Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΠΕΝΕΝ. Στο επίκεντρο ΣΣΕ – Απασχόληση – Εργασιακά – Κοινωνικοασφαλιστικό .Μονόδρομος η αγωνιστική διεκδίκηση και πάλη των Ναυτεργατών

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Α΄ Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΝΕΝ στις 29/3/2018.

Στην κεντρική εισήγηση που παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ εκ μέρους του Δ.Σ αναδείχθηκαν ως κεντρικοί στόχοι και οι διεκδικήσεις του κλάδου για το επόμενο χρονικό διάστημα: Λήψη μέτρων για την ανεργία και την απασχόληση, οι ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων καθώς και τα κοινωνικοασφαλιστικά προβλήματα των Ναυτεργατών.

Αναφορικά με τις ΣΣΕ τονίστηκε η ανάγκη να διεκδικηθούν οι απώλειες που είχε το Ναυτεργατικό εισόδημα όλα τα τελευταία χρόνια είτε εξ αιτίας μειώσεων και διάφορων περικοπών, είτε έμμεσα από τα διάφορα χαράτσια (Αύξηση φορολογίας, εισφορά αλληλεγγύης, αύξηση εισφορών στο ΚΕΑΝ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ).

Σχετικά με την απασχόληση τέθηκε ως κεντρική προτεραιότητα η κατάργηση των εγκριτικών πράξεων στην ποντοπόρο ναυτιλία, ο αντίστοιχος νόμος 4150/2013 στην επιβατηγό ναυτιλία, η κατάργηση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια, ο καθορισμός των οργανικών συνθέσεων στην βάση του Π.Δ 177/74 και η επάνδρωση σε όλες τις κατηγορίες πλοίων να αναλογούν στις πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ασφάλειας  της ναυσιπλοϊας.

Στο κοινωνικοασφαλιστικό η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας μας ενάντια στον εκτρωματικό και αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) με το οποίο ο επιχειρούμενος επαναϋπολογισμός των συντάξεων των Ναυτεργατών οδηγεί τόσο τους νέους όσο και τους παλιούς συνταξιούχους σε νέες δραματικές μειώσεις των συντάξεων.

Στα εργασιακά και θεσμικά προβλήματα προβλήθηκε η ανάγκη συνέχισης της αγωνιστικής μας δράσης για να καταργηθούν οι αντεργατικές νομοθετικές διατάξεις που αφορούν τις επιχειρησιακές συμβάσεις, του απεργοσπαστικού πλοίου ασφαλείας, του εκδημοκρατισμού του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της ναυτικής νομοθεσίας, της εφοπλιστικής φοροασυλίας, της μαύρης ανασφάλιστης και χαμηλόμισθης εργασίας και όλων των αντιδραστικών νομοθετημάτων που περιορίζουν την συνδικαλιστική δράση και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των Ναυτεργατών.

Στην κατεύθυνση αυτή επίσης αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αφορούν τις παραβιάσεις της νομοθεσίας και των ΣΣΕ σχετικά με την καταβολή των μισθών, την τήρηση των ωραρίων εργασίας και των λοιπών όρων εργασίας που συστηματικά καταστρατηγούνται στην πλειονότητα των πλοίων.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα την δράση και το έργο της Διοίκησης της ΠΕΝΕΝ ενώ εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλεται η κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική η οποία συμπλέει με τις τυχοδιωκτικές επιδιώξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου, στηρίζει και διευρύνει το καθεστώς της εφοπλιστικής ασυδοσίας, παράλληλα ασκεί εντονότατη κριτική στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ οι οποίες στηρίζουν την επίθεση σε βάρος των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση και το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Τέλος τονίζεται η ανάγκη η ΠΕΝΕΝ να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη των αγώνων, στην αντιμετώπιση των Ναυτεργατικών προβλημάτων.

Το ψήφισμα θα σταλεί στα πολιτικά κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα ΜΜΕ.

 

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,704ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα