Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΕΝΩΣΗ ΜΑΡΙΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Δημιουργούμε αξία και πλούτο για τη χώρα

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2020 –  Με βασικό μήνυμα “Το ελληνικό γαλάζιο δημιουργεί αξία και πλούτο για τη χώρα”  πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου η ενημερωτική ημερίδα της  Ένωσης Μαρινών Ελλάδας με τίτλο:  “Ανάπτυξη των Ελληνικών Τουριστικών Λιμένων“.  Το παρών  έδωσαν κορυφαία στελέχη  που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία και  τον τουρισμό,  ειδικότερα δε τον θαλάσσιο τουρισμό και τις μαρίνες.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι Υπουργοί Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος  καθώς και η  Πρόεδρος  του ΕΟΤ, κα Άντζελας Γκερέκου. Παρεμβάσεις με πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις έκαναν επίσης οι βουλευτές του Νότιου Τομέα της Αθήνας κος Διονύσης Χατζηδάκης, Κων/νος Κυρανάκης και Βασίλης Σπανάκης.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΜΑΕ κ.  Σταύρος Κατσικάδης,  επεσήμανε   τη συμβολή των μαρινών και των τουριστικών λιμένων στην τουριστική ανάπτυξη αλλά και ευρύτερα στην εθνική οικονομία και τόνισε πως η  Ένωση Μαρινών Ελλάδας,   από την ίδρυσή της  το 2010,  συνεισφέρει με θεσμική ευθύνη και  με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις στην  ανάπτυξη του κλάδου,  ώστε να δώσει πολλά περισσότερα ακόμη στην οικονομία και την κοινωνία.

Κύριος στόχος των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων από την ΕΜΑΕ είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μαρινών και η δημιουργία σταθερού νομοθετικού και φορολογικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων.

«Για να επιτευχθεί ο σκοπός της βιώσιμης ανάπτυξης” τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Κατσικάδης  “πρέπει να γίνουν άμεσα και συντονισμένα πολλές και σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα εξορθολογήσουν το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των μαρινών στη χώρα μας. Μόνο με κεντρικό συντονισμό μεταξύ των πολλαπλών συναρμόδιων κρατικών υπηρεσιών είναι εφικτή η μείωση της γραφειοκρατίας και του χρόνου που απαιτείται για τη δημιουργία μίας νέας μαρίνας. Χρόνος που δυστυχώς σήμερα ξεπερνά την 5ετία χωρίς τον συνυπολογισμό πολλαπλών νομικών επιπλοκών που εμποδίζουν την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.”.

Επίσης ο Πρόεδρος της ΕΜΑΕ  έκανε γνωστό πως τα μέλη της Ένωσης έχουν επενδύσει πάνω από 250 εκ. ευρώ για τη δημιουργία και την αναβάθμιση υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων, χωρίς να συνυπολογίζονται οι επανεπενδύσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της μίσθωσης ενώ καταβάλλουν πάνω από 16  εκ. ευρώ ετήσια ανταλλάγματα στο ελληνικό Δημόσιο. Ποσό που αναλογεί στο 30% περίπου του συνολικού τους τζίρου.

Ο  Γενικός  Γραμματέα της ΕΜΑΕ κ. Κωνσταντίνος Ασβέστης  παρουσίασε τη  μελέτη για την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων στην Ελλάδα, με τα χαρακτηριστικά του κλάδου και  την προστιθέμενη αξία στην  οικονομία, στην απασχόληση, στις επενδύσεις και στο περιβάλλον.

Οι μεγάλες  προκλήσεις αλλά  και οι θετικές προοπτικές της αγοράς των μαρινών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης εκπροσώπων θεσμικών φορέων και εξειδικευμένων στελεχών με μακρόχρονη εμπειρία στον κλάδο.  Συγκεκριμένα στο panel της συζήτησης συμμετείχαν οι κ.κ Κωνσταντίνος Λούλης, Γ.Γ. Υπουργείου Τουρισμού,  Βασίλης Πολίτης, Σύμβουλος, μέλος Δ.Σ. ΕΟΤ,  Δρ. Γιώργος Πατέρας, Πρόεδρος Ναυτικού Επιμελητήριου Ελλάδας,  Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και  Σταύρος Κατσικάδης, Πρόεδρος ΕΜΑΕ με συντονιστή του panel τον κ. Μηνά Τσαμόπουλο, Δημοσιογράφο του Πρώτου Θέματος.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΕΜΑΕ κ. Σταύρος Κατσικάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Δημιουργούμε αξία και πλούτο για τη χώρα. Αυτό αναδείξαμε σήμερα, με τεκμηριωμένα στοιχεία και έναν ευρύ δημόσιο διάλογο. Το ελληνικό γαλάζιο είναι πηγή εθνικού πλούτου και ευκαιριών απασχόλησης, ειδικά για τους νέους.  Ο θαλάσσιος τουρισμός υψηλών απαιτήσεων όπως αυτός των σκαφών αναψυχής,  μπορεί να αποτελέσει μαγνήτη επενδύσεων που θα δώσουν δυναμική ώθηση στη γρήγορη ανάπτυξη. Όμως για να μπορέσουμε να σημειώσουμε ουσιαστική πρόοδο πρέπει επειγόντως να καθοριστεί ο επίσημος συντονιστής των συναρμόδιων Υπηρεσιών και οι διαδικασίες συνεννόησης και παρακολούθησης του έργου της ανάπτυξης των μαρινών σε εθνικό επίπεδο. Χρειάζεται εθνικό σχέδιο και ξεκάθαρη βούληση για την ανάπτυξη του κλάδου, ο οποίος έχει στρατηγικό ρόλο για τον τουρισμό και συνολικά για την οικονομία της πατρίδας μας.

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε η  κοπή της βασιλόπιτας για τα μέλη της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 30.01.2020

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,509ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
653ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα