Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ετήσια Γενική Συνέλευση ΠΕΝΕΝ: Σε Αγωνιστική ετοιμότητα καλεί ο κλάδος των Ναυτών τον Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας!

Μέσα σε κλίμα ενότητας και αγωνιστικότητας πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΝΕΝ στον Πειραιά στις 30/3/2017.

Κεντρικά προβλήματα που απασχόλησαν την Συνέλευση ήταν η νέα επίθεση η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη με το αντεργατικό – αντιλαϊκό πακέτο που από κοινού προετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι λεγόμενοι θεσμοί (κουαρτέτο).

Στο πλαίσιο αυτό όλα δείχνουν ότι τα τοκογλυφικά κέντρα και η κυβέρνηση έχουν ήδη συμφωνήσει και οι διαρροές από πλευράς κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι είναι θέμα λίγων ημερών να ανακοινωθεί και τυπικά το συμφωνημένο πλαίσιο.

Αυτό περιλαμβάνει νέα βάρβαρα μέτρα κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης, νέες δρακόντιες περικοπές στις συντάξεις, μεγάλη μείωση στο αφορολόγητο, νέες ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΗ κ.λπ) και νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Τα νέα αυτά σφαγιαστικά και εξοντωτικά μέτρα αναμένεται να επιβαρύνουν δραματικά τους μισθούς, τις συντάξεις και γενικότερα τα λαϊκά εισοδήματα ενώ από την άλλη θα ενισχύσουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και θα διευρύνουν ακόμη περισσότερο την επιχειρηματική τους ασυδοσία!

Κοινή διαπίστωση των μελών της Συνέλευσης ήταν ότι η κυβέρνηση δηλώνει πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις των δανειστών και διευρύνει το οπλοστάσιο μέσα από την θεσμοθέτηση μέτρων που οδηγούν παραπέρα στην συρρίκνωση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Παράλληλα η επίσημη συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα και οργανώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος αδρανούν και αρνούνται επίμονα να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να προετοιμάσουν την αντίσταση των εργαζομένων, να αποφασίσουν και να συντονίσουν σε Πανελλαδική κλίμακα την αναγκαία αγωνιστική απάντηση της εργατικής τάξης σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα.

Η τακτική αυτή δείχνει για άλλη μια φορά ότι οι ηγεσίες των κορυφαίων οργανώσεων (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΠΝΟ – Εργατικό Κέντρο Πειραιά κ.λπ) με την στάση τους βάζουν πλάτη να υλοποιηθεί το νέο σκληρό αντεργατικό πακέτο μέτρων.

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται όχι μόνο δεν πρέπει να εγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι σε λογικές παθητικότητας, αδράνειας και ανάθεσης αλλά αντίθετα πρέπει να ορθώσουν το δικό τους αγωνιστικό ανάστημα, να κινητοποιηθούν, να δράσουν και να τεθούν επικεφαλής ενός εργατικού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης με οργάνωση, ενότητα, συσπείρωση, ταξικό προσανατολισμό και διαρκή αγώνα ώστε να εμποδίσουν και να ματαιώσουν τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών!!

Επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ η οργάνωση και η συντονισμένη απάντηση των συνδικάτων της εργατικής τάξης με την μορφή Πανελλαδικής απεργίας και άλλων πολύμορφων κινητοποιήσεων.

Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο πρέπει να δρομολογηθεί μια πλατειά ενημερωτική εκστρατεία με καθημερινές επαφές και επισκέψεις στους χώρους δουλειάς και η ανάγκη Πανεργατικού ξεσηκωμού με οργάνωση, προετοιμασία και η μαζική αντίδραση των Ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης, μεγάλου κεφαλαίου και δανειστών!

Στο φόντο των παραπάνω εξελίξεων η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ και η εισήγηση του Προέδρου της στην Γ.Σ, καταλόγισε σοβαρότατες ευθύνες στις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού – κομματικού συνδικαλισμού και στην άρνησή τους να υιοθετήσουν προτάσεις που επανειλημμένα έχει καταθέσει για κήρυξη απεργιακών αγώνων, μέσα στον Μάρτη του 2017 αλλά και στις αρχές του Απρίλη του 2017, χωρίς ωστόσο να τις υιοθετήσουν και στην πράξη με την τακτική τους παρατείνουν την αδράνεια των εργαζομένων δίνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση και προφανώς, όπως όλα δείχνουν, η όποια απάντηση θα υπάρχει τότε και όταν τα μέτρα πάνε για ψήφιση  στην Βουλή!!

Προφανώς οι παραπάνω δυνάμεις ουδέν διδάχτηκαν από την αντίστοιχη τακτική που ακολούθησαν για την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου (Μάης 2016).

Η ΠΕΝΕΝ απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά, σε όλους τους εργαζόμενους, να πάρουν πρωτοβουλίες για την άμεση οργάνωση και τον συντονισμό της πάλης στην πόλη αλλά και σε όλη την χώρα!

Η καθυστέρηση στην οργανωμένη αγωνιστική απάντηση της εργατικής τάξης και των συνδικάτων της, διευκολύνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και στρώνει τον δρόμο για τετελεσμένα τα οποία θα έχουν δραματικές συνέπειες στα εναπομείναντα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της.

Όλοι στους δρόμους, όλοι σε αγώνα διαρκείας για την ανατροπή της αντιλαϊκής – αντεργατικής επίθεσης και της κυβέρνησης που υλοποιεί αδίστακτα τους σχεδιασμούς για την συντριβή των δικαιωμάτων μας!!

Επίσης η Γενική Συνέλευση της ΠΕΝΕΝ ενέκρινε τέσσερα ομόφωνα ψηφίσματα που αφορούν:

Α) την κοινωνική ασφάλιση, Β) το προσφυγικό, Γ) την απασχόληση και Δ) τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Τέλος η Α΄ Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τον Απολογισμό δράσης 2016 και Προγραμματισμό δράσης 2017 καθώς και τον Ισολογισμό 2016 και τον Προϋπολογισμό 2017.

 

Με εντολή Γενικής Συνέλευσης

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης

Σαρρής Απόστολος

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,413ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
647ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα