Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Επεισόδιο βροχόπτωσης επιπέδου 2, υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και ενισχυμένοι νότιοι άνεμοι την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή 01/04 σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά και βόρεια ενώ από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν και καταιγίδες οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών του Σαββάτου 02/04 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένηση και θα περιοριστούν στα δυτικά ηπειρωτικά στο Ιόνιο όμως από το πρωί θα ενταθούν εκ νέου και θα επεκταθούν και πάλι στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών. Το επεισόδιο βροχοπτώσεων για την Παρασκευή 01/04 αναμένεται να είναι Κατηγορίας 2 όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI), υπενθυμίζεται όμως ότι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Στον Χάρτη 1 παρουσιάζεται ο υετός (βροχές / καταιγίδες) που αναμένεται το μεσημέρι της Παρασκευής 01/04.

Χάρτης 1. Ο υετός (βροχές / καταιγίδες) που αναμένεται το μεσημέρι της Παρασκευής 01/04

Νότιοι άνεμοι 6 έως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, οι οποίοι έως το μεσημέρι στα ανατολικά τμήματα θα φτάνουν κατά τόπους και τα 9 μποφόρ. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουν εξασθένηση και προς το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα 6 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν νότιοι και από το μεσημέρι νοτιοδυτικοί άνεμοι 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Ο υψηλός κυματισμός που αναμένεται κυρίως στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στις ακτές και συνίσταται προσοχή. Στον Χάρτη 2 παρουσιάζεται η πρόγνωση της μέγιστης έντασης του ανέμου καθώς και της επικρατούσας διεύθυνσης του για την Παρασκευή 01/04.

Χάρτης 2. Πρόγνωση της μέγιστης έντασης του ανέμου καθώς και της επικρατούσας διεύθυνσης του για την Παρασκευή 01/04

Από τις αρχές του 2022, η μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ξεκινά την κατηγοριοποίηση των κακοκαιριών οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλα ύψη βροχής, βασιζόμενη στον υπολογισμό του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (RPI).

Ο  υπολογισμός του πενταβάθμιου δείκτη RPI λαμβάνει υπόψη του:

  • Το αναμενόμενο ύψος βροχής μέσα σε ένα 24ωρο, όπως αυτό προβλέπεται από ένα σύνολο μετεωρολογικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης τα οποία εφαρμόζει και διαθέτει η μονάδα Meteo.
  • Τη χωρική έκταση των περιοχών όπου η αναμενόμενη βροχή 24ώρου υπερβαίνει ένα όριο το οποίο έχει καθοριστεί από την κλιματολογική ανάλυση των βροχοπτώσεων στη χώρα μας την τελευταία τριακονταετία.
  • Τον πληθυσμό που θα επηρεάσει η αναμενόμενη βροχόπτωση.

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, 09:30

 

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,710ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα