Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Εντός δεκαπέντε ημερών ολοκληρώνεται η εξυγίανση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Λύνεται ο γρίφος της διάσωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, με τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες να αποτελούν τις πλέον κρίσιμες για την πορεία της εξυγίανσης υπό την Onex Elefsis Shipyards με την πλήρη στήριξη της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC.

Ειδικότερα με βάση ενημέρωσης των εργαζομένων, η οποία επιβεβαιώνεται και από αξιόπιστες πηγές του Liberal, εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου, και σε κάθε περίπτωση εντός του Απριλίου, αναμένεται να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να κατατεθεί στα αρμόδια δικαστήρια ο φάκελος εξυγίανσης των ναυπηγείων υπό την Onex .

Η σχετική εξέλιξη γνωστοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, όπου εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν συνάντηση στο γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και ενημερώθηκαν ότι, κατόπιν συνάντησης υπό τον Πρωθυπουργό όπου συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσία μεταξύ άλλων των βουλευτών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου, δόθηκε σαφή κατεύθυνση για την επίλυση εντός του επομένου δεκαπενθημέρου του θέματος της εξυγίανσης.

Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβαν οι εργαζόμενοι, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ορίστηκε υπεύθυνος για τις συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων Υπουργών, της ONEX και της Ernst & Young ώστε να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες που χρειάζονται για να κατατεθεί ο φάκελος εξυγίανσης στα αρμόδια δικαστήρια.

Από την εξέλιξη στην υπόθεση εξυγίανσης της Ελευσίνας, με βάση το κατατεθειμένο σχέδιο κρίνεται η τύχη 220 εκατ. ευρώ που αφορούν σε εξόφληση χρεών προς το δημόσιο, τις τράπεζες και τους εργαζομένους.

Να σημειωθεί ότι για τη συμμετοχή της DFC στο εγχείρημα τον Ιανουάριο πέρασε από το αμερικανικό Κογκρέσο το νομοσχέδιο Μενέντεζ, μέσω του οποίου η Ουάσιγκτον επιτρέπει στην κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC να επενδύσει στην Onex Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς τα ναυπηγεία προάγουν την ασφάλεια της περιοχής.

Η Onex Elefsis Shipyards και DFC έχουν καταθέσει σχέδιο εξυγίανσης που προβλέπει την ανάληψη περί των 210-230 εκατομμυρίων ευρώ υποχρεώσεων, αλλά και επενδύσεις ύψους 150-200 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία άνω των 2.000 θέσεων εργασίας και πολλαπλά οφέλη για την οικονομία με έμμεση αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%. Τα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο στο συγκεκριμένο διάστημα αναμένεται να περάσουν τα 500 εκατ. ευρώ και για τα ασφαλιστικά ταμεία τα 300 εκατ. ευρώ.

Με την κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης η ONEX θα έχει υπό τον έλεγχο της δύο στα τρία βασικά ναυπηγεία της χώρας, με την Ελευσίνα να τίθεται άμεσα σε διαδικασία εκσυγχρονισμού ώστε το ναυπηγείο να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,420ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
648ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα