Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Επιστολή του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ κ΄ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ προς τον Υ.ΝΑ.Ν.Π. σχετικά με την πορθμιακή γραμμή ΚΥΛΛΗΝΗ-ΖΑΚΥΝΘΟΣ-ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ κ΄ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Κολοκοτρώνη 20 Τ.Κ 26221 Πάτρα
Τηλ.2613025759-6908442772
E-mail:[email protected]
Αριθμ.Πρωτ: 88
Πάτρα : 11-06-2018
                                                                               ——————————————————

ΠΡΟΣ : Υ.ΝΑ.Ν.Π. /Γρ.κου Υπουργού

ΚΟΙΝ :
α. Y.NA.N.Π./Γρ.κου Υφυπουργού
β. Υ.ΝΑ.Ν.Π./Γρ.κου Γεν.Γραμματέα
γ. Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ-ΕΛΛ.ΑΚΤ/Κο Αρχηγό
δ.              –  ΄΄ —               /Κο Υπαρχηγό Β΄
ε.              — ¨  —               /Κο Κλαδάρχη Β΄
στ.               — ΄΄  —                    / ΔΝΕΡ 1ο-2ο
ζ.                 — ΄΄  —                   / 5η ΠΕΔΙΛΣ
η.                —  ΄΄  —-               / Λιμεναρχείο Κατακόλου
θ.  Γραφείο κ Προέδρου Εισαγγελίας Αμαλιάδας.
ι.   Μ.Μ.Ε

 

 

  ΘΕΜΑ : Μη εφαρμογή νομοθεσίας επί  πλοίων

  ΣΧΕΤ : α) Κανονισμός για την εφαρμογή απαιτήσεων Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (ΦΕΚ 1671Β΄/2013)

              β) Κύρωση Συλλογικής Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας Πορθμείων 2017 (ΦΕΚ 305Β΄/2017).

Κύριε Υπουργέ

Επανερχόμαστε για το θέμα που αφορά τα δρομολόγια που εκτελούν τα πλοία της πορθμειακής γραμμής ΚΥΛΛΗΝΗ-ΖΑΚΥΝΘΟΣ-ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ και τις ώρες εργασίας που απαιτούνται για την πραγματοποίηση τους .

Σας είχαμε καταγγείλει στο παρελθόν , μεταξύ και άλλων προβλημάτων της συγκεκριμένης γραμμής , ότι δεν είναι δυνατόν το πλήρωμα να εργάζεται 18 ώρες  εντός ενός 24ώρου καθημερινά και να αναπαύεται 6 αντί 10 που προβλέπουν τα σχετικά.

Σε ελέγχους που διέταξε το Υπουργείο σας και έγιναν δεν διαπιστώθηκε τίποτα παράνομο καθόσον στα  ΄΄χαρτιά ΄΄ που προβλέπει ο ISM ήταν όλα σωστά και νομότυπα. Μας έλλειπε ο μάρτυρας Ναυτικός που θα επιβεβαίωνε τα καταγγελλόμενα.

Η ευκαιρία αυτή μας παρουσιάσθηκε όταν  μέλος του Σωματείου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων  ειδοποιήθηκε  και ναυτολογήθηκε στο Ε/Γ-Ο/Γ ΚΑΛΒΟΣ την 02-06-2018 το όνομα του οποίου βρίσκεται καταγεγραμμένο στην διερεύνηση που είναι σε εξέλιξη από τον Λιμενάρχη Κατακόλου.

Ο εν λόγω Ναυτικός με γνώμονα εκτελώ τα καθήκοντα μου – διεκδικώ τα δικαιώματα μου , μετά παρέλευση έξι (6) ημερών και εφόσον διαπίστωσε ο ίδιος τις υπερβολικές ώρες εργασίας σε βάρος των ωρών ανάπαυσης , δοκιμάζοντας τα όρια αντοχής του καθόσον είχε μεγάλη ανάγκη την εργασία για να αντιμετωπίσει οικογενειακό του πρόβλημα , με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος λόγω υπερβολικής συνεχούς κόπωσης , μετέβει στο Λιμεναρχείο Κυλλήνης την Πέμπτη 07-06-2018 και περί ώρα 2100 για να κάνει καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Πορθμείων για μη εφαρμογή του άρθρου 6 περί ωραρίου εργασίας (Σχετικό β).

Η αντιμετώπιση που εισέπραξε από τα όργανα του Λιμεναρχείου Κυλλήνης ήταν απογοητευτική γι’ αυτόν. Τον προέτρεψαν να γυρίσει στο πλοίο και να τα ξεχάσει αυτά , χωρίς να ερευνήσουν η τουλάχιστον να διαβιβάσουν τις καταγγελίες σε ανώτερα κλιμάκια επιδεικνύοντας αδιαφορία  είτε διότι αγνοούσαν τις διαδικασίες επίλυσης ανάλογων υποθέσεων  είτε ενεργώντας κακόβουλα.

Την επομένη ο Ναυτικός και συμβουλευόμενος τα νομικά όργανα του Σωματείου μας, κατέθεσε εγγράφως τις καταγγελίες του στο Λιμεναρχείο Κυλλήνης , ενώ παράλληλα το Σωματείο ενημέρωνε για το συμβάν (με ηλεκτρονικό μήνυμα ) ΚΛΑΔΑΡΧΗ Β΄, ΔΝΕΡ , 5η ΠΕΔΙΛΣ ,Λ/Χ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ, Λ/Χ ΚΥΛΛΗΝΗΣ .

Και πάλι καμία προστασία του Ναυτικού από το Λιμ. Κυλλήνης μέχρις ότου διετάχθη και επιβιβάστηκε στο πλοίο κλιμάκιο που εκτέλεσε επιθεώρηση , τα αποτελέσματα της οποίας περιμένουμε  να μας κοινοποιηθούν.

Εδώ σημειώνουμε την άψογη στάση του κλιμακίου και ιδιαίτερα του επικεφαλής Λιμενάρχη Κατακόλου ( όπως μας μετέφερε ο Ναυτικός ) αν και πιστεύουμε ότι οι σωστοί επαγγελματίες κάθε χώρου πράττουν ευσυνείδητα το πρέπον . Στις 10-06-2018 και περί ώρα 1700 έληξε επιτέλους η ταλαιπωρία του Ναυτικού με την απόλυση του κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη ημέρα που έκανε την καταγγελία.

Κύριε Υπουργέ

Πρέπει να :

α) Δώσετε άμεση εντολή επανεξέτασης των δρομολογίων που εκτελούν κάποια πλοία σε όλες τις γραμμές με βασικό γνώμονα «Μπορούν τα δρομολόγια αυτά , λαμβάνοντας υπόψη και την διάρκεια των  ενδιάμεσων διαδρομών να πραγματοποιηθούν με ένα πλήρωμα στις εργάσιμες ώρες που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ; η νομίζουν κάποιοι ότι τοποθετώντας δύο (2) Πλοιάρχους  και δύο (2) Α΄ και Β΄ Μηχανικούς καλύπτεται η ασφάλεια που πρέπει να υπάρχει και για τους “ κωπηλάτες ” ;

Θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι και στα ενδιάμεσα διαστήματα μεταξύ των δρομολογίων το πλήρωμα δεν ξεκουραζόταν λόγω εκτέλεσης καθαρισμών και ιδιαίτερα οι καμαρότοι δεν είχαν χρόνο ούτε για ένα τσιγάρο. 

Μήπως σε τέτοιες περιπτώσεις τα υπεύθυνα για έγκριση όργανα πρέπει να ελέγχουν και να επιβάλλουν την ύπαρξη διπλών πληρωμάτων για την εκτέλεση τους πριν είναι πολύ αργά ;

β) Διατάξετε άμεση πρόσληψη διπλών πληρωμάτων σε περιπτώσεις που έχουν εγκριθεί και καταπατούν τις μέγιστες ώρες εργασίας ( δεν επιθυμούμε επ’ ουδενί την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού) καθόσον το άρθρο 22 του ΠΔ 152/2003 προβλέπει  απαγόρευση απόπλου μέχρι να ξεκουραστεί επαρκώς το πλήρωμα.  

   2.Ο Κύριος Πρόεδρος Εισαγγελίας Αμαλιάδας στον οποίο κοινοποιείται το παρόν ,παρακαλείτε όπως μέσα στα πλαίσια της αρμοδιότητας του ενεργήσει για την εφαρμογή των προβλεπομένων στα σχετικά που αφορούν τις μέγιστες ώρες εργασίας και τις ώρες ανάπαυσης που πρέπει να έχει ο Ναυτικός εντός ενός 24ώρου και την τιμωρία των υπευθύνων που τα καταπατούν.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                        O ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ                                            ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΚΚΟΣ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,675ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα