντας την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα”.

 

Σχετικά με τη HELMEPA

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος  (ΗΕLΜΕΡΑ) πρωτοστατεί στην προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος, την ασφάλεια στη θάλασσα και τη βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία, με πολυδιάστατη δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει εξελιχθεί σε μια ανοιχτή, ανθεκτική και συμμετοχική πλατφόρμα για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, το διαμοιρασμό γνώσης, τον εθελοντισμό, τη συνεργασία και την ανάληψη δράσης με θετικό και μετρήσιμο αντίκτυπο για την υγεία των θαλασσών.

Με δράση σε όλη την Ελλάδα και μέσα από ένα βιώσιμο συμμετοχικό δίκτυο κοινοτήτων με περισσότερους από 250.000 εθελοντές να έχουν οργανώσει εθελοντικούς καθαρισμούς βυθού και ακτών, συλλέγονται σε ετήσια βάση 200.000 απορρίμματα.

450.000+ παιδιά έχουν επισκεφθεί τις περιβαλλοντικές εκθέσεις της και πολλοί έχουν μεγαλώσει με το μήνυμα του εμβληματικού και οικείου Γλάρου της HELMEPA: «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά, σε θάλασσες και ακτές».

Το Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα της «Παιδικής HELMEPA» υλοποιείται σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την πολύτιμη συμμετοχή της Εκπαιδευτικής Κοινότητας που αποτελείται από 8.640 εθελοντές εκπαιδευτικούς και 136.693 μαθητές και μαθήτριες.

Διαθέτει Πιστοποιημένο Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο, εξοπλισμένο με Προσομοιωτή Γέφυρας για την εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων 22.000+ ναυτικών – μελών και είναι Τεχνικός Σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και Εταίρος του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του ΟΗΕ (UNEP/MAP).

Εναρμονισμένο με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, το έργο της για την υγεία και προστασία της θάλασσας και των ακτών, την ασφάλεια στη ναυτιλία και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης πραγματοποιείται με την πολύτιμη συνδρομή των μελών της (2.030+ πλοία, 264 εταιρείες και οργανισμοί).

 

Σχετικά με το Lloyd’s Register (LR)

Το Lloyd’s Register (LR) είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός επαγγελματικών υπηρεσιών που ειδικεύεται σε λύσεις μηχανικής και τεχνολογίας. Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν και υποστηρίζουν τους πελάτες για τη βελτίωση της ασφάλειας και της απόδοσης σύνθετων έργων, αλυσίδων εφοδιασμού και υποδομών ζωτικής σημασίας. Το LR δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από 260 χρόνια ως ο πρώτος νηογνώμονας ναυτιλιακών εταιρειών στον κόσμο για τη βελτίωση της ασφάλειας των πλοίων. Σήμερα δραστηριοποιούμαστε παγκοσμίως παρέχοντας λύσεις συμμόρφωσης, διασφάλισης και απόδοσης που βοηθούν τον κόσμο να κινείται με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και να αναπτύσσεται βιώσιμα.

Το ναυτιλιακό μας επιχειρείν είναι κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών ταξινόμησης, συμμόρφωσης και συμβουλευτικών υπηρεσιών στη ναυτιλιακή και υπεράκτια βιομηχανία, βοηθώντας τους πελάτες να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και απόδοσης. Το χαρτοφυλάκιό μας με υπηρεσίες κινδύνου και παροχής συμβουλών, εμπορικής αποτελεσματικότητας, απόδοσης και βελτιστοποίησης πλοίων βοηθά τους πελάτες μας να ξεκλειδώσουν και να οδηγήσουν εν τέλει την εξέλιξή τους. Οι μελλοντικές μας ναυτιλιακές ψηφιακές λύσεις περιλαμβάνουν το Cloud Fleet Manager και το i4 Insight.

Το Lloyd’s Register ανήκει εξ ολοκλήρου στο Lloyd’s Register Foundation, μια ανεξάρτητη παγκόσμια φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζει την έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση για να γίνει ο κόσμος πιο ασφαλής. Εστιάζει στις πιο πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας, δημιουργώντας τα καλύτερα στοιχεία και διορατικότητα, ώστε να γίνει καλύτερη κατανόηση των πολύπλοκων παραγόντων που επηρεάζουν την ασφάλεια και οικοδομεί συνεργασίες για αλλαγή.

Μαζί στεκόμαστε στον σκοπό μας που μας οδηγεί κάθε μέρα. συνεργαζόμαστε για έναν πιο ασφαλή κόσμο.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,666ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα