Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

Ερώτηση στη Βουλή για τα έργα αποκατάστασης του λιμανιού της Κω

Ερώτηση στη Βουλή για την δεκαοκτάμηνη καθυστέρηση στην έναρξη των έργων αποκατάστασης των λιμενικών εγκαταστάσεων της Κω, που καταστράφηκαν από το σεισμό του Ιουλίου του 2017, κατέθεσαν ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας και ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την ταχεία αποκατάσταση των ζημιών, εδώ και ενάμιση χρόνο, όχι μόνο δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα, αλλά δεν υπάρχει ούτε χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και την ολοκλήρωση τους.

Τονίζεται ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων αποκατάστασης του λιμανιού έχουν ως παράπλευρη απώλεια την κρουαζιέρα και τον τουρισμό του νησιού. Για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι, η Κως θα μείνει χωρίς εγκαταστάσεις για τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, κάτι που έχει ολέθριες συνέπειες, αφού σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό, οι εταιρείες κρουαζιέρας βγάζουν την Κω από τους προορισμούς τους.

Μάλιστα,  εδώ και ένα χρόνο, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα αλλά και η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας απευθύνονταν στο Υπουργείο Ναυτιλίας ζητώντας σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι της Κω, προκειμένου να προγραμματίσουν τα δρομολόγιά τους για το 2019 και το 2020, αλλά το Υπουργείο δεν ήταν σε θέση να τους δώσει καμία απάντηση.

Οι κ.κ. Κόνσολας και Καραμανλής ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει σαφή χρονοδιαγράμματα για την έναρξη αλλά και την ολοκλήρωση των έργων.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

ΘΕΜΑ: “Καθυστέρηση στην έναρξη των έργων αποκατάστασης των λιμενικών εγκαταστάσεων της Κω που καταστράφηκαν από το σεισμό του Ιουλίου του 2017”

Κύριε Υπουργέ,

Έχουν περάσει σχεδόν 18 μήνες μετά το σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017, που, ουσιαστικά, κατέστρεψε τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Κω, προκαλώντας και σοβαρές ζημιές στο χερσαίο χώρο του λιμανιού.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την ταχεία αποκατάσταση των ζημιών, εδώ και ενάμιση χρόνο, όχι μόνο δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα, αλλά δεν υπάρχει ούτε χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και την ολοκλήρωσή τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην εκπόνηση της μελέτης, ενώ η διαδικασία του διαγωνισμού αντιμετώπισε προβλήματα με ενστάσεις και προσφυγές.
Αυτή τη στιγμή, εκκρεμεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ ακόμα και αν υπάρξει απόφαση, θα πρέπει να υπάρξει και έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου.
Η μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων αποκατάστασης του λιμανιού έχουν ως παράπλευρη απώλεια την κρουαζιέρα και τον τουρισμό του νησιού. Για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι, η Κως θα μείνει χωρίς εγκαταστάσεις για τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, κάτι που έχει ολέθριες συνέπειες, αφού, σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό, οι εταιρείες κρουαζιέρας βγάζουν την Κω από τους προορισμούς τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εδώ και ένα χρόνο, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα αλλά και η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας, απευθύνονταν στο Υπουργείο Ναυτιλίας ζητώντας σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι της Κω, προκειμένου να προγραμματίσουν τα δρομολόγιά τους για το 2019 και το 2020, αλλά το Υπουργείο δεν ήταν σε θέση να τους δώσει καμία απάντηση.
Το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στις λιμενικές εγκαταστάσεις αλλά και στη χερσαία ζώνη του λιμανιού, που, εδώ και 18 μήνες, έχει την εικόνα βομβαρδισμένης περιοχής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσμενείς εντυπώσεις στους επισκέπτες του νησιού.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση βαρύνεται ήδη με την καθυστέρηση 18 μηνών, ενώ, ακόμα και σήμερα, δεν είναι σε θέση να δώσει σαφή χρονοδιαγράμματα για την έναρξη και την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των λιμενικών εγκαταστάσεων στην Κω, σε ένα νησί που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Σε ποιους λόγους οφείλεται η καθυστέρηση στη διαδικασία ανάθεσης και ολοκλήρωσης των μελετών αλλά και της έναρξης των έργων  αποκατάστασης των λιμενικών εγκαταστάσεων της Κω;
2. Με δεδομένη τη 18μηνη, ήδη, καθυστέρηση, είναι σε θέση το Υπουργείο Υποδομών να δώσει σαφή χρονοδιαγράμματα για την έναρξη αλλά και την ολοκλήρωση των έργων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

1.  Μάνος Κόνσολας                                      Βουλευτής Δωδεκανήσου
2.  Κώστας Αχ. Καραμανλής                               Βουλευτής Σερρών

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

40,993ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
641ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα