Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Επιστολή των 8 ναυτεργατικών σωματείων προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Για άλλη μια φορά η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας με νομοθετικές πρωτοβουλίες express, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και χωρίς διάλογο με τα Ναυτεργατικά Σωματεία έφερε και ψηφίστηκαν από τη Βουλή διατάξεις, οι οποίες μόνο δεινά θα φέρουν στη Ναυτιλία και στη Ναυτεργασία.

Πρώτα και κύρια με την τροπολογία με την οποία μειώνει τα πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης των ορίων εργασίας και ανάπαυσης των ναυτικών, διευκολύνει στη πραγματικότητα την παρανομία και την αισχροκέρδεια σε βάρος της ανθρώπινης ζωής. Δεν έχουμε δηλαδή εξορθολογισμό των προστίμων αυτών, όπως ισχυρίζονται <<κομψά>>, αλλά κατάρρευσή τους σε συμβολικά ποσά. Εξ άλλου και οι ίδιοι επιβεβαιώνουν ότι η νέα ρύθμιση είναι πρωτοφανής στα χρονικά, αφού στην Αιτιολογική Έκθεση της τροπολογίας παραδέχονται ότι δεν έχουν λάβει υπ’ όψη συναφείς πρακτικές σε άλλες χώρες (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΟΣΑ, Διεθνείς Οργανισμοί). Είναι απαράδεκτη τέτοια <<καινοτομία>> για τη χώρα μας! Να καταργηθεί άμεσα η διάταξη αυτή και να διενεργούνται σχολαστικοί και αξιόπιστοι έλεγχοι για την τήρηση των ωρών εργασίας και ανάπαυσης των ναυτεργατών.

Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η ρύθμιση που υποβαθμίζει τον ρόλο των πλοηγών, αφού ανοίγει στη πράξη <<κερκόπορτες>>. Στρώνει δηλαδή τον δρόμο για συναλλαγές και εξυπηρετήσεις αδιαφορώντας για την Ασφάλεια των επιβατών, των πληρωμάτων, των πλοίων και των λιμανιών. Και όχι μόνο αυτό. Για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους και φορτώνουν τον πλοίαρχο με βάρη που ξεπερνούν τα όρια της πλοιαρχικής του ευθύνης. Τον καθιστούν εύκολο στόχο και εξιλαστήριο θύμα. Ξαναγυρίζουν στη λογική της διαπόμπευσης του πλοιάρχου, αφού για ότι και να συμβεί, θα τον κατηγορήσουν ενώ την ίδια στιγμή οι πραγματικοί υπεύθυνοι θα συνεχίζουν εκ του ασφαλούς να κερδοσκοπούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Αντί να καλύψουν τα κενά στις θέσεις των καθηγητών της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, πάνε να επιβάλουν σχεδόν μόνιμα την τηλεκπαίδευση με αφορμή τον κορωνοϊό! Αντί δηλαδή να την αναβαθμίσουν επιδιώκουν την περιθωριοποίησή της.

Αποψιλώνουν από αρμοδιότητες τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, καταργώντας την ουσιαστικά.

Είμαστε αντίθετοι σε όσα απαράδεκτα ψηφίστηκαν και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε μέσο για την κατάργησή τους. Οι Ναυτεργάτες είναι σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε μορφή αγώνα και για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ας κατανοήσει επιτέλους το Υπουργειο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι είναι Υπουργείο και για τους Ναυτικούς και ας μην αποφεύγει τον διάλογο με τη Ναυτεργασία.

Πειραιάς 28 Ιανουαρίου 2021

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν. Πάσης Τάξεως
Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Μ.Ε.Κ. Ε.Ν.
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών Ε.Ν.
Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων Ε.Ν.
Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών Ε.Ν.
Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας Ε.Ν.
Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων & Κυβερνητών Ε.Ν.
Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S, Π/Κ & Ο/Γ Μικρών Αποστάσεων Ε.Ν

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,680ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα